ΑρχικήΠαραπολιτικάΗ… βιασύνη της κ. Ζαϊρη και η έμμεση παραδοχή για τον Πετσίτη

Η… βιασύνη της κ. Ζαϊρη και η έμμεση παραδοχή για τον Πετσίτη

Πρώτα μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν: ήταν αρχές Μάϊου του 2017, όταν το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο με οριακή πλειοψηφία (6-5) τοποθετούσε την, ομολογουμένως, έμπειρη εισαγγελέα κ. Άννα Ζαϊρη στην προεδρία της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Πρόεδρος του ΑΔΣ ήταν η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, η οποία έχει εσχάτως διοριστεί στην Αρχή Ανταγωνισμού. Μέλος του ΑΔΣ ήταν επίσης η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Η κ. Ζαϊρη είναι από τα πιο hotονόματα της Δικαιοσύνης και στο παρασκήνιο λέγεται ότι θα την ενδιέφερε η θέση της κ. Δημητρίου, η θητεία της οποίας λήγει τον Ιούνιο που μας έρχεται, όπως και της κ. Ζαϊρη στην Αρχή, μιας και συμπληρώνει διετία.

Η «προαγωγή» της κ. Ζαϊρη, πάντως, λίγο ενδιαφέρον έχει αυτή τη στιγμή, αν και άλλο είναι σαφές: η «καρατόμηση» (επί της ουσίας) του αρμόδιου και έμπειρου στελέχους της Αρχής, ο οποίος ερευνούσε τον φάκελο Πετσίτη, μεταξύ άλλων, με το σκεπτικό ότι τάχα «διέρρεε υποθέσεις στον Τύπο» έχει γυρίσει μπούμερανγκ. Και αυτό γιατί η Δικαιοσύνη, επ’ ονόματι της κυβέρνησης, φαίνεται να «φοβάται» τη διασύνδεση του κ. Πετσίτη με την κυβέρνηση. Άλλωστε, η θεωρία περί «ατομικής ευθύνης» του κ. Πετσίτη, την οποία έριξε στο τραπέζι εις εκ των κυβερνητικών νομομαθών, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μάλλον δεν πείθει ιδιαίτερα.

Ας επιστρέψουμε στην ουσία όμως. Η Αρχή για το ξέπλυμα έβγαλε χθες μια ενδιαφέρουσα ανακοίνωση, όπου κάνει λόγο για «διαστρέβλωση» των ευρημάτων της έρευνας για την υπόθεση Πετσίτη, η οποία είναι ακόμα σε εξέλιξη. Δείτε, όμως, την εξαιρετικά προσεκτική νομική διατύπωση: «οι πληροφορίες εξωθεσμικής προέλευσης συνήθως είναι κακόβουλες και διαστρεβλωμένες επιδιώκοντας να πλήξουν την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της Αρχής», αναφέρεται. Πουθενά, όμως, δεν διαψεύδει η εν λόγω ανακοίνωση την εύρεση ύποπτων χρηματοροών προς τον άλλοτε συμμαθητή και συνεργάτη του υπουργού Νίκου Παππά.

Κάπως έτσι εξηγείται, λοιπόν, γιατί η κ. Ζαϊρη αναγκάζεται πλέον να τρέξει την έρευνα και παράλληλα να αρχειοθετήσει άλλες υποθέσεις, στις οποίες φυσικά δεν βρήκε τίποτε, όπως αυτές που αφορούν την Μαρέβα Μητσοτάκη και τον Κώστα Σημίτη.