ΑρχικήΠαραπολιτικάΗ Φωτεινή Πιπιλή αποκαλύπτει την ιστορία που τη συνδέει με Παντερμαλή και...

Η Φωτεινή Πιπιλή αποκαλύπτει την ιστορία που τη συνδέει με Παντερμαλή και Καραμανλή

Μία ιδιαίτερη ιστορία μοιράζεται η Φωτεινή Πιπιλή, με αφορμή τον θάνατο του Δημήτρη Παντερμαλή.

Αναλυτικά, η ανάρτησή της:

Πώς συνδέομαι εγώ με αυτήν τη φωτογραφία με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Δημήτρη Παντερμαλή. Με το άκουσμα του θανάτου του πρωτοπόρου αρχαιολόγου, θυμήθηκα την άγνωστη σχεδόν σε όλους ιστορία που σας πρωτοπαρουσιάζω. 1983 και μου ζητά προσωπικά ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, να κάνω ως ΕΡΤ ένα ντοκιμαντέρ για τον άγνωστο -έως τότε- αρχαιολογικό θησαυρό του Δίον, στον Νομό Πιερίας, τον οποίο ανέσκαψε και ανέδειξε με εκπληκτικό και κυρίως πρωτοποριακό για την έως τότε αρχαιολογία τρόπο, ο Δημήτρης Παντερμαλής.

Είχα εκπλαγεί από το ενδιαφέρον του Καραμανλή, γι’ αυτόν τον άγνωστο αρχαιολογικό χώρο και τον ρώτησα “κύριε Πρόεδρε, βλέπω πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και αναρωτιέμαι γιατί;” και μου απάντησε με τη συγκίνηση που έδειχνε κάθε φορά, αναφερόμενος στη διαχρονική ελληνικότητα της Μακεδονίας εξηγώντας μου ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη της ελληνικής Μακεδονίας (ήταν η εποχή με τις πρώτες κιτσάτες προσπάθειες των Σκοπίων να αποδείξουν ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Φιλίππου). Η θέληση του Προέδρου φυσικά και υλοποιήθηκε με πολυήμερη παραμονή στο Δίον. Πολυμελές τηλεοπτικό συνεργείο, ελικόπτερα στη διάθεσή μας, για την λήψη του μαγευτικού χώρου από ψηλά με τη σκηνοθετική σφραγίδα του αείμνηστου Ηλία Μασούρα. Ήταν μια άλλη Ελλάδα, ταλαιπωρηθήκαμε πολύ εμείς οι καλομαθημένοι Αθηναίοι -μια βδομάδα ντιπ για ντιπ αγροτικής ζωής- αλλά θα θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή το σαγηνευτικό τρόπο του Παντερμαλή, όχι μόνο στην λεπτομερή ξενάγησή μας στο μεγαλείο του έργου του, όσο και στα υπέροχα ξενύχτια στο ταβερνάκι μαζί του.

Μια ακόμη συγκινητική λεπτομέρεια. Εγώ ως συνήθως επέλεξα για την επιστροφή μου το ελικόπτερο, σε αντίθεση με τον Ηλία Μασούρα που δεν έμπαινε με τίποτα! Φοβόταν τρελά. Το τηλεοπτικό αφιέρωμα στο Δίον ήταν και το κύκνειο άσμα του, όπως συνήθιζε, προτίμησε το αυτοκίνητο για να ανέβει στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τον τότε διευθυντή της ΕΡΤ, Αλευρά και τον κάμερα-μαν Δαρμή, για την κάλυψη ομιλίας του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Ευάγγελου Αβέρωφ στη Θεσσαλονίκη. Σκοτώθηκαν και οι 3 ακαριαία λίγο έξω από τα Καμένα Βούρλα, όλοι 40ρηδες.

Υ.Γ. Ντρέπομαι πραγματικά για την κατάντια της ΕΡΤ τα προηγούμενα χρόνια, που κατάφερε και ή κατέστρεψε ή “έκλεψε” δίνοντάς τα σε ιδιωτικά κανάλια, όπως έχει πολλάκις γραφτεί στον τύπο, τέτοιες μνημειακές εκπομπές της. Αμα ήταν για κανένα “μνημείο νεκρών”, θα είχαμε πλήρες αρχείο.