ΑρχικήΠαραπολιτικάΚιντή και Δοξιάδης ζητούν αυτοκριτική από τον Τσακαλώτο για τον προπηλακισμό του...

Κιντή και Δοξιάδης ζητούν αυτοκριτική από τον Τσακαλώτο για τον προπηλακισμό του πρύτανη

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, Βάσω Κιντή και ο οικονομολόγος Αρίστος Δοξιάδης σχολιάζουν την ανάρτηση του πρώην υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου για την επίθεση που δέχθηκε ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

«Για όσα συνέβησαν στην ΑΣΟΕΕ δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Η διαπόμπευση δεν έχει καμία σχέση με αγώνα, καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα, καμία σχέση με την προάσπιση αιτημάτων. Είναι μια απαράδεκτη πράξη αποκτήνωσης που μόνο σκοπό έχει να καταρρακώσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Και είναι ακριβώς στον αντίποδα όσων υποστηρίζει η Aριστερά. Ως πρώην καθηγητής της ΑΣΟΕΕ αλλά και ως πολίτης δηλώνω απερίφραστα τον αποτροπιασμό μου. Δεν θα αναπαράξω την φωτογραφία. Τα δικά μας μέσα, οι δικές μας πρακτικές είναι ανθρώπινες και απελευθερωτικές. Και αυτή η εικόνα, βγαλμένη από το μαύρο παρελθόν και τις πρακτικές του αντιπάλου, μας προκαλεί ανατριχίλα».

Β. ΚΙΝΤΗ

«Χαιρετίζω την καταδίκη των επεισοδίων στο ΟΠΑ και από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Αλλά θα περιμένω και την αυτοκριτική του διότι θα του θυμίσω ότι ήταν παρών για να συμπαρασταθεί στους τραμπούκους που κρατούσαν ομήρους τους συναδέλφους του, καθηγητές του ΕΚΠΑ και καθηγητές πανεπιστημίων του εξωτερικού, του Harvard, του Princeton και του MIT», σημειώνει στην ανάρτησή της η Βάσω Κιντή και προσθέτει:

«Στους τραμπούκους που συνόδευαν ηλικιωμένους καθηγητές ακόμη και στην τουαλέτα μήπως και ξεφύγουν από τα δεσμά τους. Στους τραμπούκους που μας απειλούσαν ότι ξέρουν πού θα μάς βρουν. Ήμουν κι εγώ εκεί και είδα τον κ. Τσακαλώτο να συμπαρίσταται σε αυτούς που προσέβαλλαν τη δική μας αξιοπρέπεια και μάς εξευτέλιζαν. Δεν είναι λοιπόν τα δικά τους μέσα και οι δικές τους πρακτικές “ανθρώπινες και απελευθερωτικές”. Χρειάζεται να κάνει την αυτοκριτική του».

ΑΡ. ΔΟΞΙΑΔΗΣ

«Δεν με πείθουν οι αριστεροί πανεπιστημιακοί, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που βγήκαν σήμερα να καταδικάσουν τους τραμπούκους που αιχμαλώτισαν τον πρύτανη του ΟΠΑ. Γιατί όχι μόνο δεν είχαν καταδικάσει, αλλά είχαν στηρίξει ή δικαιολογήσει, εξ ίσου βίαιες και τρομοκρατικές συμπεριφορές μέχρι τώρα (βλ. ανάρτηση της Vasso Kindi στα σχόλια)», σημειώνει ο κ. Δοξιάδης και αναφέρεται στη φωτογραφία από τον προπηλακισμό του πρύτανη. που έχει προκαλέσει οργή.

«Τι έκανε τη διαφορά σήμερα; Η φωτογραφία. Αυτή άνοιξε το παράθυρο για να δούμε όλοι τι σημαίνουν αυτές οι κουβέντες που διαβάζουμε, και προσπερνάμε, συνήθως: “προπηλάκισαν”, “απείλησαν”, “κράτησαν ομήρους”, “έχτισαν τον τοίχο του γραφείου”.

Ο Τσακαλώτος, ο Λιάκος και οι άλλοι κατάλαβαν ότι εδώ δεν τους παίρνει να σφυρίξουν αδιάφορα, ούτε να δικαιολογήσουν. Η φωτογραφία δείχνει σε όλους πόσο απάνθρωποι είναι οι “αντιεξουσιαστές” που κάνουν τα “επεισόδια” στα πανεπιστήμια. Και σαν καλοί οπορτουνιστές πάνε τώρα με το ρεύμα της κοινής γνώμης.

Πιο άγαρμπος ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος το λέει ανοιχτά σε άρθρο του (λινκ στα σχόλια): “Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ένδειξη ότι κάποιος δεν σκέφτεται σαν αγωνιστής αλλά σαν απλό κωλόπαιδο, από το να προχωράει σε μια πράξη που όχι απλώς θα την εκμεταλλευτεί ο αντίπαλος, αλλά θα κάνει κυριολεκτικά πάρτι με την αφορμή της.”
Γιατί αυτό τους πείραξε, και τον ΛΧ και τους καθηγητές: ότι θα κάνει πάρτι ο αντίπαλος. Οχι η πραγματικότητα της βίας.

Μήπως τους αδικώ; Θα το δούμε αυτό, την επόμενη φορά που θα γίνουν αντίστοιχα επεισόδια, και δεν θα υπάρχει φωτογραφία»