Κόντρα ξέσπασε μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα και του δημοσιογράφου, Γιάννη Πρετεντέρη, σχετικά με την ιστορία της Αθήνας.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, απαντά στο τρολάρισμα του δημοσιογράφου «Ο κ. Πρετεντέρης, για μια ακόμη φορά, μου αφιέρωσε το σχόλιό του. Με εγκαλεί γιατί στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου αναφέρθηκα στον αγώνα ενάντια στον φασισμό και αναρωτιέται τι Ιστορία έμαθα στο Πολυτεχνείο».
Εν συνεχεία αναφέρει πως «Του απαντώ: Η ιστορία που διδάχθηκα στο Πολυτεχνείο, είναι η ίδια που διδάσκονται τα παιδιά μας από το βιβλίο της Ε’ Δημοτικού, που αναφέρεται στη νίκη του ελληνικού λαού κατά του φασισμού» και εκφράζει την απορία του «Γιατί ενοχλείται ο κ. Πρετεντέρης;».
Τέλος ο Χάρης Δούκας αφήνει νέες αιχμές κατά του Γιάννη Πρετεντέρη, τονίζοντας πως «Είναι κακό να ξεχνάς την Ιστορία μας. Είναι, όμως, επικίνδυνο όταν την παραποιείς. Ιδιαίτερα στις μέρες μας που οι δυνάμεις της μισαλλοδοξίας επανεμφανίζονται στην Ευρώπη».
Τι έγραψε ο Γιάννης Πρετεντέρης για Χάρη Δούκα
Το κομμάτι του Γιάννη Πρετεντέρη ξεκινάει με ένα ειρωνικό σχόλιο για τον Βελόπουλο που αν σας διέφυγε κήρυξε τον πόλεμο στην Τουρκία και συνεχίζει με μια ερμηνεία γιατί γιορτάζουμε- μόνο εμείς- την έναρξη του πολέμου και όχι όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι την λήξη της και την απελευθέρωση.
Και η ερμηνεία που δίνει είναι ότι όταν βρήκαμε στον πόλεμο είμασταν μόνοι μαζί με την Μεγάλη Βρετανία, ενώ απέναντι ήταν και ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ και ο Στάλιν, αφού ακόμα τότε η Σοβιετική Ενωση ήταν σύμμαχος με τη Γερμανία.
Και δεν είχαμε μαζί μας “παρά μόνο Εγγλεζάκια με κοντά παντελονάκια”, συμπληρώνει ο δημοσιογράφος και ξεκινάει το τρολάρισμα στον Δήμαρχο Αθηναίων, που δήλωσε ότι την 28η Οκτβρίου “μας θυμίζει ότι πρέπει να τιμούμε όσους αντιστάθηκαν στον φασισμό και τα εγκλήματά του.”
Γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης
“Δεν ξέρω τι ιστορία τους διδάσκουν στο Πολυτεχνείο , αλλά το ΄40 οι Ελληνες δεν ανέβηκαν στα βουνά για τον φασισμό και τα εγκλήματά του, που κανείς δεν γνώριζε τότε.
Ανέβηκαν επειδή η Ιταλία εισέβαλε στην πατρίδα τους.
Και την ίδια αντίσταση θα είχαν προβάλει οι Ελληνες, είτε εισέβαλλαν Ιταλοί φασίστες, είτε λουξεμβουργιανοί χριστιανοδημοκράτες, είτε Βέλγοι οικολόγοι πράσινοι.
Υπό τον Μεταξά ή τον Παπάγο ή τον Βασίλη Καρρά.
Κι ακριβώς λοιπόν για να μην αφήσουμε την ιστορία στα χέρια του Βελόπουλου, χρήσιμο είναι να ξέρει και ο δήμαρχος την ιστορία της πρωτεύουσας μιας χώρας που τον εξέλεξε στη δημαρχία της.”