Λάθος και στα μαθηματικά από τον Τσίπρα στη Βουλή – Το «καρφί» της Ξαφά

31 mins read

Δηκτικό ήταν το σχόλιο της Μιράντας Ξαφά για τις ικανότητες του Αλέξη Τσίπρα στα μαθηματικά μετά τα όσα είπε στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή την Πέμπτη για την επιμέτρηση των ποινών και τις αλλαγές που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Ποινικό Κώδικα.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι με τον νέο κώδικα οι ποινές είναι μεγαλύτερες, αλλά τελικά ήταν… μικρότερες. 
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «με τον νέο Ποινικό Κώδικα πράγματι η ανώτερη ποινή είναι 15 χρόνια και ήταν 20. Αλλά η εκτίσιμη ποινή, αυτή που εκτίεται, είναι τα δύο πέμπτα και όχι το ένα τρίτο της ποινής. Άρα, παλαιότερα είχαμε ποινές ονομαστικά μεγάλες που δεν εκτιόταν και τώρα έχουμε ποινές ονομαστικά κατά τι μικρότερες. Όμως, ο συνολικός χρόνος που αυτός που κάνει κακούργημα θα μείνει μέσα στη φυλακή θα είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι ήταν μέχρι τώρα».
Το σχόλιο του πρώην στελέχους του ΔΝΤ, στο οποίο εξηγεί ότι αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας είναι λάθος βάσει μαθηματικών:
«Αλ. Τσίπρας στη Βουλή: «ναι μεν μειώσαμε τη μέγιστη ποινή από 20 σε 15 χρόνια φυλάκισης, αλλά αυξήσαμε το χρόνο που εκτίουν από 1/3 σε 2/5, άρα αυστηροποιήσαμε το νόμο». Όμως 20×1/3=6,7 ενώ 15×2/5=6,0! Και τελείωσε Πολυτεχνείο!»


Το απόσπασμα από τη δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή:
«Θέλω να κλείσω λέγοντας δυο λόγια για το ζήτημα των κωδίκων, για το ζήτημα του Κώδικα Δεοντολογίας και των Ποινικών Κωδίκων, αλλά και δυο λόγια για το κρίσιμο θέμα της δημοκρατίας, που πιστεύω ότι δεν το ρεφάραμε σήμερα με τη σημερινή συζήτηση. Δεν τελειώσαμε, δηλαδή με την ανάγκη περαιτέρω συζήτησης στο θέμα της δημοκρατίας.
Ανακοινώσατε Κώδικα Δεοντολογίας και αλλαγές του Ποινικού Κώδικα για την αντιμετώπιση περιστατικών παρενόχλησης στους εργασιακούς χώρους και καλά κάνατε. Αλλά κανένας κώδικας, καμία νομοθετική πρωτοβουλία δεν έχει αξία αν δεν αρχίζει από την ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Ας συμφωνήσουμε πρώτα εμείς, οι αρχηγοί των κομμάτων, πώς πρέπει να λειτουργούμε όταν υπάρχουν τέτοια περιστατικά και μετά να βάλουμε και τους κώδικες και να συμφωνήσουμε και στους κώδικες και στο πώς αυτοί θα εφαρμόζονται.
Μια παρατήρηση θέλω να κάνω εδώ. Σταματήστε αυτήν τη λαϊκίστικη σπέκουλα, τη σπέκουλα που κάθε τόσο και λίγο τα στελέχη σας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναμασάνε περί ευθύνης των ποινικών κωδίκων, αυτός ο ποινικός λαϊκισμός, και τώρα το έκανε αυτό, προχθές στο ραδιόφωνο του Realfm ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στο ραδιόφωνο του κ. Χατζηνικολάου. Είπε πάλι ψέματα ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας είναι αυτός που έχει μετατρέψει την παιδεραστία και την ασέλγεια και τον βιασμό ανηλίκων –δεν θυμάμαι τι ακριβώς από αυτά ισχυρίστηκε, κάποιο από αυτά πάντως- από κακούργημα σε πλημμέλημα. Δεν ισχύει αυτό και το γνωρίζετε.
Όπως σε όλες τις ποινές, με τον νέο Ποινικό Κώδικα πράγματι η ανώτερη ποινή είναι 15 χρόνια και ήταν 20. Αλλά η εκτίσιμη ποινή, αυτή που εκτίεται, είναι τα δύο πέμπτα και όχι το ένα τρίτο της ποινής. Και αυτή ήταν και η ουσία, ο πυρήνας της μεταρρύθμισης αυτής, μια μεταρρύθμιση στην οποία συμμετείχαν επώνυμοι νομικοί απ’ όλο το φάσμα, αξιόλογοι άνθρωποι χωρίς κανένας να μπορεί να πει ότι το κριτήριο ήταν το κριτήριο της σκοπιμότητας.
Άρα, παλαιότερα είχαμε ποινές ονομαστικά μεγάλες που δεν εκτιόταν και τώρα έχουμε ποινές ονομαστικά κατά τι μικρότερες. Όμως, ο συνολικός χρόνος που αυτός που κάνει κακούργημα θα μείνει μέσα στη φυλακή θα είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι ήταν μέχρι τώρα. Θα σας πω και για τον βιασμό.
Μην με τσιγκλάτε για να σας πω ότι η μόνη περίπτωση όπου αξιοποιήθηκε ευνοϊκά ήταν στη περίπτωση του Νίκου Γεωργιάδη. Μην με τσιγκλάτε να το πω αυτό.
Και υπήρξε άρση της ποινικής δίωξης εκεί όπου πήγαιναν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να υπερασπιστούν κάποιον που καταδικάστηκε 28 μήνες, επειδή ασέλγησε σε ανήλικους. Μην με τσιγκλάτε να τα πω αυτά. Δεν θέλω να ανοίξω αυτήν τη συζήτηση. Δεν θέλω να ανοίξω αυτήν τη συζήτηση!
Αλλά, καθίστε να ακούσετε. Πλέον τιμωρείται η σεξουαλική εκμετάλλευση σε όλους τους χώρους εργασίας και όχι μόνο στο Δημόσιο, όπως με τον παλιό Ποινικό Κώδικα. Ο νέας Ποινικός Κώδικας προβλέπει και τιμωρεί και την περίπτωση που το θύμα παγώνει από τον φόβο του, που δεν υπήρχε στον προηγούμενο. Και πολλές συμπεριφορές κατά ανηλίκων, που πριν δεν ήταν καν εγκλήματα, τώρα τιμωρούνται. Με τον νέο ορισμό του βιασμού, τιμωρούνται ως κακούργημα.
Και δεν υπάρχει παιδεραστία που να έγινε πλημμέλημα από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκστομίζουν υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας ψευδώς. Η δε αποπλάνηση άνω των 14 ήταν πλημμέλημα με τον παλιό Ποινικό Κώδικα. Όμως, τώρα η ποινή εκτίεται ενώ με τον προηγούμενο απλά εξαγοραζόταν από όποιον είχε χρήματα να την εξαγοράσει.»
 

Facebook Comments