Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα στη Χάγη, υπό τη βαριά σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και εν μέσω μιας εύθραυστης εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν στη Μέση Ανατολή.
Στην καθιερωμένη «οικογενειακή φωτογραφία», ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκαν σε πολύ κοντινή απόσταση, με τα βλέμματα στραμμένα στις λεπτές ισορροπίες της Συμμαχίας.
Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η ενότητα του ΝΑΤΟ, με την Ευρώπη να ζητά καθαρή δέσμευση από τον Τραμπ ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στο Άρθρο 5 και την αρχή της συλλογικής άμυνας. Ο Αμερικανός πρόεδρος, πάντως, καθ’ οδόν προς την Ολλανδία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαφορετικών ερμηνειών, δηλώνοντας πως το Άρθρο 5 είναι «ανοικτό σε ερμηνείες».
Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταβάλλουν προσπάθειες να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ, μια βασική απαίτηση του Τραμπ, που επιμένει σε ενίσχυση της συνεισφοράς των Ευρωπαίων εταίρων.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάρκο Ρούμπιο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα και επικεντρώθηκε στις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Μεσόγειο. Ο κ. Ρούμπιο εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων.