Νέα παράπονα για τη “χωροταξία” της Βουλής έκανε χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.
«Θα μου επιτρέψετε να καταθέσω μία σοβαρή ένσταση και με αυτή τη σοβαρότητα θέλω να μεταφερθεί και στη Διάσκεψη των Προέδρων και στον Πρόεδρο της Βουλής. Όπως διαπιστώσατε όλοι, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σεβόμενος την κοινοβουλευτική διαδικασία στήριξε και την εκλογή Προέδρου της Βουλής. έχει όμως βάλει ένα σοβαρό θέμα για τον οποίο δεν έχουμε πάρει απάντηση. Και είναι σοβαρό θέμα κοινοβουλευτικής τάξης, κανόνα και δεοντολογίας. Και αναρωτιέμαι πόσες ημέρες πρέπει να περάσουν για να λάβουμε μία απάντηση! Έχετε δει κυρίες και κύριοι συνάδελφοι κοινοβουλευτική ομάδα να κόβεται στα τρία και να μπορεί να λειτουργήσει με αποτελεσματικότητα; Και για ποιο λόγο επέλεξε, έστω στην αμεσότητα των επιλογών που είχε, το προεδρείο κάτι τέτοιο; Έχουμε καταθέσει έγγραφο, έχουμε κάνει δημόσια παρέμβαση και δεν έχουμε λάβει απάντηση! Επίσης, πέρα από το ότι επιλέχθηκε αυτό και όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ (στα δύο και η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ), υπάρχει και ένα άλλο θέμα: δεν έχει σεβαστεί και δεν έχει τηρήσει τον κοινοβουλευτικό κανόνα, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, έτσι όπως είναι τα κοινοβούλια παγκοσμίως θα έλεγα, στην κατανομή των πολιτικών ομάδων στο κοινοβούλιο, στις έδρες, ο Πρόεδρος με την πρώτη του επιλογή, δεν είχε συγκροτηθεί ακόμη το προεδρείο» σημείωσε αρχικά ο κ. Φάμελλος.
Και πρόσθεσε:
«Eμείς το θέτουμε εδώ, δεν θέλουμε να το θέσουμε τη Δευτέρα διότι μπορεί να χρειαστεί να τεθεί και με άλλους δημοκρατικούς και θεσμικούς τρόπους. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε μία τέτοια συνέχεια λειτουργίας. Σας το λέμε επίσημα. Θέλουμε μία απάντηση, τη δημοκρατική κοινοβουλευτική απάντηση που απαιτείται. Διότι ακούσαμε από τον πρόεδρο της βουλής και ορθώς το είπε ότι θα πάρει πρωτοβουλίες και θα λύσει το θέμα. Λύση δεν είδαμε. Επειδή εμείς σεβόμαστε , πέραν των θεμάτων δικαίου και δικαιοσύνης και την κοινοβουλευτική λειτουργία το θέτουμε θεσμικά, ώριμα με σοβαρότητα, με επεξεργασία, με αλληλογραφία , παρακαλώ λοιπόν κ. Πρόεδρε να το μεταφέρετέ το και στη διάσκεψη των Προέδρων και στον κ. Πρόεδρο, γιατί θέλουμε απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε εδώ για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τον κοινοβουλευτισμό».