ΑρχικήΠαραπολιτικάΟ γερανός «έφαγε» τον αρχηγό της ΕΛΑΣ;

Ο γερανός «έφαγε» τον αρχηγό της ΕΛΑΣ;

Παρόλο που δεν αναφέρεται πουθενά ότι η αλλαγή αρχηγού στην ΕΛΑΣ έχει σχέση με το επεισόδιο με τον γερανό της Αστυνομίας, συντρέχουν γεγονότα που δείχνουν ότι ενδεχομένως και να έχει.

Ο Κωνσταντίνος Σκούμας παρέμεινε ένα χρόνο στη θέση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Είχε επιλεχθεί για τη συγκεκριμένη θέση στις 31 Μαρτίου 2022 και σήμερα 18 Μαρτίου 2023 ανακοινώθηκε ότι προήχθη στον βαθμό του Στρατηγού ενώ του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Αρχηγού και τη θέση του παίρνει ο Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος.

Επισήμως, αυτό που ισχύει είναι ότι ο Αρχηγός επιλέγεται για θητεία δύο ετών, η οποία μπορεί να παραταθεί για ένα ακόμη χρόνο. Στην περίπτωση, λοιπόν, του κ. Σκούμα δεν τηρήθηκε καν η διετία, καθώς αποχωρεί στους 12 μήνες.

Επιπλέον, η ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ αναφέρει στην τελευταία πρόταση:
«Ο ορισμός του νέου αρχηγού της ΕΛΑΣ έχει ως στόχο τη βελτίωση και την πιο θετική και αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών».

Η αναφορά στην ασφάλεια των πολιτών, δεν μπορεί παρά να φέρει συνειρμούς με το επεισόδιο που καταγράφηκε από κινητό με τον γερανό της ΕΛΑΣ, που έδειχνε το όχημα να πέφτει πάνω σε δύο κάδους απορριμμάτων και να απομακρύνεται την ώρα που ένας από τους διαδηλωτές που έσπρωχνε τον κάδο έπεσε στο οδόστρωμα.

Άλλωστε, στις δύο -τουλάχιστον- προηγούμενες ανακοινώσεις του ΚΥΣΕΑ για νέους αρχηγούς στην αστυνομία, πουθενά δεν γινόταν λόγος για «ασφάλεια των πολιτών», παρά μόνο αναφέρονταν τα ονόματα των απερχόμενων και των επόμενων αρχηγών.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι το περιστατικό με το γερανό στην οδό Ακαδημίας προκάλεσε παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο, ο οποίος έδωσε παραγγελία στην προϊστάμενη της ποινικής δίωξης Αγγελική Τριανταφύλλου να διενεργήσει προκαταρκτική έρευνα στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις από τον αστυνομικό που οδηγούσε όπως διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών και απόπειρα ή και τετελεσμένη επικίνδυνη σωματική βλάβη στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπήρξε τραυματισμός διαδηλωτών.