Ο Κατρούγκαλος πάει στη Βουλή τη μη παρασημοφόρηση του Ιάσωνα Αποστολόπουλου

23 mins read

Κοινοβουλευτική ερώτηση υποβάλλει σήμερα (Δευτέρα) ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος σχετικά με το θέμα παρασημοφόρησης του Ιάσονα Αποστολόπουλου.

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στα social media ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει: «Είναι δυνατόν να ανακλήθηκε στο και πέντε απόφαση παρασημοφόρησης; Είναι δυνατόν το ΥΠΕΞ να επέβαλε παρόμοιο εξευτελισμό στην Προεδρία; Για ποιο λόγο; Την Δευτέρα θα υποβάλω σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση».

Ο λόγος για τον Ιάσονα Αποστολόπουλο, διασώστη και συντονιστή επιχειρήσεων θαλάσσιας διάσωσης σε ανθρωπιστικές αποστολές, ο οποίος με την ευκαιρία της 47ης επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, θα δεχόταν από την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος αλλά τελικώς το όνομά του αφαιρέθηκε από την λίστα.

Μάλιστα, με ανάρτηση στα social media, ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπογδάνος έκανε γνωστή την είδηση πως «ο κος Ιάσωνας Αποστολόπουλος, επιθετικός επικριτής της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και συνολικά των Σωμάτων Ασφαλείας, ΔΕΝ θα τιμηθεί αύριο από την ΠτΔ στην γιορτή για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί».

Οι αντιδράσεις

«Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος δεν χρειάζεται κανένα βραβείο από θεσμούς, που είναι πια απόλυτα ταυτισμένοι με την κυβερνητική πολιτική της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Ο άνθρωπος αυτός με τη δράση του και έχοντας σώσει εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές, έχει ήδη κατακτήσει πολλά βραβεία στις καρδιές των δημοκρατικών πολιτών της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Το γεγονός όμως ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας υποχωρεί στις απαιτήσεις της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ, η οποία μάλιστα διαφημίζει την παρέμβασή της, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και δεν μπορεί παρά να μας γεννά έντονο προβληματισμό, λίγο καιρό μάλιστα μετά την φωτογράφιση της ΠτΔ στο τείχος της ντροπής στον Έβρο», τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, σχολίασε μέσω Facebook: «Αλγεινή εντύπωση προκαλούν δημοσιεύματα ότι η ΠτΔ ανακάλεσε την τιμητική διάκριση στον Ιάσονα Αποστολόπουλο διότι σε κάποιους δεν αρέσουν οι απόψεις του για τη στάση της κυβέρνησης στο προσφυγικό. Τόσο η ΠτΔ όσο και η κυβέρνηση οφείλουν μια καθαρή απάντηση».

Τι απαντά η Προεδρία της Δημοκρατίας για την ακύρωση παρασημοφόρησης διασώστη

Σχετικά με την ακύρωση της παρασημοφόρησης του διασώστη προσφύγων, Ιάσονα Αποστολόπουλου, κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρουν ότι εφάρμοσαν κατά γράμμα το σχετικό για τις παρασημοφορήσεις νόμο που προβλέπει ότι οι επιλογές ανήκουν στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα οι πηγές της προεδρίας ανέφεραν ότι εφαρμόστηκε κατά γράμμα ο 106/1975 (το άρθρο 1 ιδιαίτερα) όπως γίνεται κάθε χρόνο στη μεταπολιτευτική περίοδο. Τα άτομα προς παρασημοφόρηση ορίζονται από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εξωτερικών.

 

Facebook Comments