ΑρχικήΠαραπολιτικάΟ Νίκος Αλιβιζάτος σε flashback- Οι δηλώσεις που συζητήθηκαν

Ο Νίκος Αλιβιζάτος σε flashback- Οι δηλώσεις που συζητήθηκαν

Δηλώσεις και θέσεις που αποτέλεσαν έναυσμα συζήτησης, μία εκλογική διαδικασία που διεξήχθη υπό την προεδρία του, βιβλία, παρεμβάσεις. Με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη του, κάνουμε μία μίνι αναδρομή στις θέσεις και τα λεγόμενα του Νίκου Αλιβιζάτου, τα τελευταία χρόνια.

Η πρόταση Θεοδωράκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Το 2015 το Ποτάμι δεν στήριξε την επιλογή Τσίπρα να προτείνει τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρότεινε τον Νίκο Αλιβιζάτο. Την πρόταση είχε στηρίξει και το ΠΑΣΟΚ.

Η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα το 2016 και τα κολακευτικά λόγια- «Πιάνει πουλιά στον αέρα»

Σε συνέντευξή του στη Lifo το 2019, είχε αναφερθεί στη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως είχε απαντήσει, τον είδε μόνο μία φορά «όταν ο ίδιος ζήτησε να συναντηθούμε στο Μέγαρο Μαξίμου για τα θέματα του Συντάγματος το καλοκαίρι του 2016».

Για τη συνάντηση είχε μιλήσει με κολακευτικά λόγια. Ο Αλέξης Τσίπρας «έχει το μεγάλο προσόν που είχε και ο Ανδρέας Παπανδρέου να είναι πολύ γοητευτικός στη συνομιλία. Και πολύ συμπαθής».

«Ολοι οι συνομιλητές του Ανδρέα Παπανδρέου λένε ότι η γοητεία του στηριζόταν και σε μια πολύ πλατιά παιδεία», εξηγούσε τότε ο κ. Αλιβιζάτος ενώ σε ερώτημα για το ποια είναι η βάση της γοητείας του Αλέξη Τσίπρα απαντά:

«Εχει ταχύτατη αντίληψη και πραγματικά αισθάνεσαι ότι δεν χρειάζεται να συζητάς από τα πιο στοιχειώδη στην αρχή μαζί του για φτάσεις εκεί που θέλεις. Πιάνει πουλιά στον αέρα».

Πυρά Αλιβιζάτου κατά κυβέρνησης και Χρυσοχοΐδη

Τον Μάρτιο του 2021, ο κ. Αλιβιζάτος με αφορμή τα επεισόδια που συνέβησαν στη Νέα Σμύρνη, αλλά και το έργο της Επιτροπής που είχε συσταθεί το 2019, για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας και της οποίας ήταν επικεφαλής, είχε αφήσει σαφείς αιχμές κατά του Μιχάλη Χρυσοχοίδη, τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Το «Πόρισμα Αλιβιζάτου», το οποίο είχε δημοσιευτεί στα «Νέα» αναφερόταν μεταξύ άλλων, ότι «η ατιμωρησία των αστυνομικών είναι το πρόβλημα». «Η αστυνομική βία ίσως να μη συνιστά καθ’εαυτήν ελληνική ιδιαιτερότητα, αντίθετα συνιστά η ατιμωρησία των εμπλεκόμενων αστυνομικών οργάνων», εγραφε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αλιβιζάτος σε δήλωσή του για το έργο της επιτροπής στην οποία προίστατο για την αστυνομική βία, είχε επισημάνει πως η σχετική επιτροπή «που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έχει παύσει από έτους και πλέον να υπάρχει», καθώς, όπως εξηγεί ο καθηγητής, «μετά το γνωστό περιστατικό στο Κουκάκι (υπόθεση Ινδαρέ) δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των αρμόδιων κρατικών αρχών να συνεχίσει το έργο της».

Οι αιχμές για παραίτηση Μητσοτάκη

Με την πρόσφατη συνέντευξη του στο The magazine, o ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σχολίασε τις ευθύνες του Πρωθυπουργού στο θέμα της παρακολούθησης Ανδρουλάκη λέγοντας:

«Σε όλες τις προηγμένες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, είθισται πράγματι οι κυβερνήσεις – και όχι απλώς οι εμπλεκόμενοι Υπουργοί – να παραιτούνται όταν αποκαλύπτονται μείζονα σκάνδαλα· και τούτο όταν σε αυτά εντοπίζονται και πρωθυπουργικές ευθύνες. Δεν χρειάζεται, με άλλα λόγια, η κυβέρνηση να χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, θα συμβεί και σε μας, αν η υπό εξέλιξη δικαστική έρευνα και η έρευνα της ΑΔΑΕ αποκαλύψουν ότι, εκτός από τον κ. Ανδρουλάκη, η ΕΥΠ παρακολουθούσε τα τελευταία χρόνια και άλλους πολιτικούς ηγέτες – είτε το ήξερε ο κ. Μητσοτάκης είτε όχι».