Ο Πατέλης συγχαίρει τον διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου για το coming out του: «Ναι είμαι ομοφυλόφιλος»

19 mins read

Για τα σχέδιά του για τη νέα σαιζόν του Εθνικού Θεάτρου ή καλύτερα και για τα σχέδιά του μίλησε ο νέος διευθυντής του Θεάτρου Γιάννη Μόσχος. Γιατί εκτός από τα φιλόδοξα πλάνα του για συνεργασίες με ιστορικά θέατρα και οργανισμούς, ο Γιάννης Μόσχος- εδώ και 10 μήνες επικεφαλής του πρώτου θεάτρου της χώρας- μίλησε και για την προσωπική του ζωή, για την ομοφυλοφιλία του, τα προβλήματα που βίωσε ως νέος αλλά και τη σχέση του με τους γονείς του.

Ο Γιάννης Μόσχος δηλώνει στη Γιώτα Σύκα που πήρε τη συνέντευξη, ότι η ομοφυλοφιλία του ήταν φυσικά γνωστή στο στενό του κύκλο, αλλά διαπίστωσε ότι είχε πρόβλημα να το πει δημόσια. Αλλά τώρα που έχει δημόσια θέση, θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να το δηλώσει και να το αποκαλύψει. “Γιατί να ντρέπομαι αφού γεννήθηκα έτσι”, δηλώνει με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Ο νέος διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου δηλώνει ανοιχτά ομοφυλόφιλος: "Τώρα το λέω υπερήφανα, δεν ντρέπομαι"

Ο Γιάννης Μόσχος αναφέρεται και στους γονείς του και σημειώνει ότι “οι γονείς πάντα ξέρουν”. Αλλά όπως λέει, όταν κάποια στιγμή θέλησε να το πει στη μητέρα του, ένιωσε ότι δεν ήθελε να το ακούσει. Ηταν ο τρόπος της να το διαχειριστεί, λέει, και το σεβάστηκα. Εχουμε ακόμα πολλά βήματα να κάνουμε- λέει- και γι αυτό έχει σημασία η ορατότητα των δημοσίων προσώπων.

Ο Γιάννης Μόσχος αφηγείται και το πώς βίωσε την ομοφυλοφιλία του στο σχολείο. “Προσπαθούσα να το κρύψω, λέει, και να δείξω ότι είμαι στρέιτ. Όμως από 4 ετών συνειδητοποίησα ότι μου αρέσουν τα αγόρια και ότι πρέπει να το κρύβω. Καταλαβαίνετε τι έζησα. Ούτε στους φίλους μου δεν μπορούσα να το ομολογήσω. Είχα φίλο που καταλάβαινα ότι και αυτός ήταν ομοφυλόφιλος και δεν το συζητήσαμε ποτέ. Φθάσαμε στα 22 μας για να το πούμε. Ηταν τέτοιος ο φόβος του περιβάλλοντος που μου δημιουργήθηκε μια ασφυξία για την πόλη μου (τη Θεσσαλονίκη).

Γιάννης Μόσχος με Τσίπρα

Επρεπε να δείχνω κάτι άλλο από αυτό που είμαι. Είναι τρομερό να ζεις ανελεύθερος.

Βιώσατε εκφοβισμό;

Όχι τόσο στο σχολείο, απαντά ο Γιάννης Μόσχος. Πολύ μπούλινγκ έφαγα στην κατασκήνωση που πήγαινα, ακόμα το θυμάμαι. Είσαι πούστης. Ηταν πολύ τραυματικό. Τώρα το λέω υπερήφανα. Ναι είμαι πούστης, οι λέξεις δεν είναι πρόβλημα.

Αλλά πληγώνουν…

Εχει σημασία πώς τις νοηματοδοτεί ο άλλος. Προφανώς έχει προσβλητική χροιά όταν κάποιος λέει αδελφή, αλλά εξαρτάται στο στόμα ποιανού είναι. Αν ένας φίλος μου πει είσαι αδελφή, σταμάτα δεν θα το θεωρήσω προσβολή. Όμως στα 10 μου όταν κάποιος μου είπε είσαι αδελφή, έκλαψα με λυγμους. Από τότε δεν επιτρέπω στον εαυτό μου εύκολα να κλάψει.”

Γιάννης Μόσχος στην Επίδαυρο

Τη συνέντευξη σχολίασε και ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη Αλέξης Πατέλης, που επίσης δεν έχει κρύψει την ομοφυλοφιλία του, είχε μάλιστα δηλώσει στο παρελθόν ότι ο πρωθυπουργός έχει γνωρίσει τον σύζυγό του, δήλωση που προκάλεσε εντύπωση.

“Πολύ μπούλινγκ έφαγα στην κατασκήνωση, ακόμα το θυμάμαι. ‘Είσαι πούστης!’. Ήταν πολύ τραυματικό. Τώρα το λέω περήφανα. “Ναι, είμαι πούστης”, οι λέξεις δεν είναι πρόβλημα.” Ο νέος διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος στην σημερινή @Kathimerini_gr.

 

Facebook Comments