Ο Πρετεντέρης τρολάρει τον Τζανακόπουλο

18 mins read

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ Γιάννης Πρετεντέρης κάνει πλάκα με την τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου σχετικά με την ενταξιακή προοπτική της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, γράφει τα εξής:

Αν κατάλαβα καλά, τρεις άνθρωποι δεν ήθελαν να διευρυνθεί το ΝΑΤΟ με τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Ο Πούτιν, ο Ερντογάν και ο… Τζανακόπουλος!

Ο πρώτος επειδή καταλαβαίνει πως δεν τον συμφέρει. Ο δεύτερος επειδή κάνει τον μάγκα έως ότου καταλάβει ότι δεν τον παίρνει. Κι ο τρίτος επειδή θεωρεί «αχρείαστη» τη διεύρυνση και τρέχα γύρευε τι εννοεί (δηλώσεις 27/6).

Και οι τρεις όμως συμμερίζονται έναν τρόπο σκέψης. Οτι υπάρχει μια «τάξη πραγμάτων» που δεν είναι η σωστή και δεν τους αρέσει.

Ο Λαβρόφ και ο Ιμπραχίμ Καλίν το έχουν επαναλάβει δεκάδες φορές.

Ο Τζανακόπουλος είναι πιο φρέσκος. Εξήγησε ότι «η πολιτική ασφαλείας του ΝΑΤΟ έχει οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο» και «σε πολύ μεγάλο βαθμό αποτέλεσε και την αιτία της σημερινής σύρραξης και της ρωσικής εισβολής».

Δηλαδή το ΝΑΤΟ αποτελεί την αιτία που ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία. Και συνεπώς για την εισβολή δεν ευθύνεται ο εισβολέας, ούτε καν ο υφιστάμενος την εισβολή, αλλά κάποιος τρίτος!

Αυτή η αμφισβήτηση μιας «τάξης πραγμάτων» επειδή δεν τους αρέσει προφανώς συμφέρει τον Πούτιν. Ενδεχομένως ευνοεί και τον Ερντογάν. Και αυτό καθιστά τη Ρωσία και την Τουρκία αναθεωρητικές δυνάμεις.

Τον Τζανακόπουλο όμως γιατί τον συμφέρει; Αγνωστο. Και προφανώς ανεξήγητο.

Γι’ αυτό αμφιβάλλω βαθύτατα όταν ο Τσίπρας λέει ότι «οι ευρωσοσιαλιστές είναι προφανές ότι θα επιθυμούσαν μια κυβέρνηση προοδευτική στην Ελλάδα με τη συνεργασία του μεγαλύτερου κόμματος της ευρύτερης Αριστεράς, με το μικρότερο κόμμα του χώρου αυτού της Κεντροαριστεράς» (συνέντευξη Euractiv, 17/6).

Αφενός επειδή τίποτα τέτοιο δεν είναι προφανές, ούτε προκύπτει από κάπου. Από όσο γνωρίζω οι ευρωσοσιαλιστές δεν είναι ανεμοδούρες.

Αφετέρου επειδή δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι οι (ευρωσοσιαλιστές) πρωθυπουργοί της Σουηδίας και της Φινλανδίας έχουν κατανόηση για απόψεις σαν εκείνες του Τζανακόπουλου.

Το σκέφτεστε να είχαμε τώρα μια κυβέρνηση που θα έλεγε ότι το ΝΑΤΟ φταίει για την εισβολή του Πούτιν, που να θεωρούσε «αχρείαστη» τη διεύρυνσή του και να την εμπόδιζε παρέα με τον Ερντογάν ή που δεν θα διευκόλυνε ούτε θα συνέπραττε στην ενίσχυση της Ουκρανίας;

Αν ο Τσίπρας θεωρεί πως οι ευρωσοσιαλιστές «θα επιθυμούσαν» μια τέτοια κυβέρνηση, πολύ φοβούμαι πως δεν έχει καταλάβει τίποτα από τους ευρωσοσιαλιστές.

Αν και μικρό το κακό. Ούτως ή άλλως, καμία τέτοια κυβέρνηση δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προχωράει.

Εκείνο που θα δημιουργούσε πραγματικά πρόβλημα θα ήταν αν κάποιος δεν έχει καταλάβει τον Πούτιν και τον Ερντογάν!

Facebook Comments