Ο Σταύρος Θεοδωράκης θυμάται το καυτό καλοκαίρι του 2015

18 mins read

Απίστευτο και καταστροφικό χαρακτήρισε ο Σταύρος Θεοδωράκης το δημοψήφισμα για το «ναι» ή το «όχι» στην Ευρώπη που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Μιλώντας στον Αντώνη Σρόιτερ και στην εκπομπή «Tik Talk» στον Alpha, ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε, για πρώτη φορά στην τηλεόραση, στις κρίσιμες στιγμές που έζησε η χώρα το καλοκαίρι του 2015.

«Το βράδυ του δημοψηφίσματος, το καλοκαίρι του ‘15, οι πόρτες της Ευρώπης έκλειναν. Ό ένας μετά τον άλλο έλεγαν ‘’αφού οι Έλληνες επέλεξαν αυτόν τον δρόμο, ας το ζήσουν μόνοι τους, ας επιστρέψουν στη δραχμή’’. Αυτό έπρεπε να αποτρέψουμε τη Δευτέρα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο».

«Στο Προεδρικό Μέγαρο δεν είμασταν μόνο οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ήταν και ο Γιουνκέρ και ο Ολάντ, ο πρόεδρος της Γαλλίας που ήθελε να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη – η Μέρκελ είχε πάει μάλλον στη γραμμή Σόιμπλε,“αφού θέλουν να φύγουν, άστους να φύγουν”. Κατά τη διάρκεια αυτής της πολύωρης συνάντησης.Μιλάγαμε συνέχεια στο τηλέφωνο μ΄αυτούς τους δύο ανθρώπους».

«Πρότεινα να φύγουν οι πρακτικογράφοι γιατί διαφορετικά ο κάθε αρχηγός θα μιλούσε με την σκέψη στο κομματικό του ακροατήριο. ‘’Θα βγουν τα πρακτικά, μην φανώ ενδοτικός’’. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το κατάλαβε. Συμφώνησε και ο Μεϊμαράκης και ο Τσίπρας. Και μόλις έφυγαν οι πρακτικογράφοι, όλοι άρχισαν να μιλούν ποιο ειλικρινά. Είχαμε πλέοννα απολογηθούμε στους Έλληνες και όχι στα κομματικά μας κοινά».

Σε ερώτησή του για την απόφαση του να εγκαταλείψει το 2014 την δημοσιογραφία και να μπει στην πολιτική, αναφέρθηκε στις πιέσεις που δεχόταν από φιλελεύθερους διανοούμενους και προσωπικότητες της κεντροαριστεράς και θύμισε την ατμόσφαιρα που επικρατούσε τότε στην χώρα.

«Η Ελλάδα το ’14 ήταν στα πρόθυρα εμφυλίου. Από τη μια οι στενόμυαλοι συντηρητικοί, από την άλλη οι ελαφρόμυαλοι λαϊκιστές. Μια τρομερή σύγκρουση. Και όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στους δρόμους, στις πλατείες. Υπήρχαν πολλοί που με παρακινούσαν να ‘’μπω στην πολιτική’’. Μια θητεία ήταν για μένα. Απλώς κράτησε λίγο παραπάνω. Κράτησε 5 χρόνια».

Αποκάλυψε μάλιστα ότι εκείνη την εποχή οι επικοινωνιολόγοι τον συμβούλευαν «να μην μπει στον καυγά των μνημονίων».

«Μου έλεγαν ‘’είσαι ο καινούριος παίχτης, δεν έχεις λερωθεί με μνημόνια, μείνε απ’έξω’’. Και τους είπα ότι δεν παίζεται το πολιτικό μου μέλλον, δεν με ενδιαφέρει τι θα κάνει το Ποτάμι στις επόμενες εκλογές, αν θα πάρει 10% ή θα εξαφανιστεί. Εδώ παίζεται το μέλλον της χώρας. Ναι! Εκείνο το καλοκαίρι, έκρινε την Ελλάδα του σήμερα».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ερωτώμενος από τον Αντώνη Σρόιτερ είπε ότι σήμερα δεν βλέπει πολιτικό κενό και στο κλείσιμο της εκπομπής εξομολογήθηκε ότι ο ίδιος, πέρασε βράδια, κλαίγοντας γιατί δεν κατάφερε να δώσει όσα έπρεπε να δώσει σε ένα κόσμο που κινήθηκε κόντρα στα κόμματα που λειτουργούν μόνο ως συνασπισμοί συμφερόντων.

Facebook Comments