ΑρχικήΠαραπολιτικάΟ βουλευτής Αυλωνίτης απαντά στη μητρόπολη Κέρκυρας που τον έθεσε εκτός εκκλησίας:...

Ο βουλευτής Αυλωνίτης απαντά στη μητρόπολη Κέρκυρας που τον έθεσε εκτός εκκλησίας: «Ας με αφορίσουν κιόλας»

«Οι εκκλησίες ανήκουν στον λαό και τον Θεό, όχι σε ένα ιερατείο που θεωρεί ότι είναι ιδιοκτησία τους η Εκκλησία», λέει ο Αλέκος Αυλωνίτης.

Ως παρέμβαση στα βουλευτικά του καθήκοντα χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αυλωνίτης, το ψήφισμα της Μητρόπολης του νησιού του Ιονίου να τον θέσει (όπως και τον Δημήτρη Μπιάγκη του ΠΑΣΟΚ) εκτός Εκκλησίας επειδή υπερψήφισε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο Αλέκος Αυλωνίτης, μιλώντας στο Mega, ξεκαθάρισε πως θα πάει κανονικά στην εκκλησία, αφού οι εκκλησίες ανήκουν στον λαό και στον Θεό.

«Μας αποκλείει από όλες αυτές τις τελετουργίες που γίνονται διαχρονικά από αιώνες και έχουν πάρει ουσιαστικά και μία θρησκευτική μορφή. Θεωρεί ότι μπορούμε να επανέλθουμε στην περίπτωση που μετανοήσουμε. Με έναν εντελώς μεσαιωνικού χαρακτήρα τρόπο θέλει να μας αποκλείσει, γιατί είχαμε ειδοποιηθεί από την Ιερά Σύνοδο και τη Μητρόπολη να μην ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Οι εκκλησίες ανήκουν στον λαό και τον Θεό, όχι σε ένα ιερατείο που θεωρεί ότι είναι ιδιοκτησία τους η Εκκλησία, η δομή και η υποδομή της. Να θεωρείτε βέβαιο ότι θα πάω, γιατί θεωρώ ότι είναι καθήκον και δικαίωμά μου. Ας με αφορίσουν κιόλας, δεν έχω πρόβλημα», είπε.

 

 

Τι αναφέρει το ψήφισμα της Μητρόπολης Κέρκυρας

Γενική Ιερατική σύναξη πραγματοποιήθηκε χθες στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Μετά το τέλος έγινε γνωστό το ψήφισμα, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη διότι οι δύο βουλευτές του Νομού μας που ανήκουν στην αντιπολίτευση, παρότι είχαν ενημερωθεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με επίσημη επιστολή ότι το νομοσχέδιο αυτό απάδει στις θέσεις και στην πίστη του ορθόδοξου χριστιανού, εντούτοις το υπερψήφισαν. Έσφαλαν πνευματικώς βαρύτατα, είτε επειδή ακολούθησαν την «κομματική πειθαρχία» είτε επειδή δεν κατανοούν ότι για να είναι κάποιος μέλος της Εκκλησίας οφείλει να ακολουθεί- υπακούει στις διδαχές της, όχι κατά περίπτωση, αλλά εν συνόλω, είτε, πόσο μάλλον, επειδή οι ίδιοι είναι πεπεισμένοι ότι ο γάμος είναι κοινωνική τελετή και όχι μυστήριο και ότι η τεκνοθεσία παιδιών δεν χρειάζεται να λαμβάνει υπόψιν ότι ένα παιδί πρέπει να έχει πατέρα και μητέρα εξ αρχής, αλλά είναι ανεξάρτητη από την εκ Θεού και εκ φύσεως σύσταση της οικογένειας. Για μας λοιπόν αυτοί οι δύο βουλευτές δεν δύνανται να θεωρούν τους εαυτούς τους ως ενεργά μέλη της Εκκλησίας. Ακόμη όμως και αν η συνείδησή τους δεν αντιλαμβάνεται το βαρύτατο πνευματικό και ηθικό ολίσθημα, στο οποίο έπεσαν, εμείς οφείλουμε να τους το επισημάνουμε και το πράττουμε δημοσίως. Τους καλούμε λοιπόν να απέχουν από οποιαδήποτε εκκλησιαστική εκδήλωση, δεν θεωρούμε ότι τους επιτρέπεται να κοινωνήσουν των αχράντων μυστηρίων και τους προτρέπουμε σε μετάνοια για το ατόπημά τους. Δηλώνουμε, πάντως, ότι δεν θα τους αποδώσουμε στο εξής καμία τιμή που απορρέει από τη σχέση Πολιτείας και Εκκλησίας στις επίσημες εκδηλώσεις, στις ενοριακές λατρευτικές συνάξεις και λιτανείες και τους καλούμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
 Σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

« Μια οφειλόμενη απάντηση στην ηγεσία της τοπικής εκκλησίας

Με έκπληξη και θλίψη διαβάσαμε τη δημόσια ανακοίνωση της Ιερατικής Σύναξης Μητρόπολης Κέρκυρας, εγγραφείσα καθ’ υπόδειξη του Μητροπολίτη Νεκταρίου, με την οποία οι δύο βουλευτές Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) και Δημήτρης Μπιάγκης (ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) καλούνται να απέχουν από οποιαδήποτε εκκλησιαστική εκδήλωση, λόγω της υπερψήφισης του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Θα περίμενε κανείς από την ηγεσία της τοπικής μας εκκλησίας ότι δεν θα διαχώριζε με αυτόν τον σκοταδιστικό τρόπο τα τέκνα της, πόσω μάλλον όταν ο διαχωρισμός υποκρύπτει και ευθεία παρέμβαση με κομματικά κριτήρια, αλλά στην περίπτωση της ηγεσίας της Εκκλησίας της Κέρκυρας φαίνεται ότι λαθεύομε.

Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι ουδείς, πόσω μάλλον όσοι δεν έχουν σεβαστεί ποικιλοτρόπως τους εθιμικούς κανόνες του νησιού μας, δικαιούται να αποκλείσει οποιονδήποτε από τη συμμετοχή στις πατροπαράδοτες εκδηλώσεις του τόπου μας. Επαναλαμβάνουμε ακόμη μια φορά ότι η Παιδεία της Κέρκυρας και ο πολιτισμός της θρησκευτικής της ζωής διαχρονικά δεν χαρακτηρίζονται από αντιλήψεις και πρακτικές που στερούνται της λάμψης και της αγάπης προς τον άνθρωπο.

Άλλωστε η Εκκλησία δεν έχει ιδιοκτήτη, ανήκει πρωτίστως στον Θεό και φυσικά σε όλο το λαό. Δεν αποτελεί ιδιοκτησία της ηγεσίας της τοπικής μας εκκλησίας. Πάνω από όλα η Εκκλησία είναι μεγαλόθυμη, καλόγνωμη, προστρέχουσα στους έχοντες ανάγκη, αλληλέγγυα και συμπάσχουσα. Δεν επιχειρεί διαχωρισμούς, δεν χρησιμοποιεί κακοποιητικό λόγο, απαξιωτικές εκφράσεις, δεν διαπομπεύει και δεν θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την συνείδηση των πολιτών. Ή μήπως όχι;

Δηλώνουμε πάντως ότι ο βουλευτής Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ως γέννημα-θρέμμα Κερκυραίος, θα λάβει μέρος κανονικά στις εκδηλώσεις του νησιού του, θρησκευτικές και μη, όπως πράττει κάθε χρόνο είτε ως αιρετός είτε ως απλός πολίτης, με βαθύ σεβασμό στην θρησκευτική πίστη ενός εκάστου και αγάπη για τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας. Όσο για τα περί μη απόδοσης τιμών και επισήμων θέσεων στο βουλευτή εφεξής, ουδόλως μας ενδιαφέρουν, ούτε και τα επιδιώξαμε ποτέ και γι’ αυτό η «φοβέρα» του Μητροπολίτη δεν μας αγγίζει διόλου.

Κρίμα, όμως! Κρίμα, η άλλοτε ανοικτή σε όλους και πρωτοπόρα σε πνεύμα και παιδεία Εκκλησία της Κέρκυρας, να κατακτά πανελλαδική πρωτιά σε σκοταδιστικές νοοτροπίες και εκφράσεις.

Να γνωρίζει η ηγεσία της τοπικής Εκκλησίας ότι ως βουλευτής ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης θα συνεχίσει να ψηφίζει σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους υπακούων στη συνείδηση του και δεν θα παίρνει άδεια από την εκάστοτε τοπική ηγεσία της Εκκλησίας και το Μητροπολίτη.

Υ.Γ.: Τέλος, επειδή δεν προκύπτει από την εν λόγω ανακοίνωση, περιμένουμε να δούμε αν τα περίφημα «μέτρα αποκλεισμού» κατά των δύο βουλευτών, θα ισχύσουν το ίδιο και με την ίδια ένταση και για όλους τους αιρετούς που ψήφισαν υπέρ του επίμαχου νόμου (π.χ. για τον συντοπίτη μας Υπουργό κ. Δένδια σε περίπτωση έλευσής του στην Κέρκυρα ή και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό).»