ΑρχικήΠαραπολιτικάΟ Σταθάκης σανίδα σωτηρίας για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο Σταθάκης σανίδα σωτηρίας για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ;

Ότι ο πρωθυπουργός αναζητεί μανιωδώς ένα βαρύ όνομα, εν ενεργεία υπουργού, προκειμένου να ενισχύσει το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό τοις πάσι.

Από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον Γιάννη Δραγασάκη, το Μέγαρο Μαξίμου εισέπραξε άρνηση, πριν καν ανοίξει η σχετική συζήτηση. Επίσης, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είναι διαθέσιμος να πάει στην Ευρωβουλή και, αν μεταφερθεί στις Βρυξέλλες, θα είναι μόνο για το πόστο του Έλληνα Επιτρόπου στην Κομισιόν. Από την άλλη, ίσως κάποιοι θα ηθελαν τον Νίκο Παππά να φεύγει από το κάδρο, προκειμένου να μετακινηθεί στο κέντρο της Ευρώπης, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Μένει η περίπτωση της Έφης Αχτσιόγλου. Είναι νέα, αγαπητή στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και στην Ευρώπη θεωρείται ικανή και doer. Μάλιστα, κάποιοι στην αρχή τη συνέκριναν με την Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, λέγοντας ότι βρέθηκε κάποια να της μιλάει στα ίσια με στοιχεία και όχι με τις θεωρητικές φιοριτούρες του προκατόχου της, Γιώργου Κατρούγκαλου. Η κ. Αχτσιόγλου σε συνομιλητές της διαψεύδει το σενάριο, ενώ τυχόν έλευση της «άκαπνης» πολιτικού που δεν έχει εκλεγεί ποτέ στις Βρυξέλλες λέγεται ότι θα ενοχλούσε τον Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος θεωρεί εαυτόν «αφεντικό» του συριζαϊκού μαγαζιού στην Ευρωβουλή.

Αναζητείται πρόσωπο επομένως. Κάποιοι, μυημένοι στο παρασκήνιο, λένε πως υπάρχει μια εναλλακτική: ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος είναι δημοφιλής και επίσης έχει κατανόηση του ευρωπαϊκού τρόπου δουλειάς. Τυχόν μετακίνηση Σταθάκη στις Βρυξέλλες, δε, θα άνοιγε και την πόρτα της παραμονής του Παύλου Πολάκη στο ψηφοδέλτιο των Χανίων, καθώς και το σενάριο μετακίνησής του στη Β’ Πειραιώς δεν είναι εύκολο, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, θα βγάλει το πολύ 2 έδρες σε αυτή την περιφέρεια. Με Σταθάκη στα Χανια, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αν χάσει θα βγάλει 1 έδρα, ο Πολάκης ήταν χαμένος. Χωρίς Σταθάκη, κάτι γίνεται. 

Όχι, βεβαίως, ότι το πού θα είναι υποψήφιος ο Παύλος Πολάκης είναι το κριτήριο απόφασης του πρωθυπουργού, ο οποίος αναζητεί ένα βαρύ όνομα, προκειμένου να ενισχύσει το, μέχρι στιγμής, ελλιποβαρές ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο εξ απορρήτων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ