Οι πολέμιοι των fake news πορεύονται με…fake news

15 mins read

Πριν από μερικές μέρες, στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έπαθαν…υστερία, όταν έμαθαν ότι το Facebook ανέθεσε στα «Ελληνικά. Hoaxes» το έργο του fact checking για να αποφεύγονται τα fake news.

Ειδικά ο υφυπουργός κ. Κρέτσος βγήκε και κατακεραύνωσε το facebook: πότε στη φιλική του «Δευτερη Ματιά» στην ΕΡΤ, πότε με ένα άρθρο άνω των 6.000 λέξεων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κρέτσος έδειξε ανάγλυφη την ενόχληση της κυβέρνησης. 

 

Προφανώς ο υπουργός είχε πρεμούρα, επειδή κοιμάται και ξυπνάει με την έγνοια των fake news. Άλλωστε, η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει παραδώσει μαθήματα φιλαλήθειας και σε κάθε ευκαιρία βάλλει εναντίον των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης. Μέχρι, βεβαίως, οι ψευδείς ειδήσεις να τη συμφέρουν, οπότε και τις επικαλείται.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η διακαναλική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την οποία ο κυβερνητικός μηχανισμός έστησε ολόκληρο αφήγημα ότι ο πρόεδρος της ΝΔ τάσσεται υπέρ της επταήμερης εργασίας, εφόσον υπάρχει συμφωνία επιχειρήσεων με εργαζομένους. Πού το είπε αυτό ο κ. Μητσοτάκης; Πουθενά, αλλά δεν έχει καμία σημασία προφανώς. Τι είπε αντ’ αυτού; «Όπως και όταν μία επιχείρηση -αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα- συμφωνεί με τους εργαζόμενους, συμφωνεί με επιχειρησιακή σύμβαση να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές απ’ ό,τι θα είχαν οι εργαζόμενοι πριν, και με αυξημένα δικαιώματα, και συμφωνούν τα δύο μέρη. Δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει».

 

Αν ένα λάθος έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι δεν είπε εκείνη την ώρα το όνομα της εταιρείας Παπαστράτος που το 2018 συμφώνησε με τους εργαζομένους της μια νέα επιχειρησιακή σύμβαση, προκειμένου η παραγωγική μονάδα να λειτουργεί επτά μέρες την εβδομάδα, με τους εργαζομένους να παίρνουν περισσότερα ρεπό κατ’ έτος. Μια επιχειρησιακή σύμβαση που υπεγράφη με τις ευλογίες του υπουργείου Εργασίας γιατί, προφανώς, ήταν επωφελής για τους εργαζομένους της επιχείρησης. 

 

Επί της ουσίας, όμως: ποτέ δεν μίλησε για επταήμερη εργασία ο πρόεδρος της ΝΔ και αυτό το καταλαμβάνει όποιος διαβάζει και μιλάει στοιχειώδη Ελληνικά. Κοίτα να δεις, λοιπόν, που οι πολέμιοι των fakenews κατέληξαν να πορεύονται, με τι άλλο, με fake news

 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments