Όταν ο Φίλιππος και η Ελισάβετ είχαν επισκεφτεί την Ακρόπολη το 1950 (video)

9 mins read

Ως πριγκίπισσα τότε, και διάδοχος του Βρετανικού θρόνου κατέφθασε στη χώρα μας η Ελισάβετ στις αρχές Δεκεμβρίου του 1950. 

Ήταν μόλις 24 χρονών, παντρεμένη με τον Φίλιππο και ήδη δυο φορές μητέρα. Ο Φίλιππος και η Ελισάβετ είχαν αποδεχθεί την πρόσκληση του ελληνικού βασιλικού ζεύγους, Παύλου και Φρειδερίκης.

Η πριγκίπισσα και ο σύζυγος της στις 6 Δεκεμβρίου του 1950 έφτασαν στο Φάληρο με πλοίο του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού και επιβιβάστηκαν σε ανοιχτή λιμουζίνα και οδηγήθηκαν στα θερινά ανάκτορα στο Τατόι. Ούτε λίγο ούτε πολύ θα διέμεναν στην Αθήνα επί μία εβδομάδα,

Το πριγκιπικό ζεύγος, επισκέφτηκε τη Βουλή των Ελλήνων και το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου και κατέθεσε στεφάνι. Ανέβηκε στην Ακρόπολη και επισκέφθηκαν το εκκλησάκι του Αγίου Φιλίππου στον λόφο της Δεξαμενής στην Νίκαια, το οποίο είχε ανεγερθεί προς τιμήν τους μετά τον αρραβώνα τους.

Μετά την επίσημη επίσκεψη, η Ελισάβετ και ο Φίλιππος φιλοξενήθηκαν σε κρουαζιέρα στην «Κρεολή», την περίφημη τρικάταρτη θαλαμηγό από έβενο. μήκους 55 μέτρων, ιδιοκτησίας Σταύρου Νιάρχου. Μόλις πέρασε η εβδομάδα των χαρισμένων διακοπών στη Ελλάδα το τιμώμενο ζεύγος επέστρεφε στα ανάκτορα του Λονδίνου και έκτοτε δεν ξαναήρθαν, παρά τις ελληνικές ρίζες του πρίγκιπα Φιλίππου. Τρία χρόνια αργότερα, ύστερα από το θάνατο του πατέρα της Γεωργίου ΣΤ, θα στεφόταν βασίλισσα Ηνωμένου Βασιλείου, στις 2 Ιουνίου 1953 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

Facebook Comments