ΑρχικήΠαραπολιτικάΟυρές για ένα δείπνο στην Ακαδημία Αθηνών: Το μέτωπο Ντράγκι-Σόιμπλε

Ουρές για ένα δείπνο στην Ακαδημία Αθηνών: Το μέτωπο Ντράγκι-Σόιμπλε

Ενώ η Ακαδημία Αθηνών δέχεται πλήθος αιτημάτων για μία θέση στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του Μάριο Ντράγκι, καθώς έρχεται στην Αθήνα για να αναγορευθεί ως ακαδημαϊκός, αποκαλύπτονται οι συγκρούσεις μεταξύ εκείνου και του του πρώην Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το καλοκαίρι του 2015 για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον «Βηματοδότη», άνθρωπος που έχει γνώση των διαλόγων και των συνεδριάσεων στα ευρωπαϊκά όργανα, μετέφερε μια συνομιλία που είχε σε ένα Eurogroup, το δύσκολο εκείνο καλοκαίρι: «Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, υπουργός μεγάλης χώρας (Σόιμπλε), που είχε άλλα σχέδια για την Ελλάδα, έκανε κριτική στην ΕΚΤ για το ότι δεν έκοβε ή δεν μηδένιζε την έκτακτη ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που νομοτελειακά θα οδηγούσε την έξοδό μας από το ευρώ…». Η απάντηση του Ιταλού ήταν άμεση: «Δεν αποφασίζει η ΕΚΤ για το ποια χώρα είναι μέλος της ευρωζώνης. Δεν θα αφήσω να χρησιμοποιηθεί η ΕΚΤ για να βγει η Ελλάδα από το ευρώ».

Την ίδια ώρα, η Ακαδημία Αθηνών δέχεται μεγάλες πιέσεις για τη λίστα των καλεσμένων στο δείπνο προς τιμήν του απερχόμενου επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, λίγο πριν παραδώσει τη σκυτάλη στην Κριστίν Λαγκάρντ. Όπως αναφέρει ο «Βηματοδότης», πολλοί διεκδικούν μια θέση στο τραπέζι με τον κεντρικό ευρωπαίο τραπεζίτη στο δείπνο που θα γίνει στο δώμα της Τράπεζας της Ελλάδος, την Τρίτη. Ομως, θα είναι περιορισμένη έως ελάχιστη η συμμετοχή των πολιτικών. Στο δείπνο, θα παρακαθίσουν κυρίως ακαδημαϊκοί, ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Με αφορμή την απόφαση για ενεργοποίηση νέου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων 20 δισ. ευρώ τον μήνα, αλλά και με φόντο τις συστάσεις του στην Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Ντράγκι θα συναντήσει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Υπήρξε ενδιαφέρον για συνάντηση με τον κ. Ντράγκι και από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, αλλά λόγω ανωτέρας βίας δεν επετράπη στον κεντρικό ευρωπαίο τραπεζίτη να διευρύνει τον κύκλο των επαφών του.