Π. Γερουλάνος: Θέμα ηγεσίας προκύπτει όταν δεν υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες, όταν δεν εκφράζεται ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ

20 mins read

Δύο συνεντεύξεις παραχώρησε σήμερα ο κ. Παύλος Γερουλάνος απαντώντας σε ερωτήματα που αφορούν το μέλλον της Κεντροαριστεράς και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ζήτησε εκ νέου την διεξαγωγή ενός συνεδρίου ΠΑΣΟΚ.

Τα κύρια σημεία της συνέντευξη του κ. Γερουλάνου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3:

“Πρώτα ο πολίτης γιατί η πολιτική ξεκινά από τον πυρήνα των ιδεών σου και από το πώς αυτές μεταφράζονται σε θέσεις και προτάσεις που μπορούν να μιλήσουν στις ανάγκες της κοινωνίας και του ανθρώπου σήμερα. Έπειτα, χρειάζονται τα στελέχη που θα εκπροσωπήσουν αυτές τις ιδέες. Εάν πράξεις σωστά τα παραπάνω δυο, τότε τα σύμβολα έρχονται να συμβολίσουν το εγχείρημά σου. Εμείς αλλάξαμε τα σύμβολα και κρατήσαμε τα ίδια πρόσωπα να μιλάνε για τις ίδιες ιδέες”.

“Η κούρσα σήμερα στην ελληνική πολιτική σκηνή αφορά το ποιος, ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, θα πάρει τη θέση του ΠΑΣΟΚ. Η κούρσα αυτή δεν έχει κριθεί – ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο δεν είναι οριστικό, είναι όμως προβληματικό. Κι αυτό γιατί, όπως έχω ήδη πει, ο πυρήνας στην πολιτική είναι οι ιδέες και οι αξίες. Στον χώρο της κεντροαριστεράς, λοιπόν, αυτές οι ιδέες και οι αξίες παραμένουν ΠΑΣΟΚ. Και έχεις, από τη μία αυτόν που έχει τους ψηφοφόρους και από την άλλη αυτόν που θεωρεί ότι έχει τις ιδέες και τις αξίες. Η κούρσα, λοιπόν, αφορά το ποιος από τους δυο θα μπορέσει να συνθέσει αυτά τα δύο”.

“Ας πούμε ότι κάποιος ρωτάει τον κόσμο εάν θέλει να καταργηθεί το ΠΑΣΟΚ και το θέτει σε ψηφοφορία. Θα έρθουν να ψηφίσουν ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ, ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και ψηφοφόροι της ΝΔ, διότι το ΠΑΣΟΚ δημιουργεί συναισθήματα. Εάν ερωτηθούν το ίδιο για το ΚΙΝΑΛ, δεν θα ερχόταν κανείς, διότι το ΚΙΝΑΛ δεν δημιουργεί συναισθήματα. Γιατί το ΠΑΣΟΚ δημιουργεί συναισθήματα; Μόνο λόγω της ιστορίας του; Όχι. Λόγω των αρχών και των αξιών που είναι ακόμα και σήμερα χρήσιμες. Άρα, έχεις ένα φορέα που κουβαλά κάτι χρήσιμο, αλλά μπαίνει στο περιθώριο, ένα ΚΙΝΑΛ που δεν μπορεί να εξηγήσει την υπαρξή του και έναν ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορεί να καταφέρει να κάνει τη μετάβαση στην κεντροαριστερά, όπως θα όφειλε να κάνει εάν θέλει να εκπροσωπήσει σωστά τον κόσμο του”.

Στην συνέντευξη του κ. Παύλου Γερουλάνου στο ραδιόφωνο του ΑΘΗΝΑ 984 δήλωσε ότι “Χρειαζόμαστε ένα συνέδριο ΠΑΣΟΚ το οποίο θα είναι βαθιά δημοκρατικό, θα έχει, δηλαδή, δημοκρατικές διαδικασίες για εκλογή στελεχών, δημοκρατικές διαδικασίες για θέσεις και προτάσεις. Το θέμα ηγεσίας προκύπτει όταν δεν υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες, όταν δεν εκφράζεται ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, όταν φιμώνεται για να στηρίξει κάτι το οποίο δεν πιστεύει. Εκεί ανοίγουν θέματα ηγεσίας. Διότι, εάν είχαμε μια πραγματική διαδικασία που συλλέγει, που ενώνει, που συνθέτει δεν θα άνοιγε θέμα ηγεσίας”.

Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι “Δεν μ’ αρέσει η λέξη επιστροφή, μοιάζει σαν να πηγαίνουμε πίσω και όλοι θέλουμε να πάμε μπροστά. Το ερώτημα είναι πώς πάμε μπροστά. Μπροστά πας θέτοντας ένα όραμα για τη χώρα, βασική αρχή γύρω από την οποία συσπειρωνόμαστε όλοι. Μόνο κάτω από ένα τέτοιο όραμα τίθενται οι θέσεις και οι προτάσεις ώστε να πάμε μπροστά”.

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα