Παρέμβαση ΕΣΗΕΑ για τις υποθέσεις με το βιτριόλι και την απαγωγή της 10χρονης

13 mins read

Για παραβίαση προσωπικών δεδομένων από τη μεριά κάποιων ΜΜΕ σχετικά με τις υποθέσεις με το βιτριόλι και την απαγωγή της 10χρονης στη Θεσσαλονίκη, κάνει λόγο με ανακοίνωσή του, το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας.

Αναλυτικά:

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας, παρακολουθεί την συνεχιζόμενη παρουσίαση από τα ΜΜΕ της γνωστής υπόθεσης με το βιτριόλι, που δυστυχώς, πέρα από το ειδησεογραφικό μέρος, το θέμα επεκτείνεται και σε στοιχεία των εμπλεκομένων που ανάγονται σε λεπτομέρειες, οι οποίες αγγίζουν αν δεν παραβιάζουν τον χώρο των προσωπικών δεδομένων.
Και αυτό ισχύει όχι μόνο για τη φερόμενη ως δράστιδα, αλλά και για το θύμα, με ακατάσχετες και συνεχείς αναφορές, που πέρα από τον κορεσμό, εκφεύγουν από τα προβλεπόμενα από τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Δυστυχώς, η ίδια αντιδεοντολογική πρακτική, ακολουθείται και στην υπόθεση της απαγωγής της ανήλικης στη Θεσσαλονίκη. Το ΕΟΔ έχει προ ημερών με ανακοίνωσή του επισημάνει, ότι είναι αντιδεοντολογική και παράνομη η παρουσίαση της φωτογραφίας, χωρίς σκίαση, καθώς και η αναφορά στο όνομα και σε λεπτομέρειες που τροφοδοτούν την περιέργεια, χωρίς να εξυπηρετούν την ενημέρωση. Το κατοχυρωμένο διεθνώς δικαίωμα του παιδιού στην ιδιωτικότητα, πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστό, ώστε να αποτρέπονται οι επιπτώσεις στην ψυχολογία του, την εκπαίδευση και τη ζωή του.

Ως προς την φερόμενη δράστιδα της δεύτερης υπόθεσης, ισχύουν όσα προαναφέρονται και στην πρώτη. Οι λεπτομέρειες προσωπικού χαρακτήρα και η υπέρμετρη καθημερινή ενασχόληση, που εκφεύγει από τον ειδησεογραφικό χαρακτήρα, είναι πέρα από τη δεοντολογία.

Υπάρχουν θεσμοθετημένες διατάξεις που προστατεύουν τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η εκδίκαση σε κάθε υπόθεση και η τελική κρίση ανήκει στα Δικαστήρια, και είναι ανεπίτρεπτο να επιχειρείται να υποκατασταθούν, χάριν εντυπώσεων και τηλεθέασης με τις γνωστές «τηλεδίκες» που υποβαθμίζουν και εκτρέπουν το δημοσιογραφικό μας ρόλο.

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας
της ΕΣΗΕΑ

Facebook Comments

Τελευταία Νέα