ΑρχικήΠαραπολιτικάΠοια κόμματα ΔΕΝ έβγαλαν ανακοίνωση κατά της συμφωνίας Σάντσεθ- Έρντογάν

Ποια κόμματα ΔΕΝ έβγαλαν ανακοίνωση κατά της συμφωνίας Σάντσεθ- Έρντογάν

Με παραστάσεις διαμαρτυρίας αντιδρά η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων από την Ισπανία στην Τουρκία.

Παράλληλα αντιδράσεις είχαμε και από υποψήφιους για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Λοβέρδος, Παπανδρέου και Ανδρουλάκης μίλησαν με σκληρή γλώσσα για την συμφωνία. Από την άλλη δεν είχαμε καμία αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ

Η ενόχληση της Αθήνας σχετίζεται με το γεγονός πως Τουρκία και Ισπανία προχωρούν σε ενίσχυση της μεταξύ τους σχέσης. Με στόχο να απαντήσει στην πρόσφατη ελληνογαλλική συμφωνία ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση του με τον Πέδρο Σάντσεθ επιχείρησε να προτάξει την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ισπανίας – Τουρκίας, δηλώνοντας πως προσβλέπει στην αγορά ενός δεύτερου ισπανικού αεροπλανοφόρου και πιθανώς και ενός υποβρυχίου, ενώ υπέγραψε μαζί με τον Ισπανό Πρωθυπουργό έξι συμφωνίες, για συνεργασία σε τομείς που αφορούν την  ενέργεια, μέχρι την  αντιμετώπιση καταστροφών.

«Είναι αυτονόητο ότι τα κράτη-μέλη δεσμεύονται από τις αποφάσεις, τις διακηρύξεις και τις προσεγγίσεις του Συμβουλίου, γύρω από θέματα που αφορούν τις σχέσεις μελών-κρατών της Ένωσης με την Τουρκία, την προκλητικότητα και την παραβατικότητα που η Τουρκία εμφανίζει σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο. Υπό το πρίσμα αυτό, θέλουμε να σημειώσουμε την παράμετρο αυτή: Ότι όφειλε ο σοσιαλιστής Πρωθυπουργός της Ισπανίας να λάβει υπόψη του, στις συζητήσεις αυτές, τη συνολική στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου.

Παπανδρέου: Πώς είναι δυνατόν;;;;

O πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, υποψήφιος για την ηγεσία στο Κίνημα Αλλαγής, σχολίασε με δηκτικό τρόπο τη συμφωνία του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, για πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού και ναυπήγηση πολεμικών πλοίων στην Ισπανία για το τουρκικό Ναυτικό.

Ο κ. Παπανδρέου σε δήλωση του διατυπώνει τα εξής ερωτήματα: «Πως είναι δυνατόν κράτη-μέλη της ΕΕ να κάνουν εξαγωγές όχι μόνο οπλικών συστημάτων αλλά και τεχνολογίας σε μια χώρα που απειλεί την ασφάλεια άλλων κρατών-μελών; Τη στιγμή μάλιστα, που υπάρχει κοινή θέση για την αποτροπή της εξαγωγής στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή, διεθνείς επιθετικές ενέργειες ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση;».

Ο Γιώργος Παπανδρέου επισημαίνει ότι η πρόσφατη συμφωνία για εξαγωγή οπλικών συστημάτων μεταξύ Ισπανίας και Τουρκίας, αναδεικνύει ένα ευρύτερο πρόβλημα που είναι απαραίτητο να λυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έτσι, υποστηρίζει, ότι «χρειάζονται πιο γρήγορα και αποφασιστικά βήματα για την οικοδόμηση κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, με πυξίδα την ειρήνη, τη δημοκρατία, τη συνεργασία των λαών και το σεβασμό στον άνθρωπο και τα δικαιώματά του. Πριν να είναι αργά».

Ανδρουλάκης: Να συζητηθεί άμεσα εμπάργκο όπλων στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ

Σκληρή κριτική στη συμφωνία Ισπανίας – Τουρκίας ασκεί ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, με ερώτηση του προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας, Τζοζέπ Μπορέλ.

«Την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, ο Ισπανός Πρωθυπουργός Pedro Sanchez συναντήθηκε στην Τουρκία με τον Πρόεδρο Erdogan, ανακοινώνοντας ένα ευρύ πρόγραμμα πολεμικού εξοπλισμού, επιπλέον της κατασκευής του αεροπλανοφόρου που ήδη έχει αρχίσει να κατασκευάζεται. Οι εξοπλισμοί αυτοί αφορούν κυρίως υποβρύχια και άλλες μονάδες για το Τούρκικο Πολεμικό Ναυτικό.

Έχοντας υπόψη:

Το γεγονός ότι η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, με συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, παρενοχλήσεις πλοίων εντός της Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ, την απειλή πολέμου της Τουρκίας προς την Ελλάδα από το 1994, το οποίο επαναλαμβάνεται από Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Τούρκου Προέδρου Erdogan καθώς και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 17ης Σεπτεμβρίου 2020 για την εφαρμογή της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ, το οποίο καλούσε για την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία,

Ερωτά τον Ύπατο Εκπρόσωπο:

– Είναι συμβατή με την Κοινή Θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ και ιδιαίτερα τα κριτήρια 4 σχετικά με την περιφερειακή ασφάλεια και 5 σχετικά με την εθνική ασφάλεια των κρατών μελών και των εδαφών τους η συμφωνία αυτή που σύναψε η Ισπανία με την Τουρκία;
– Τι προτίθεται να κάνει ο Ύπατος εκπρόσωπος για να διασφαλίσει την εφαρμογή της Κοινής Θέσης;
– Προτίθεται να φέρει στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία;