Ποιο είναι το «παρακράτος» που βλέπει ο Πρετεντέρης πίσω από τον «Ρασπούτιν»

15 mins read

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης γράφει στην εφημερίδα “Τα Νέα” ότι “Μου είναι δύσκολο να διανοηθώ πως ένα κόμμα της δημοκρατικής Αριστεράς θα δεχθεί να φορτωθεί στην πλάτη του το πρώτο παρακράτος της Μεταπολίτευσης.

Ο κ. Πρετεντέρης αναφέρεται στην πρόταση των βουλευτών της ΝΔ για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και τα τέσσερα φερόμενα αδικήματα, τα οποία, όπως γράφει χαρακτηριστικά, είναι ”σοβαρά αδικήματα, αλλά δεν είναι αυτό το πιο σοβαρό”.

Κατά την γνώμη του δημοσιογράφου το ”πιο σοβαρό είναι η αίσθηση και η υποψία που προκύπτει από την πρόταση κι από τις μαρτυρίες δικαστικών και πολιτικών ότι το διάστημα 2015-2019 δρούσε ένα παραδικαστικό κύκλωμα με κανόνες και μεθόδους εγκληματικής οργάνωσης”.

Συνεχίζει λέγοντας ότι ”στο κύκλωμα αυτό μετείχαν υπουργοί(υπουργός για την ακρίβεια), δικαστές και εισαγγελείς, εκδότες και δημοσιογράφοι” και συμπληρώνει  πως “αν επιβεβαιωθεί η υποψία, είναι η πρώτη φορά μετά το 1974 που η Ελληνική Δημοκρατία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πραγματικό παρακράτος, η εξάρθρωση του οποίου και η τιμωρία των υπαιτίων δεν υπόθεση διαφθοράς ή διαφάνειας. Είναι υπόθεση δημοκρατίας. Και γι’αυτό η εξιχνίαση των γεγονότων αποτελεί πολιτικό καθήκον της Βουλής και πολιτειακό καθήκον της Δικαιοσύνης”.

Στη συνέχεια ο κ. Πρετεντέρης επισημαίνει ότι ”αν όσα περιγράφονται από τους μάρτυρες κι όσα άλλα έχουμε ακούσει από τους εμπλεκομένους είναι αληθή, τότε η δράση του κυκλώματος ξεπερνάει κάθε φαντασία. Η Novartis δεν είναι παρά η κακοστημένη κορυφή ενός παγόβουνου” και πρσθέτει πως η ”εξιχνίαση δεν θα είναι απλή και προϋποθέτει αποκατάσταση του κράτους δικαίου με επιμονή, προσήλωση, μεθοδικότητα και θάρρος”.

Επιπλέον, ο δημοσιογράφος υπογραμμίζει ότι ”αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στο κάτω κάτω ο Δ. Παπαγγελόπουλος ήταν υπουργός τους” αλλά ”αν κρίνω από την ταυτόχρονη δυσφορία τους να συνταχθούν και με το ύποπτο κύκλωμα που ερευνάται(τρεις μέρες τώρα η σιωπή της ”Αυγής” είναι εκκωφαντική), θέλω να ελπίζω ότι οι δυσκολίες τους θα ξεπεραστούν και ότι θα λάβουν μέρος στη διερεύνηση”.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος κλείνει λέγοντας ότι ”η έμπρακτη συγγνώμη στην πολιτική είναι πάντα καλύτερη λύση από μια ανήθικη ταύτιση”.

 

Facebook Comments