ΑρχικήΠαραπολιτικάΠοιος είναι ο φιλέλληνας ανθρωπολόγος, Μάικλ Χέρτσφελντ, στον οποίο απέδωσε ο Βορίδης...

Ποιος είναι ο φιλέλληνας ανθρωπολόγος, Μάικλ Χέρτσφελντ, στον οποίο απέδωσε ο Βορίδης ελληνική υπηκοότητα

Ο σπουδαίος φιλέλληνας ανθρωπολόγος και ακαδημαϊκός, Μάικλ Χέρτσφελντ (Michael Herzfeld) έλαβε την ελληνική υπηκοότητα για την ιδιαίτερη προσφορά του στην πατρίδα μας. Η τελετή πολιτογράφησης, κατά την οποία ο κ. Χέρτσφελντ έδωσε τον όρκο του Έλληνα πολίτη, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών από τον Μάκη Βορίδη.

Ο υπουργός Εσωτερικών εκθείασε το ιδιαιτέρως σημαντικό ακαδημαϊκό του έργο αλλά και την προσφορά του στην πατρίδα μας για την διάδοση της ελληνικής εθνογραφίας διεθνώς καθώς και για το γεγονός ότι ο ίδιος έχει συνδέσει τη λαμπρή του επιστημονική διαδρομή με την Ελλάδα. Ο κ. Χέρτσφελντ, εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε τον κ. Βορίδη για την «τεράστια τιμή» της πολιτογράφησής του και ανέφερε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να φανεί αντάξιός της.

Ο γεννημένος στο Λονδίνο ακαδημαϊκός εδώ και μισό αιώνα έχει αφιερώσει τη ζωή του και τη δουλειά του στη σύγχρονη Ελλάδα, για την οποία τρέφει βαθιά αγάπη και θαυμασμό. Η ερευνητική του δραστηριότητα έχει επικεντρωθεί στην ανθρωπολογία, την εθνογραφία και τις τοπικές παραδόσεις της σύγχρονης Ελλάδας. Έχει δημοσιεύσει 11 βιβλία και πάνω από 270 επιστημονικά άρθρα σε πέντε γλώσσες σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.

Κάτοχος της έδρας Ernest E. Monrad για τις Κοινωνικές Επιστήμες, στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Harvard, συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων, διεθνώς, κοινωνικών επιστημόνων, που συνέβαλαν αλλά και επηρέασαν καταλυτικά, στο δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα, στην επίτευξη δυο υψηλών στόχων:

Αρχικά, την ενσωμάτωση της Ελλάδας ως αντικειμένου συστηματικής έρευνας στο χώρο της ανθρωπολογίας, αλλά και γενικότερα, στους ευρύτερους θεωρητικούς διαλόγους των επιστημονικών κοινοτήτων των κοινωνικών επιστημών, και, δευτερευόντως, στην ανάπτυξη και εδραίωση του κλάδου των νεοελληνικών σπουδών στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τα τελευταία 40 χρόνια.

Αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του για την έρευνα της ελληνικής εθνογραφίας και ειδικότερα η έρευνά του για την Κρήτη τον έχει οδηγήσει σε μια βαθιά κατανόηση των ζητημάτων που απασχολούν την αγροτική και κτηνοτροφική κοινωνία της ελληνικής υπαίθρου. Είναι βαθύς γνώστης της ελληνικής γλώσσας αλλά και της κρητικής διαλέκτου.

Οι μελέτες του για την Κρήτη αλλά και η ένταξη της «ελληνικής περίπτωσης» σε ένα συγκριτικό διεθνές πλαίσιο έχουν συμβάλλει καθοριστικά στη σπουδή της σύγχρονης Ελλάδας. Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται σημαντικά βιβλία για τη νεότερη Ελλάδα.

Είναι επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης (2013), του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη (2011) και του Université Libre των Βρυξελλών (2005). Έχει λάβει το Rivers Memorial Medal του Βρετανικού Βασιλικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας (1994) και το 1997 εξελέγη Τακτικό Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών των ΗΠΑ.

Έχει διατελέσει πρόεδρος της Αμερικάνικης Εταιρείας Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών (Modern Greek Studies Association) και της Ευρωπαϊκής Ανθρωπολογικής Εταιρείας. Για την Ελλάδα έχει δώσει εκατοντάδες διαλέξεις σε πολλές χώρες και έχει αρθρογραφήσει εκτενώς στο διεθνή τύπο. Μιλάει άπταιστα τα ελληνικά (συμπεριλαμβανομένης και της κρητικής διαλέκτου).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ