Πολιτική παρέμβαση από τη Σύγκλητο του ΕΜΠ

11 mins read

Η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εξέδωσε ανακοίνωση, με αφορμή τα όσα συνέβησαν χθες στην ΑΣΟΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «Τα πολύ πρόσφατα γεγονότα στο ΟΠΑ και η επέμβαση καταστολής προκαλούν τεράστια ανησυχία ενόψει και του τριήμερου εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου».

Η ανακοίνωση της Συγκλήτου όμως δεν μένει εκεί, καθώς συνεχίζει τονίζοντας ότι «Το πανεπιστημιακό άσυλο προσδιορίζει ένα χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών και πρέπει να προστατεύεται και να αξιοποιείται από την πανεπιστημιακή κοινότητα για την ευρεία ανταλλαγή απόψεων και την καλλιέργεια νέων ιδεών με βασικό σκοπό το όφελος του κοινωνικού συνόλου».

Και προσθέτει «Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοκρατική λειτουργία και την ανεμπόδιστη πραγματοποίηση δημιουργικού διάλογου εντός του πανεπιστημίου είναι η αποτροπή ενεργειών και γεγονότων που δυσφημούν και τελικά υπονομεύουν το πανεπιστημιακό άσυλο».

Προκύπτει όμως ένα ερώτημα, ποιο ακριβώς άσυλο υπερασπίζεται η Σύγκλητος του ΕΜΠ; Το άσυλο, υπό την έννοια μην επεμβαίνει η αστυνομία σε κάθε έκνομη πράξη που λαμβάνει χώρα εντός του ακαδημαϊκού χώρου, έχει καταργηθεί.

Είναι δυνατόν οι διοικήσεις των ΑΕΙ να εκδίδουν ανακοινώσεις, με τις οποίες να προαναγγέλλουν μη εφαρμογή του νόμου, ενώ την ίδια στιγμή οι ανακοινώσεις τους να θυμίζουν αντίστοιχες των κομμάτων της Αριστεράς ή της εξωκοινοβουλευτικής ακρα- Αριστεράς;

Η Σύγκλητος του ΕΜΠ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι εννοεί και ποιο άσυλο προασπίζεται, γιατί το πνευματικό άσυλο και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών ουδέποτε απαγορεύτηκε από το Υπουργείο Παιδείας αλλά αποφασίστηκε να δοθεί τέλος στο άσυλο της ανομίας.

Facebook Comments