Πρώτη επαφή με τη διοίκηση Μπάιντεν

11 mins read

Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η αυριανή και μεθαυριανή σύνοδος υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με τον «Μικροπολιτικό» στα ΝΕΑ: «Ο λόγος που θα απασχολήσει, αδιαμφισβήτητα, όλους τους συμμάχους είναι ότι στη σύνοδο αυτή θα συμμετέχει για πρώτη φορά και ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ο απόστρατος στρατηγός Λόιντ Όστιν. 
Ειδικά για την Ελλάδα όμως, αυτή η «πρεμιέρα» του Όστιν στο ΝΑΤΟ καταλαβαίνετε ότι έχει ξεχωριστό βάρος. Αφενός, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα είναι ο πρώτος έλληνας υπουργός που θα έχει μία άμεση επαφή – έστω και μέσω της οθόνης – με μέλος του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, αφετέρου γιατί η πρώτη συζήτηση θα γίνει στη σκιά των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας (τις επόμενες μέρες αναμένεται να «κλειδώσει» η ημερομηνία και της δεύτερης συνάντησης των δυο αντιπροσωπειών) με την Αγκυρα, ωστόσο, να επιμένει και στις προκλητικές δηλώσεις και στο θέμα της απόκτησης των ρωσικών S-400. Υπό αυτά τα δεδομένα ο Παναγιωτόπουλος θα έχει ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει προθέσεις και διαθέσεις της νέας αμερικανικής διοίκησης γύρω από τα ελληνοτουρκικά. Εξάλλου, σε διπλανό «παράθυρο» της τηλε-συνόδου θα βρίσκεται και ο τούρκος ομόλογός τους, Χουλουσί Ακάρ.
Εσωτερικό φρένο
Παρεμπιπτόντως το τηλεφώνημα κορυφής μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τζο Μπάιντεν δεν έχει γίνει ακόμη, καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει πέσει με τα μούτρα στα ανοιχτά και ζόρικα εσωτερικά θέματα που βρήκε – και δεν είναι και λίγα ως γνωστόν. Με αποτέλεσμα να παγώσει τον γύρο επαφών που είχε ξεκινήσει με ξένους ηγέτες, ο οποίος θα ανοίξει όμως σύντομα, όπως έχει ενημερωθεί και η Αθήνα».

Facebook Comments