Πώς “κάηκε” με τις δηλώσεις του για το σαϊτοπόλεμο ο δήμαρχος Καλαμάτας

16 mins read

Οι δηλώσεις του Δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα μετά το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο του εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη, ότι ο σαϊτοπόλεμος είναι στο DNA στον Μεσσηνίων, αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά πόσο μακριά πια  από τη νέα  πολιτική και κοινωνική  πραγματικότητα ,έτσι όπως διαμορφώνεται καθημερινά και με την επίδραση των social media, είναι πολλά από τα πολιτικά και δημόσια πρόσωπα.

Είτε αυτά  βρίσκονται στην κεντρική πολιτική σκηνή, είτε στο χώρο της αυτοδιοίκηση, είτε διατυπώνουν δημόσιο λόγο μπροστά σε δημοσιογραφικά μικρόφωνα.

Στη νέα αυτή πραγματικότητα καμία λάθος ή άκυρη δήλωση δεν μπορεί να κρυφτεί, δεν μπορεί να κουκουλωθεί, δεν μπορεί να πει κανείς ότι «έγινε ας πάμε παρακάτω».

Χρειάστηκε μόνο μια ανάρτηση στο Facebook από τον γιο του άτυχου εικονολήπτη, αλλά και οι έντονες αντιδράσεις χρηστών του Twitter και του Facebook για να αναγκαστεί ο Δήμαρχος να προβεί σε νέες δηλώσεις που ανασκεύαζαν την πρώτη και να φτάσει να πει τελικά σε νέα του συνέντευξη ότι εκτιμά  πως «κανένα δημοτικό συμβούλιο στο μέλλον δεν θα αναλάβει την ευθύνη να συνεχίσει να υποστηρίζει αυτόν τον θεσμό. Φοβάμαι ότι ο θεσμός αυτός, με τον θάνατο, φτάνει στο τέλος του».

Αυτό που δεν κατάλαβε ο Δήμαρχος είναι πως μια δήλωση με προφανή εκλογική στόχευση στο τοπικό ακροατήριο, στην εποχή των social media «ταξιδεύει» και πέραν  του τοπικού  ακροατηρίου  και όταν δεν ειναι μετρημένη και ζυγισμένη ή πολύ περισσότερο όταν είναι προκλητική την ώρα που το αίμα ενός νεκρού είναι ακόμα ζεστό, τότε γυρνά εναντίον του και του προκαλεί μεγάλη ζημιά.

Τα δημόσια πρόσωπα δεν έχουν να κάνουν πια μόνο με τους δημοσιογράφους από τους οποίους θα μπορούσαν να ζητήσουν ή να απαιτήσουν  να «πέσει» το θέμα.

Εχουν να κάνουν πια με το σύνολο μιας κοινής γνώμης που μπορεί να διατυπώσει αιχμηρό λόγο και να εκφραστεί ανά πάσα στιγμή αδιαμεσολάβητα  μέσω των νέων τεχνολογιών και του internet.

Και να γίνει πολύ σκληρή όταν οι δηλώσεις, οι τοποθετήσεις και οι πράξεις των δημοσίων  προσώπων έρχονται σε ευθεία σύγκρουση  με την κοινή λογική και το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Το ξαναζήσαμε πρόσφατα με τις τραγικές δηλώσεις Πολάκη που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων αλλά και με το “αστείο» που επιχείρησαν να κάνουν από τον τηλεοπτικό αέρα οι δημοσιογράφοι Καμπουράκης και Χατζής και για το οποίο αναγκάστηκαν λόγω των αντιδράσεων των χρηστών των  social media να ζητήσουν δημοσίως συγνώμη.

Είναι προφανές πια ότι στη νέα εποχή ο λάθος ή ο επιπόλαιος  δημόσιος λόγος δεν κρύβεται και τιμωρείται.

Facebook Comments