Δεν υπάρχει καμία «είδηση» όσον αφορά την υπόθεση της Novartis. Όλα όσα έγιναν, με την προαναγγελία της διαβίβασης μέρους της Δικογραφίας από την εισαγγελία Διαφθοράς στη Βουλή, ήταν γνωστά στο πολιτικό παρασκήνιο εδώ και εβδομάδες.
Την Πρωταπριλιά γράφαμε για τις διώξεις, αφορούσες τη Novartis, που θα έρθουν σε δόσεις. Δεν είναι μυστικό, δε, ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει βάλει στην άκρη τους άλλους πολιτικούς που είναι σε εκκρεμότητα και μετά τον Ανδρέα Λοβέρδο στρέφει την προσοχή της στον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη.
Υπάρχει, μέσα σε όλα ένα σημαντικό στοιχείο: δεν έχουν βρεθεί χρήματα. Το “follow the money” που συνηθίζουν να λένε οι Αμερικανοί δεν έχει οδηγήσει σε χρηματοροές που να αποδεικνύουν ότι πολιτικά πρόσωπα χρηματίστηκαν. Και στους λογαριασμούς Λοβέρδου, ουδέν ευρέθη, όπως είμαι σε θέση να ξέρω, ούτε σε αυτούς των στενών συγγενικών προσώπων που ελέγχθησαν.
Τώρα, όμως, η υπόθεση της Novartis θα αποκτήσει μια ακόμα διάσταση, την οποία ουσιαστικά «φωτογράφισε» ο κ. Λοβέρδος με τη χθεσινή του δήλωση. Η αντεπίθεση των πολιτικών προσώπων δεν θα αφορά μόνο τους προστατευόμενους μάρτυρες που καταγγέλλουν ό,τι καταγγέλλουν, αλλά και τους ίδιους τους εισαγγελείς Διαφθοράς. Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό ότι η σπουδή της κ. Τουλουπάκη για την εν λόγω υπόθεση έχει προκαλέσει πλείστες όσες συζητήσεις, ενώ υπενθυμίζεται πως τις μεθόδους της κατήγγειλε ανοιχτά ο πρώην επιβλέπων τους εισαγγελείς Διαφθοράς, αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής. Και, όπως έγινε η αναφορά του, έτσι ετέθη στο αρχείο από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.
Με άλλα λόγια: αυτή η νέα φάση της υπόθεσης αποτελεί «παγίδα» για τους ίδιους τους εισαγγελείς που τη διενεργούν, γιατί θα βρεθούν αντιμέτωποι με την μήνιν των πολιτικών προσώπων που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο δίωξης. Και δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι απλώς με τη δυσαρέσκεια ανθρώπων με ποινικές εκκρεμότητες, αλλά με την οργή πολιτικών στελεχών που θεωρούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση πολιτικής τους εξόντωσης, ενορχηστρωμένη από την κυβέρνηση και τον περιλάλητο «Ρασπούτιν».
Σημειωτέον, όπως γράφαμε και πριν από μια εβδομάδα, σε λίγες μέρες λήγει η θητεία της κ. Τουλουπάκη, μετά την παρέλευση της διετίας στη θέση της εισαγγελέως Διαφθοράς. Θα ανανεωθεί ή όχι; Αυτό θα το αποφασίσει εντός των επομένων ημερών το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που αποτελείται από 15 μέλη. Θα είναι έκπληξη, φυσικά, η αντικατάστασή της, σε αυτή τη φάση της έρευνας για τη Novartis, ενώ θα εκκρεμεί η απόφαση της Βουλής για την ασυλία του κ. Λοβέρδου. Αν, όμως, υπάρξει κάποια έκπληξη, θα μπορεί να ερμηνευθεί και ως διαφωνία υψηλόβαθμων δικαστικών με τις μεθόδους που ακολουθούνται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξιολόγηση του δικονομικού χειρισμού από τη μεριά της κ. Τουλουπάκη και των υφισταμένων της.
Ο εξ απορρήτων