“Εκδοχές πολέμου 2009-2022”: Το νέο του βιβλίο παρουσιάζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος

27 mins read

Tο βιβλίο του Ευάγγελου Βενιζέλου «Εκδοχές πολέμου 2009-2022» παρουσιάζεται, την Τρίτη 26 Ιουλίου, στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου. Το βιβλίο έχει ως βασικό κορμό την πλήρη και συστηματική αφήγησή του για τα γεγονότα της περιόδου της οικονομικής κρίσης, τη δεκαετία των μνημονίων, 2009-2019.

Διατρέχει όλα όσα συνέβησαν σε κυβερνητικό επίπεδο, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, 2009-2011, στη κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο και το PSI, τον σχηματισμό των κυβερνήσεων του 2012-2015, καθώς και τις δύσκολες και δραματικές διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους παράγοντες και πρωταγωνιστές εκείνων των ημερών για το κούρεμα του δημοσίου χρέους και την αποφυγή του Grexit. Σχολιάζεται η περίοδος διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα μαζί με τους ΑΝΕΛ μέχρι την τελευταία ομιλία του κ. Βενιζέλου στη Βουλή τον Ιούνιο του 2019.

To βιβλίο έχει δύο καινοτομίες. Η πρώτη, πώς δεν είναι ένα κλασικό αφηγηματικό κείμενο. Πρόκειται για δύο μακροσκελείς συνεντεύξεις με τον δημοσιογράφο, Γιώργο Κουβαρά, όπου ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών αφηγείται τα γεγονότα, όπως τα έζησε ο ίδιος από τις θέσεις κάθε φορά που είχε. Η δεύτερη είναι ο αναστοχασμός και τα διδάγματα που εξάγει ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τις προκλήσεις και το μέλλον της χώρας, υπό το πρίσμα της Μεταπολίτευσης και έτσι συνδέεται συμβολικά η παρουσίασή του με την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Συνιστά και κάτι ακόμη σημαντικό. Είναι η μαρτυρία ενός εκ των πρωταγωνιστών αυτής της δεκαετίας, γεγονός που συμβαίνει σπάνια με δημόσια πρόσωπα να μιλούν δρώντας ακόμη στη δημόσια σφαίρα . Αυτό θα βοηθήσει πολύ τους ιστορικούς του μέλλοντος όταν θα κάνουν την ιστορική αποτίμηση των γεγονότων.

Η αφήγηση των γεγονότων από τον Ευάγγελο Βενιζέλο θα εκπλήξει πολλούς και θα ανατρέψει πολλές στερεότυπες πεποιθήσεις.

Ο κ. Βενιζέλος απαντώντας στις ερωτήσεις του Γιώργου Κουβαρά παρουσιάζει τα γεγονότα, τα παρασκήνια, τα πρόσωπα και την ερμηνεία του για τις καταστάσεις που βίωσε η χώρα, μέσα στα διεθνή και ευρωπαϊκά συμφραζόμενα της εποχής. Όλα αυτά συσχετίζονται με την αλληλουχία των κρίσεων, με τη μετάβαση από την οικονομική κρίση στην πανδημία και από την πανδημία στη ρωσική στρατιωτική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως γράφει στον πρόλογο, «Η δεκαετία 2009-2019, η λεγόμενη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, δεν τελείωσε. Έχει την ιδιορρυθμία να εισχωρεί στην περίοδο που ακολουθεί, η οποία δεν σηματοδότησε ποτέ την επάνοδο στην κανονικότητα, καθώς η κρίση με τις πολλαπλές μορφές της έχει καταστεί πλέον συστατικό της κανονικότητας. Μιας κανονικότητας μετανεωτερικής και αρχαϊκής ταυτοχρόνως. Μιας νέας πραγματικότητας που κοιτάζει ως Ιανός προς το μέλλον αλλά και προς το παρελθόν.

» Η μετάβαση αυτή από κρίση σε κρίση, η αλληλουχία και η διασύνδεση των κρίσεων, η διαρκής επικαιρότητα της οικονομικής κρίσης ή μάλλον των διαρθρωτικών ζητημάτων που συνδέονται με την οικονομική κρίση, ήταν ο ουσιαστικός λόγος για τον οποίο αποδέχθηκα την επίμονη και καλά τεκμηριωμένη πρόταση του Γιώργου Κουβαρά να οργανώσουμε αυτή τη μακρά και συνολική συζήτηση. Αυτά που λέω απαντώντας στις ερωτήσεις του συγκροτούν τη μαρτυρία μου για την κρίσιμη περίοδο 2009 -2019.

» Το βιβλίο προσπαθεί να τοποθετήσει δύσκολες πολιτικές επιλογές που έγιναν υπό ασφυκτική πίεση και υπό συνθήκες υπαρξιακής εθνικής κρίσης στα ευρωπαϊκά και διεθνή συμφραζόμενά τους και στον ορίζοντα του μακρού ιστορικού χρόνου που ήδη τον χρωματίζει η πανδημία και ο πόλεμος, η Λερναία Ύδρα της Ιστορίας.

» Είχα χαρακτηρίσει την οικονομική κρίση τον “πόλεμο της γενιάς μας”. Αμέσως μετά, η πανδημία εμφανίστηκε και εξελίσσεται ως υγειονομικός και επιστημονικός “πόλεμος” με ασύμμετρο αντίπαλο τον κορονοϊό. Μετά από δύο πολέμους με τη μεταφορική έννοια του όρου εμφανίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με την πιο αρχαϊκή και βάναυση μορφή του. Ένας πόλεμος κατά κυριολεξία, με διαστάσεις που ακόμη δεν έχουν καταστεί εμφανείς στο σύνολό τους.

» Πρόκειται συνεπώς για “εκδοχές πολέμου”, μεταφορικού και πραγματικού, που καλύπτουν την περίοδο 2009-2022».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα