ΣΥΡΙΖΑ: Πέντε μέλη της τοπικής στη Σύρο αποχώρησαν από το κόμμα – Τι καταγγέλλουν

62 mins read

Τη διαμαρτυρία τους εκφράζουν πέντε μέχρι σήμερα μέλη της οργάνωσης Σύρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας που παραιτούνται κάνοντας λόγο για αήθεις επιθέσεις.

Πρόκειται για τους Φλώρα Ρούσσου (συντονίστρια ΟΜ Σύρου), Βαγγέλης Γεράρδης (αναπληρωτής συντονιστής) και τα μέλη Γιάννη Πολίτη, Βάλη Σταμπουλή, και Πέτρος Φρέρης, που με ανοιχτή επιστολή τους χαρακτηρίζουν «θλιβερό ότι αυτοί που θεωρούν ανεπιθύμητο το ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του κι εναντιώνονται στην πολιτική του, έγιναν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με απόφαση του ανώτερου αυτή τη στιγμή οργάνου του κόμματος».

Στο κείμενό τους σημειώνουν ότι ως μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της ΟΜ Σύρου στήριξαν βαλλόμενο βουλευτή «από επιθέσεις εντός και εκτός κόμματος, μετά την προφανή ερώτηση που κατέθεσε μαζί με 25 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την διερεύνηση πιθανής ρύπανσης της θάλασσας από βιομηχανικές δραστηριότητες». «Λειτουργώντας πάντα θεσμικά, καταθέσαμε ενστάσεις για τις εγγραφές ατόμων στην ΟΜ που εκφράζουν δημόσια, εθνικιστικές και ρατσιστικές απόψεις που καμία σχέση δεν έχουν με τις αρχές και αξίες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στέκονται και απέναντι στις επίσημες θέσεις του κόμματος για τα εργασιακά και περιβαλλοντικά τοπικά ζητήματα» προσθέτουν.

 

Όλη η επιστολή έχει ως εξής:

Συντρόφισσες και σύντροφοι, Μέσα σε συνθήκες επαναλαμβανόμενων οικονομικών κρίσεων στη χώρα μας, οι ζωές όλων μας έχουν ανατραπεί, η κοινωνία στενάζει, η φτώχεια και η ανέχεια παίρνει διαστάσεις εθνικής καταστροφής. Το μέλλον της σημερινής νεολαίας διαγράφεται ζοφερό. Ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και η ακροδεξιά ρητορική κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της δεξιάς που εφαρμόζει ο Μητσοτάκης, ανατρέπουν την έστω και ελάχιστη κοινωνική προστασία που είχε κατακτηθεί, η ενέργεια ιδιωτικοποιήθηκε, η παιδεία πηγαίνει στα χέρια των «επενδυτών», η υγεία θα αποτελεί προνόμιο των πλουσίων, το νερό θα περάσει στην εκμετάλλευση των ιδιωτών.

Ο καπιταλισμός στα χειρότερά του, δεν διστάζει να δημιουργεί πολέμους για να μπορέσει να συντηρηθεί. Σ’ αυτές τις συνθήκες, η αριστερά αποτελεί το καταφύγιο των πολλών. Η κοινωνία έχει ανάγκη από ριζοσπαστικές ξεκάθαρες πολιτικές που θα ανατρέψουν τις ανισότητες για να ευημερήσουν όλοι οι άνθρωποι σε συνθήκες ειρήνης και δημιουργίας. Η δική μας αριστερά, αυτή που γνωρίσαμε και που μας διαπαιδαγώγησε, είναι η αριστερά της πολυφωνίας, των διαφορετικών απόψεων που μέσα από την διαλεκτική συγκεράζει, συνθέτει, παράγει νέες πολιτικές για τους πολλούς. Είναι η αριστερά της δημοκρατίας που σέβεται το διαφορετικό και δίνει ελπίδα και όραμα για μια δικαιότερη κοινωνία όπου ο άνθρωπος και το περιβάλλον του αποτελούν τις βασικές αξίες των αρχών της.

Στην δική μας αριστερά, αυτή που υπηρετήσαμε με συνέπεια, στην οποία ενταχθήκαμε με ανιδιοτέλεια και στηρίξαμε στους δύσκολους καιρούς της διακυβέρνησης, βιώνουμε σήμερα μια μετάλλαξη. Μετά την ήττα των εκλογών του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά, προχώρησε στην διεύρυνσή του με την είσοδο νέων μελών από τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας μέχρι την ριζοσπαστική αριστερά. Για να εξυπηρετηθεί αυτή η διεύρυνση, το καταστατικό καταργήθηκε και την θέση του πήραν οι «οδικοί χάρτες» για τις νομαρχιακές συνδιασκέψεις και το συνέδριο. Συγκροτήθηκαν νέα διορισμένα όργανα (Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, Πολιτικό Συμβούλιο) με αποτέλεσμα να παρακαμφθεί η εκλεγμένη ΚΕ. Με την χωρίς όρους και κανόνες διεύρυνση, το κόμμα διπλασίασε μεν τον αριθμό των μελών του, με μέλη όμως που δεν έχουν σχέση με τις δημοκρατικές λειτουργίες της αριστεράς, την διαλεκτική και την παραγωγή πολιτικής σκέψης, οδηγώντας τις οργανώσεις στην αποϊδελογικοποίηση τους.

Έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία της κομματικής μας ζωής βιώσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις: Οι αήθεις προσωπικές επιθέσεις σε συντρόφους/ισσες έγιναν μέρος μιας νέας καθημερινότητας. Η αντιπαλότητα πήρε τη θέση των συλλογικών δράσεων και των κοινών μας αποφάσεων. Η προσπάθεια υπονόμευσης του βουλευτή από οργανωμένους εξωγενείς παράγοντες, μετά από την κατάθεση της ερώτησης στη Βουλή για την διερεύνηση πιθανής θαλάσσιας ρύπανσης του λιμανιού της Ερμούπολης, βρήκε συμπαραστάτες από δύο μέλη εντός της οργάνωσης αλλά και εντός της Νομαρχιακής και δυστυχώς και κεντρικού επώνυμου κομματικού στελέχους.

Για πρώτη φορά στον πολιτικό μας χώρο είδαμε και υποψήφιο πολιτευτή, ο οποίος, εκτός των άλλων, δρώντας με αντικομματικό τρόπο δημοσιοποιεί προσωπικές του απόψεις αντίθετες απ’ αυτές του βουλευτή, της οργάνωσης Σύρου αλλά και του κόμματος, θέσεις που συλλογικά είχαμε επεξεργαστεί τα τελευταία χρόνια. Γίναμε μάρτυρες εξωθεσμικών/αντικομματικών συμπεριφορών και διαδικασιών μέσα στο κόμμα, παρακάμπτοντας την λειτουργία των οργάνων, που σαν στόχο είχαν και έχουν, την αλλαγή της σταθερής μας θέσης περί λειτουργίας του ναυπηγείου με τήρηση των περιβαλλοντικών όρων/δεσμεύσεων και με σταθερές/μόνιμες θέσεις εργασίας. Κινητοποιήθηκαν τα τοπικά συμφέροντα σε συνεργασία με πρόθυμα τοπικά συνδικαλιστικά αλλά και κομματικά στελέχη, προκειμένου να ματαιωθεί στην πράξη η πολιτική θέση της οργάνωσης.

Για τα περισσότερα από αυτά, ήδη σας έχουμε ενημερώσει αναλυτικά με το email μας στις 21/7/21 αναφερόμενοι και στην “απειλή”, που εκφράστηκε σε σύσκεψη με τον βουλευτή στο εργατικό κέντρο, προς τη συντονίστρια, ότι «θα γράφονται 100 μέλη την ημέρα» στην οργάνωσή μας. Μια σύσκεψη στην οποία ζητήθηκε από τον βουλευτή να πει δημόσια ότι η ερώτηση που κατατέθηκε ήταν αχρείαστη και χωρίς στοιχεία.

Εμείς, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της ΟΜ Σύρου, στηρίξαμε τον βαλλόμενο βουλευτή μας από επιθέσεις εντός και εκτός κόμματος, μετά την προφανή ερώτηση που κατέθεσε μαζί με 25 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την διερεύνηση πιθανής ρύπανσης της θάλασσας από βιομηχανικές δραστηριότητες. Συμμετείχαμε στην κομματική σύσκεψη στις 19/12/2021 που διοργανώθηκε από την Νομαρχιακή με τους σ.σ.Τομεάρχες, Εργασίας: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ναυτιλίας: Νεκτάριο Σαντορινιό και Περιβάλλοντος: Σωκράτη Φάμελλο, καθώς επίσης και τους συντονιστές των αντίστοιχων τμημάτων, στην οποία επιβεβαιώθηκαν οι θέσεις της οργάνωσής μας και η ορθότητα της ερώτησης των βουλευτών του κόμματος, ενώ οι τομεάρχες τόνισαν την ανάγκη λειτουργίας δημόσιου φορέα ελέγχου της ρύπανσης στη θάλασσα και την ατμόσφαιρα.

Λειτουργώντας πάντα θεσμικά, καταθέσαμε ενστάσεις για τις εγγραφές ατόμων στην ΟΜ που εκφράζουν δημόσια, εθνικιστικές και ρατσιστικές απόψεις που καμία σχέση δεν έχουν με τις αρχές και αξίες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στέκονται και απέναντι στις επίσημες θέσεις του κόμματος για τα εργασιακά και περιβαλλοντικά τοπικά ζητήματα. Έγκαιρα, με πλήρη και επαρκή τεκμηρίωση, στείλαμε εδώ και σχεδόν ένα χρόνο γραπτώς τις ενστάσεις μας αυτές στο κόμμα, προκειμένου να διαφυλάξουμε την ενότητα της οργάνωσης και τις επίσημες θέσεις του κόμματος. Δυστυχώς, η ΚΟΕΣ (Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου), όπως μας ανακοινώθηκε στην συνεδρίαση της Σ.Ε. της 4/3/2022, απέρριψε τις ενστάσεις μας, λίγες μόνο ημέρες πριν τη λήξη των εγγραφών για την συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες του συνεδρίου. Έτσι, με την έγκριση του κόμματος η οργάνωση της Σύρου μεταλλάσσεται και οι θέσεις της, όπως και αυτές του κόμματος, ακυρώνονται. Σήμερα, συνδικαλιστικό στέλεχος που χαρακτήρισε τον βουλευτή μας ως «ανεπιθύμητο» είναι μέλος της οργάνωσής μας. Συνδικαλιστές που καθύβριζαν με δημόσιες ανακοινώσεις τον βουλευτή αλλά και μέλη μας και πολίτες της Σύρου στην πλατεία, την ημέρα της δίκης για τις αγωγές-slapps, είναι επίσης μέλη της ΟΜ.

Οι “απειλές” έπιασαν τόπο, ο τσαμπουκάς και οι εξωθεσμικές ενέργειες δικαιώνονται στο όνομα μιας άνευ όρων διεύρυνσης, χωρίς κανόνες και χωρίς την ελάχιστη αποδοχή των αρχών και των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, που υπονομεύει το ίδιο το κόμμα και τις αξίες του. Συντρόφισσες και σύντροφοι, ο καθένας από εμάς έχει μια διαδρομή στην αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ πολλών χρόνων. Μια διαδρομή με αγώνες και θυσίες από τη ζωή μας, μια διαδρομή που είχε ως έμπνευση την ιστορία και τους αγώνες της αριστεράς και όραμα μια πιο δίκαιη κοινωνία. Αυτή μας την διαδρομή δεν μπορούμε να την απαξιώσουμε.

Δεν μπορούμε να συμβιώσουμε στην ίδια κομματική στέγη με ανθρώπους που αρέσκονται σε φασίζουσες και τραμπούκικες πρακτικές, δεν μπορούμε να ευτελίσουμε της αρχές μας με ολίγον εθνικισμό, ολίγον ρατσισμό και μπόλικο παραγοντισμό. Δεν μας είναι εύκολο να συμβιώσουμε με ανθρώπους που έρχονται στο κόμμα μόνο και μόνο για να ψηφίζουν αυτούς που τους προσκαλούν, δεν μπορούμε να ανεχτούμε τον ευτελισμό των δημοκρατικών διαδικασιών, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι η οργάνωσή μας θα ελέγχεται από επιχειρηματικά συμφέροντα.

Είναι τουλάχιστον θλιβερό ότι αυτοί που θεωρούν ανεπιθύμητο το ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του κι εναντιώνονται στην πολιτική του, έγιναν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με απόφαση του ανώτερου αυτή τη στιγμή οργάνου του κόμματος. Εμείς παραμένουμε στην Αριστερά γιατί εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μόνο με την αριστερά μπορεί να αλλάξει ο κόσμος, όμως μια τέτοια οργάνωση είναι αδύνατο να μας χωράει. Με όσους νιώθουν όπως εμείς, δε θα χαθούμε. Θα τα ξαναπούμε σύντομα στα κινήματα και στο δρόμο.

Facebook Comments