ΑρχικήΠαραπολιτικάΤα μυστικά του δείπνου στην Αντίπαρο

Τα μυστικά του δείπνου στην Αντίπαρο

Ο “Μικροπολιτικός” στα ΝΕΑ έχει αναλυτικό ρεπορτάζ για όσα συνέβησαν στο δείπνο που είχε στην Αντίπαρο ο πρωθυπουργός με μερικούς από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον πλανήτη.

“Το δείπνο της Αντιπάρου δεν ήταν ένα απλό δείπνο, αλλά μια επιβεβαίωση της στρατηγικής που έχει επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτής που περιγράφεται με τη φράση «soft power» – για να θυμίσω και τον τίτλο που δόθηκε προσφάτως στη χώρα από το περιοδικό Monocle, που τη συμπεριέλαβε στις δέκα κορυφαίες «ήπιες δυνάμεις». Δηλαδή τη στρατηγική μιας χώρας που οικοδομεί διεθνείς διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις βασιζόμενη στην πολιτισμική ισχύ της, τα ιδεολογικά και κοινωνικά της χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με τη βαριά οικονομία, την άμυνα και τις άλλες παραδοσιακές αντιλήψεις ισχύος. Κάπως έτσι βρέθηκε να συνδιαλέγεται ο Πρωθυπουργός με τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, τον Τζεφ Μπέζος, τον Μπάρι Ντίλερ που είναι ένας από τους ισχυρότερους άντρες του Χόλιγουντ, τη Νταϊάν Βον Φίρστενμπεργκ που είναι όνομα κολοσσός της μόδας διεθνώς με τον Αντερσον Κούπερ. Γι’ αυτόν πρέπει να σας πω μάλιστα (καθώς δεν είναι ευρέως γνωστός στην Ελλάδα) πως δεν πρόκειται για έναν τυχαίο γνωστό δημοσιογράφο. Με καταγωγή από την ιστορική για τις ΗΠΑ οικογένεια των Βάντερμπιλτ, ανοιχτά ομοφυλόφιλος και πατέρας ενός παιδιού, μέσα από τη δουλειά του στο CNN έχει εξελιχθεί σε φιλελεύθερο είδωλο και συνομιλεί απευθείας με τα κορυφαία επίπεδα της αμερικανικής εξουσίας. Το δείπνο δεν ήταν, άρα, απλώς μια κοσμική βραδιά, αλλά μια άριστη ευκαιρία γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων και μια παρακαταθήκη για το μέλλον…

Οι ελληνικοί δεσμοί

Σας έχω ενημερώσει, άλλωστε, ότι η Ελλάδα δεν είναι άγνωστη στο ζεύγος Ντίλερ και Βον Φίρστενμπεργκ, της οποίας η μητέρα, Λιλιάνα Ναχμία, ήταν Εβραία από τη Θεσσαλονίκη. Την έχουν επισκεφθεί πολλές φορές οικογενειακά, ενώ συχνή επισκέπτρια είναι και η εγγονή της Βον Φίρστενμπεργκ, Ταλίτα, η μητέρα της οποίας είναι αδελφή της Μαρί Σαντάλ. Είναι επίσης φίλοι με τον Τομ Χανκς και τη Ρίτα Γουίλσον, που γνωρίζονται πλέον με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Μαρέβα Γκραμπόβσκι και είχαν φάει μαζί μετά την παραλαβή των ελληνικών διαβατηρίων τους. Αυτοί οι δυο ήταν που σκέφτηκαν να ενώσουν τις παρέες, θεωρώντας ότι είναι μια ευκαιρία για τους καλεσμένους από τη μια, να γνωρίσουν τον Πρωθυπουργό της χώρας που τους εντυπωσίασε και από την άλλη να έρθει πιο κοντά με τον Μπέζος, τον Ντίλερ και τον Κούπερ. Το μενού του δείπνου είχε ως πρωταγωνιστές τα ντόπια ψάρια και θαλασσινά, που, από ό,τι λέγεται στο νησί, προμήθευσε γνωστή ψαροταβέρνα στον Αη Γιώργη.

Παραγωγές, επενδύσεις, Διάστημα

Το μενού της συζήτησης στο τραπέζι, από την άλλη, είχε λίγο απ’ όλα. Πολιτική, οικονομία, πολιτισμό και πολλές εντυπώσεις των ξένων καλεσμένων από τα μέρη που επισκέφθηκαν όλες τις μέρες που αλώνιζαν το ένα μετά το άλλο τα νησιά του Αιγαίου με το «EOS», τη θαλαμηγό του Ντίλερ. Ο κινηματογραφικός παραγωγός, όπως ήταν λογικό, εμπνευσμένος καθώς θα ήταν από τα τοπία στα οποία περιόδευε, συζήτησε με τον Μητσοτάκη για τη δουλειά του κι ενημερώθηκε για τις δυνατότητες που δίνει η Ελλάδα σε ξένες παραγωγές για να κάνουν γυρίσματα στη χώρα μας. Συζήτηση που κέντρισε το ενδιαφέρον και του Μπέζος για τις παραγωγές της Amazon Studios. Με τον Μπέζος βέβαια δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουν γενικώς για το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, τις μεγάλες πολυεθνικές όπως η Microsoft κι η Pfizer που έχουν ήδη παρουσία στη χώρα μας, το γραφείο της Amazon στην Αθήνα αλλά και συνολικά τις προοπτικές που ανοίγονται από τις εξελίξεις στις νέες τεχνολογίες. Από τη συζήτηση δεν θα γινόταν να λείψει βέβαια και το πρώτο επιβατικό ταξίδι στο Διάστημα της εταιρείας Blue Origin του Μπέζος, στις 20 Ιουλίου, με επιβαίνοντα και τον ίδιο. Μετά το δείπνο, ο Πρωθυπουργός κι η σύζυγός του έμειναν για ένα βράδυ σε ξενοδοχειακή μονάδα στην Αντίπαρο και το επόμενο πρωί επέστρεψαν αεροπορικώς, μέσω Πάρου, στην Αθήνα”.