Τι δεν λέει ο Σταθάκης για το «κουφάρι» της ΔΕΗ

12 mins read

Με σημερινές του δηλώσεις, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης θέλησε να βάλει τέλος στην ανησυχία αναφορικά με το μέλλον της ΔΕΗ, μετά την ανακοίνωση των τραγικών αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2018 από την εταιρεία. 

Ο κ. Σταθάκης, συνοπτικά, σε τοποθέτησή του σε ενεργειακό φόρουμ υπογράμμισε ότι η ρευστότητα της επιχείρησης είναι διασφαλισμένη, άρα η χώρα θα έχει ρεύμα, και πως δεν πρόκειται να γίνουν αυξήσεις τιμολογίων.

 Βεβαίως, υπάρχουν και πράγματα που ο κ. Σταθάκης δεν λέει. Για παράδειγμα, η ρευστότητα της ΔΕΗ μπορεί να είναι εξασφαλισμένη για τους επόμενους 12 μήνες, μέσω των διαθεσίμων της επιχείρησης, αλλά και πιστωτικών γραμμών. Παράλληλα, το ότι η ΔΕΗ είναι «συστημικός κίνδυνος» για την οικονομία, λόγω ρόλου και μεγέθους, καθιστά «χλωμό» το ενδεχόμενο κάποιος να της τραβήξει απότομα την πρίζα. Από εκεί και πέρα, όμως, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει και αν θα είναι αξιόχρεη η επιχείρηση. Και αυτό γιατί σε πρόσφατη έκθεσή της, η Standard and Poorυπογραμμίζει ότι δεν περιμένει καμία βελτίωση στα μεγέθη της εταιρείας, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα συνεχίσει να μπαίνει μέσα κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. 

 Από εκεί και πέρα, ήδη η επιχείρηση έχει πάρει μέτρα για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας. Μείωσε την έκπτωση συνέπειας από το 15% στο 10% και κανείς δεν ξέρει αν θα σταματήσει εκεί. Αυτός, δε, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης ακόμα και τιμολογίων ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, ο αμιγώς κυβερνητικός κ. Διονύσης Παναγιωτάκης. Με άλλα λόγια, ο υπουργός, με αυτό που λέει, ουσιαστικά διαψεύδει τον αρμόδιο. 

 Για να είμαστε ειλικρινείς, πάντως, ο κ. Σταθάκης λέει μια αλήθεια: δεν θα έχουμε αυξήσεις τιμολογίων στη ΔΕΗ ως τις εκλογές. Μετά, ποτέ κανείς δεν ξέρει. Και, σε μια τέτοια περίπτωση, μην έχει κανείς καμία αμφιβολία για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση θα είναι στα «κάγκελα».  

 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments