Το «μέρισμα επιτυχίας» του Μητσοτάκη το 2020

10 mins read

Όποιος άκουσε την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αλλά και τη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή δεν άκουσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μοιράζει πομπώδεις υποσχέσεις με «ξένα κόλλυβα». Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός έβαλε κάτω τα νούμερα, είδε πόσα είχε και επέλεξε να δώσει για τον επόμενο χρόνο όσα μπορούσε.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης κράτησε και πίσω μέτρα που επεξεργαζόταν. Για παράδειγμα, δεν εξήγγειλε μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 45%. Ακόμα, δεν εξήγγειλε καν μείωση της έκτακτης εισφοράς, έστω κατά ένα ποσοστό, από το 2020. Με άλλα λόγια, από κοινού με το οικονομικό επιτελείο «τσέκαρε» αν βγαίνει ο λογαριασμός.

Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, δεν έχει ξεκόψει στο μυαλό του το ενδεχόμενο νέων ελαφρύνσεων, εκτός προγράμματος, για το 2020. Αυτό, όμως, δεν θα το ξέρει τώρα, αλλά στο τέλος της επόμενης χρονιάς. Το προσδιόρισε ως «μέρισμα επιτυχίας»: με άλλα λόγια, αν τυχόν υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος μπορεί να κατευθυνθεί είτε σε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις είτε σε παρεμβάσεις στήριξης του κοινωνικού κράτους. Άλλωστε, το κεντρικό σύνθημα της φετινής ΔΕΘ «Ανάπτυξη για ολους» εμπερικλείει αυτή τη λογική του κ. Μητσοτάκη να μην αφήσει τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα ανεξέλεγκτα στις εκλογικές διαθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι’ αυτό και αυτά που έχει στο μυαλό του ο κ. Μητσοτάκης για το 2020 μπορεί να δούμε να τα εξαγγέλλει με άμεση εφαρμογή στην επόμενη ΔΕΘ, όταν και έχει δώσει ραντεβού αξιολόγησης του σχεδίου που παρουσίασε για την οικονομία.

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments