ΑρχικήΠαραπολιτικάΤο παρασκήνιο της συνάντησης του Θόδωρου Ρουσόπουλου με τον Πάπα Φραγκίσκο (photos)

Το παρασκήνιο της συνάντησης του Θόδωρου Ρουσόπουλου με τον Πάπα Φραγκίσκο (photos)

Από τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Επίσκοπο και Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκο έγινε δεκτός ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, για μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων σε σημαντικά θέματα της επικαιρότητας και των κοινών αξιών της Ευρώπης και της Αγίας Έδρας.

Η συνάντηση έχει κλειστεί εδώ και αρκετό καιρό. Ο κ. Ρουσόπουλος είναι ο πρώτος ορθόδοξος πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που συναντάει ο Πάπας.

Μετά το πέρας της συνάντησής τους, ο κ. Ρουσόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είχαμε την ευκαιρία, στη συνάντησή μου με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, να συζητήσουμε θέματα που αφορούν τη μετανάστευση – ένα θέμα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για όλους μας και ιδίως για τις νότιες χώρες – θέματα που αφορούν τη φτώχεια, την κλιματική αλλαγή, την τεχνητή νοημοσύνη και τους κινδύνους για τη Δημοκρατία.

Ο Πάπας, πριν από χρόνια, απευθυνόμενος στους Βουλευτές του ΣτΕ, είχε μιλήσει για αυτούς τους κινδύνους. Φέτος, στο Συμβούλιο της Ευρώπης ψηφίσαμε την πρώτη παγκοσμίως σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη Δημοκρατία και τους κινδύνους που αυτά αντιμετωπίζουν από την κακόβουλη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης».

Κατά την επίσκεψή του στο Βατικανό, τον κ. Ρουσόπουλο συνόδευσαν η Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κα Δέσποινα Χατζηβασιλείου, η αναπληρώτρια διευθύντρια του γραφείου του στο Στρασβούργο κα Stefania Kruger και η σύζυγός του κα Μάρα Ζαχαρέα.

Ο κ. Ρουσόπουλος έδωσε στον Πάπα δερματόδετη έκδοση του βιβλίου του (που είναι ουσιαστικά η διδακτορική του διατριβή στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου) με θέμα την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων της Βενετίας στο 17ο αιώνα και στο οποίο βιβλίο υπάρχει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για μία προσπάθεια που έγινε εκείνη την εποχή για ενοποίηση των δύο εκκλησιών, θέμα πάνω στο οποίο εργάζεται ο Πάπας.

Σε ανταπόδοση του βιβλίου που του έδωσε ο κ. Ρουσόπουλος, ζήτησε να του φέρνουν όλα τα βιβλία που έχει γράψει αυτός που είναι θεολογικά (περίπου 10 βιβλία) και δύο από αυτά του είπε ότι είναι ειδικά για το περιβάλλον.

Επίσης, στα δώρα που αντάλλαξαν ήταν 2 εικόνες. Ο κ. Ρουσόπουλος έδωσε στον Πάπα μία εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας από το Άγιο Όρος και ο Πάπας έδωσε στον κ. Ρουσόπουλο επίσης μία ασημένια εικόνα της Παναγίας που γράφει πάνω στα ελληνικά Μήτηρ Θεού.

Οι συναντήσεις του Πάπα διαρκούν συνήθως 20 λεπτά. Η συνάντηση αυτή κράτησε 45 λεπτά περίπου (τον περίμενε για ώρα το επόμενο ραντεβού πού ήταν με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας). Εκτός πρωτοκόλλου είπε στον κ. Ρουσόπουλο, «θα σας συνοδεύσω μέχρι έξω» και ξεπροβόδιζε την αντιπροσωπεία περιμένοντας να απομακρυνθούν πριν γυρίσει στο γραφείο του.

Ο κ. Ρουσόπουλος μεταβίβασε στον Πάπα τους χαιρετισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, με τον οποίο τους συνδέει στενή φιλία. Ο Πάπας χαμογέλασε χαρούμενος του και έδειξε στον κ. Ρουσόπουλο ένα μεγάλο δερμάτινο φάκελο πάνω στο γραφείο του στον οποίον μέσα βάζει τα χαρτιά του. Στην εξωτερική πλευρά έχει μία μικρή φωτογραφία που είναι αυτός με τον Βαρθολομαίο. Άλλη φωτογραφία δεν υπάρχει πάνω στο γραφείο του.

Ο Πάπας ρώτησε τον κ. Ρουσόπουλο για την οικογένειά του και όταν του είπε ότι έχει άλλα πέντε αδέλφια και ότι η μητέρα του είναι εν ζωή, τότε άνοιξε το συρτάρι του γραφείου του και έβγαλε έναν εσταυρωμένο με ένα ροζάριο για να το δώσει δώρο στη μητέρα του. Επιπλέον έδωσε και το μετάλλιο του Βατικανού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο τους αντάλλαξαν απόψεις για πολλά θέματα, για θέματα περιβάλλοντος που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τον Πάπα Φραγκίσκο αλλά και για το μεταναστευτικό. Ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας αναφέρθηκε και στο ταξίδι που είχε κάνει σε δομή μεταναστών στην Λέσβο το 2016 με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.