Βούτσης καταγγέλλει: «Fake news οι ευπρόσδεκτες ψήφοι από τη Χρυσή Αυγή»

67 mins read

Την οργή του φανέρωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σχολιάζοντας την φιλολογία που αναπτύσσεται με αφορμή και τις δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή για σχέσεις ανοχής του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή.

Πάντως, αφορμή δεν στάθηκαν μόνο οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή και τα όσα δήλωσε σε σχέση με τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε η ηγεσία της Χρυσής Αυγής να “πέφτει στα μαλακά” , όπως σχολίασε η Νέα Δημοκρατία.

Αφορμή στάθηκαν και διάφορα άλλα σχόλια και κείμενα που δημοσιεύθηκαν το τελευταίο διάστημα, με πολλούς σχολιαστές να παρουσιάζουν παλιές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τη Χρυσή Αυγή και να υποστηρίζουν ότι αποκαλύπτουν ένα είδος ανοχής που υπήρχε. Ανοχής προκειμένου να εξακολουθεί να υφίσταται σαν κόμμα η Χρυσή Αυγή και να στερεί με αυτόν τον τρόπο τις ψήφους της ακροδεξιάς από τη Νέα Δημοκρατία.

Ο Νίκος Βούτσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση τόσο σε κυβερνητικούς όσο και σε δημοσιογραφικούς κύκλους που επιχειρούν δολοφονία πολιτικών χαρακτήρων όπως ανέφερε, προσπαθώντας με αθλιότητες να δημιουργήσουν μία εικονική πραγματικότητα δήθεν ανοχής του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΧΑ.

Η επίμαχη δήλωση

Αφορμή για την έκρηξη του Νίκου Βούτση ήταν η προσπάθεια ορισμένων σχολιαστών να συμπεριλάβουν και εκείνον στην ομάδα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που διατηρούσαν στάση ανοχής στην εγκληματική οργάνωση πλέον Χρυσή Αυγή, με αφορμή μια δήλωσή του για την απλή αναλογική.

Η επίμαχη δήλωση είχε προξενήσει τότε πολλές συζητήσεις και έντονες αντιδράσεις.

Ο κ. Βούτσης, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ευρεία πλειοψηφία της Βουλής για την αλλαγή και άμεση εφαρμογή του εκλογικού νόμου, είχε σημειώσει:

«Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι. Δεν έχουμε μιλήσει με τη Χ.Α. Από εκεί και πέρα η βουλή λειτουργεί με 300. Ποτέ δεν αφαιρέθηκε καμία ψήφος από καμία μεριά. Αυτό που σας λέω δεν αποτελεί πρόσκληση προς την Χρυσή Αυγή. Αλλά επειδή ο εκλογικός νόμος είναι ένα κορυφαίο ζήτημα και κάθε κόμμα έχει τη δική του άποψη, περιμένουμε να δούμε τι θα πει και η Χρυσή Αυγή».

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός, λίγο αργότερα διερωτήθηκε αν ο πρόεδρος της Βουλής είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί ακόμη και με τον διάβολο, προκειμένου να εγκριθεί ο εκλογικός νόμος και να διατηρηθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Ο κ. Βούτσης θα πρέπει να αποφασίσει: Ή είναι πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων -πρόεδρος με δημοκρατικές ευαισθησίες- ή είναι πρόεδρος των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διατεθειμένος να συμμαχήσει ακόμη και με το διάολο προκειμένου να μείνει το κόμμα του στην εξουσία. Τελικά ο “εθνικοσοσιαλισμός” έχει πολλά ποδάρια».

Η ομιλία- απάντηση του Νίκου Βούτση στη Βουλή:

Η απάντηση του Νίκου Βούτση στα εν λόγω σχόλια ήταν η εξής:

«Επίσης, επειδή έχει χυθεί πολύ μελάνι -και λυπάμαι, διότι επίσημα το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει ενστερνιστεί κάτι το οποίο είναι απολύτως ψευδές- για το ότι μέσα στη συνεδρίαση της Βουλής, όταν συζητάγαμε για τον νόμο της απλής αναλογικής τάχατες μου εγώ είχα πει πως υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι, ανατρέξτε στα Πρακτικά για να δείτε στις συγκεκριμένες συνεδριάσεις πώς σε μια απάντηση σε ένα κανάλι, όπου είχα ερωτηθεί επί τούτου, είπα ότι θεωρητικά δεν χωρίζονται βεβαίως οι ψήφοι, αλλά δεν ζητάμε τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Και βεβαίως η Χρυσή Αυγή μπλόκαρε και την υπερψήφιση της απλής αναλογικής. Όχι απλά δεν υπήρχε καμία συσχέτιση ή συζήτηση, αλλά λόγω και των ψήφων της Χρυσής Αυγής και άλλων κομμάτων δεν πέρασε η προτεινόμενη πλειοψηφία η οποία υπήρχε από το ελληνικό Σύνταγμα. Αυτά είναι τα γεγονότα.»

Αναλυτικά η ομιλία του Νίκου Βούτση στη Βουλή:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εξελίσσεται μια συζήτηση για το κοινά αναγνωριζόμενο πια από όλους μας ιστορικό ορόσημο για την καταδίκη των ηγετών της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, που δίνει πραγματικά μια μεγάλη ενθάρρυνση, μια μεγάλη στήριξη στην ίδια τη δικαιοσύνη, στη δημοκρατία και βεβαίως και στο αντιφασιστικό κίνημα και ιδιαίτερα μέσα στους καιρούς μας που όλοι παρακολουθούμε και διεθνώς ότι υπάρχουν σημάδια λόγω των πολλαπλών κρίσεων που υπάρχουν και λόγω του μεγάλου φόβου στις κοινωνίες κ.λπ. για ενίσχυση αυτού που ονομάζεται “δεξιά και ακροδεξιά ριζοσπαστικοποίηση”. Είναι μια πάρα πολύ σημαντική απόφαση.

Πήρα τον λόγο για να θυμίσω στην Αίθουσα κάτι που μας αφορά όλους, ανεξάρτητα αν αρκετοί εξ υμών δεν ήσασταν τα προηγούμενα χρόνια σε αυτήν την Αίθουσα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Βουλή ήταν παρούσα και ήταν παρούσα με ευρείες συναινέσεις του δημοκρατικού τόξου αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια, έτσι ώστε να απονομιμοποιηθεί η δράση της Χρυσής Αυγής, να φτάσουμε στην απόφαση δια του δικαστηρίου και να έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα.

Επιτρέψτε μου μια παρένθεση, διότι αυτές τις μέρες έχω διαβάσει πάρα πολλά από μια προσπάθεια που γίνεται από πλευράς της Κυβέρνησης και με πρόθυμους δημοσιογράφους, οι οποίοι στοχεύουν και σε δολοφονία πολιτικών χαρακτήρων κ.λπ. Εγώ θα μιλήσω με γεγονότα. Όταν ετοιμάζαμε το Σύνταγμα και την αναθεώρηση του Συντάγματος –λείπει ο κ. Καμίνης, τον άκουσα προηγούμενα, ξέρει πολύ καλά το θέμα- υπήρχε πράγματι μια άποψη στον δημόσιο χώρο μήπως διά του Συντάγματος βγει παράνομη η Χρυσή Αυγή, θέμα το οποίο μόνο στη Γερμανία υπάρχει ως προηγούμενο στο Σύνταγμα.

Δεν μπήκε αυτό το ζήτημα στη συζήτηση η οποία έγινε μέχρι και την ψήφιση του Συντάγματος από καμία πολιτική δύναμη, διότι ακριβώς υπήρχε η πλήρης συμφωνία ότι θα έπρεπε μπροστά στους φυσικούς τους δικαστές αυτοί οι οποίοι με το προκάλυμμα και το περιτύλιγμα πολιτικού κόμματος ήταν μια εγκληματική συμμορία, να τύχουν της αυστηρότατης ποινής του κολασμού και της καταγραφής τους ως εγκληματική συμμορία. Κρατήστε το αυτό.

Στη Βουλή, κύριε Πρόεδρε -και το γνωρίζετε εσείς, διότι είχαμε συνεργαστεί, όπως και με όλους τους Αντιπροέδρους- τα ζητήματα είχαν έρθει από το 2012, όταν είχαν κατατεθεί εδώ από τα παρατηρητήρια ενάντια στη ρατσιστική βία, όλα τα ντοκουμέντα για ογδόντα δύο επιθέσεις του 2010, 2011, 2012 που είχαν γίνει. Η απάντηση που μας είχε δοθεί τότε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο ήταν ότι μόνο δύο ή τρία από αυτά τα συμβάντα -μιλάω πριν από τη δολοφονία Φύσσα- ήταν σε διαδικασία εξέτασης. Φτάσαμε εκεί που φτάσαμε, στο να συλληφθεί η ηγεσία της Χρυσής Αυγής.

Θέλω να επισημάνω ότι και για το ζήτημα της μη άρσης προηγούμενα των ασυλιών τους, όπως και για το ζήτημα της χρηματοδότησης αυτού του κόμματος, υπήρξε ευρύτατη συναίνεση, έτσι ώστε –γι’ αυτό μιλάμε τώρα για τα 10 εκκρεμούνται εκατομμύρια- να κοπεί ο ομφάλιος λώρος με το χρήμα, που ήταν πολύ σημαντικό για τη λειτουργία αυτής της οργάνωσης, αλλά και να γίνει δυνατό στις διωκτικές αρχές τότε και στους ανακριτές και στους εισαγγελείς να προχωρήσουν γρήγορα αυτήν την εξέταση.

Αυτά τα τέσσερα χρόνια, κύριε Πρόεδρε, μπορεί κανείς να ανατρέξει στα Πρακτικά της προηγούμενης περιόδου της Βουλής. Είμαι υπερήφανος που ήμουν Πρόεδρος σ’ αυτήν την περίοδο της Βουλής και που με παρόντες εδώ αυτούς τους κυρίους και τις κυρίες δόθηκαν μάχες πραγματικά μέσα στη Βουλή από κόμματα, από στελέχη, από Βουλευτές. Τους πήραμε το δικαίωμα να εκπροσωπούν τη χώρα στο εξωτερικό, δηλαδή στις αποστολές των Βουλευτών οι οποίοι ήταν έξω, επανειλημμένα και μετά από επεισοδιακές αντιπαραθέσεις δημοσίως τους πήγαμε στον κώδικα δεοντολογίας και υπήρξε ποινολόγιο πάνω σ’ αυτό το ζήτημα και ποινές οι οποίες υπήρξαν προς αυτούς. Βεβαίως ήμασταν και παρόντες για να καταγγείλουμε τις προσπάθειες, ιδιαίτερα την τελευταία προσπάθεια που έγινε για βίαιη είσοδο στη Βουλή από πέντε διαφορετικά σημεία όπου αξιοποίησαν το μαζικό συλλαλητήριο που είχε γίνει για τη Συμφωνία των Πρεσπών και υπέστη η Βουλή εκείνη την επίθεση.

Δείτε όλα αυτά και το ημερολόγιο αυτής της τετραετίας. Δεν θα βρεθεί -κατά τη γνώμη μου- ούτε ένα ψεγάδι, το οποίο να αμαυρώνει και να θολώνει τη διάθεση ευρύτατου δημοκρατικού φάσματος απέναντι σ’ αυτήν τη συμμορία.

Επίσης, επειδή έχει χυθεί πολύ μελάνι -και λυπάμαι, διότι επίσημα το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει ενστερνιστεί κάτι το οποίο είναι απολύτως ψευδές- για το ότι μέσα στη συνεδρίαση της Βουλής, όταν συζητάγαμε για τον νόμο της απλής αναλογικής τάχατες μου εγώ είχα πει πως υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι, ανατρέξτε στα Πρακτικά για να δείτε στις συγκεκριμένες συνεδριάσεις πώς σε μια απάντηση σε ένα κανάλι, όπου είχα ερωτηθεί επί τούτου, είπα ότι θεωρητικά δεν χωρίζονται βεβαίως οι ψήφοι, αλλά δεν ζητάμε τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Και βεβαίως η Χρυσή Αυγή μπλόκαρε και την υπερψήφιση της απλής αναλογικής. Όχι απλά δεν υπήρχε καμία συσχέτιση ή συζήτηση, αλλά λόγω και των ψήφων της Χρυσής Αυγής και άλλων κομμάτων δεν πέρασε η προτεινόμενη πλειοψηφία η οποία υπήρχε από το ελληνικό Σύνταγμα. Αυτά είναι τα γεγονότα.

Σε κάθε πτυχή, σας επαναλαμβάνω, καλοπροαίρετα -αν θέλετε- και όχι μέσω των διαφόρων πάνελ ή των fake news, μπορούμε πολύ αναλυτικά να συζητήσουμε για σημείο προς σημείο αν υπήρξε η οποιαδήποτε, από την πλευρά μας, ολιγωρία.

Θέλω να σας πω κιόλας για το θέμα της καθυστέρησης της δίκης. Ρωτήστε ή δείτε, πείτε να σας κάνουν μια τεκμηρίωση, τι έχουν πει για το πώς κράτησε αυτή η δίκη, όλοι οι παράγοντες της δίκης, δηλαδή το δικαστικό σώμα όταν τους κάναμε ακροάσεις, οι δικηγόροι του κατηγορητηρίου και όλοι οι δημοσιολογούντες. Ήταν σαφέστατοι ότι μια τέτοια δίκη πρωτοφανής, όπου -επειδή είχα παραβρεθεί σε αρκετές συνεδριάσεις- έπρεπε νομίμως παραδείγματος χάρη να διαβαστούν όλες οι ερωτήσεις και οι επερωτήσεις των Βουλευτών της Χρυσής Αυγής μέσα στο Κοινοβούλιο στα αναγνωστέα έγγραφα και μια σειρά από άλλους λόγους, πραγματικά υπήρξε αυτή η μετρημένη καθυστέρηση, όχι όμως για λόγους που οφείλονται στη Βουλή ή στο κλείσιμο ματιού για να είμαι σαφής από μια οποιαδήποτε δύναμη, πόσο μάλλον την κυβερνητική δύναμη.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα