Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα οργισμένος από το βήμα της Βουλής, υπό την έντονη πολιτική και κοινωνική πίεση που έχει δημιουργήσει το δυστύχημα των Τεμπών.
«Ζητούνται αλήθεια και ευθύνη, όχι κομματική εκμετάλλευση»
Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχουν στιγμές στην κοινοβουλευτική ζωή που απαιτούν κάτι περισσότερο από μια συνηθισμένη κομματική αντιπαράθεση.
«Ζητούν αλήθεια, ζητούν ευθύνη, ακόμα και σε συγκυρίες που αυτές δείχνουν να χάνονται μέσα στη σύγχυση», είπε χαρακτηριστικά.
«Όταν ένα θέμα αγγίζει την καρδιά της κοινωνίας, τότε, εκτός από την αλήθεια και την ευθύνη, απαιτείται και αποφασιστικότητα. Η δύναμη δηλαδή να αντιταχθούμε στις εύκολες εντυπώσεις που φουσκώνουν το ψέμα και την κομματική σκοπιμότητα», πρόσθεσε.
«Το οφείλουμε, πρώτα και πάνω απ’ όλα, στις οικογένειες των 57 θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών. Δεν τους αξίζει να γίνουν εργαλείο σε μια θλιβερή προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης μιας στιγμής που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα», τόνισε.
«Η λύση δεν βρίσκεται στις πλατείες, αλλά στα δικαστήρια»
Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών ενεργειών, υπογραμμίζοντας πως η δικαιοσύνη είναι αυτή που θα δώσει τις απαντήσεις.
«Τη λύση θα τη δώσουν τα δικαστήρια, όχι οι πλατείες, ούτε τα κόμματα. Εμείς, από την πλευρά μας, συντομεύσαμε με νομοθετικές παρεμβάσεις τις όποιες διαδικασίες. Άρα, για ποια συγκάλυψη μιλάμε; Για ποια καθυστέρηση;».
Επίθεση στα ΜΜΕ και το διαδίκτυο
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Μητσοτάκης επιτέθηκε σε ΜΜΕ, influencers και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταγγέλλοντας την παραπληροφόρηση και τη δημιουργία κλίματος διχασμού.
«Η παρουσία μου στη Βουλή είναι για να μη διχαστεί η κοινωνία μας με φήμες, σε ένα εθνικό πένθος», είπε, στρέφοντας τα βέλη του σε τηλεοπτικούς αναλυτές και influencers που, όπως ανέφερε, κατευθύνουν τη δημόσια γνώμη.
«Διάφοροι τηλε-εμπειρογνώμονες κατευθύνουν γνώμες, τα ΜΜΕ και οι ιδιοκτήτες τους αναλύουν με ευκολία… Στο παιχνίδι μπαίνουν και ψεύτικοι λογαριασμοί, ακόμα και από το εξωτερικό», υποστήριξε.
«Είναι σαφές ότι κάποιοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το κλίμα. Θα βγάλουμε τις μάσκες του διαδικτύου», κατέληξε.
Κόλαφος ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τη δημοσιογραφική κάλυψη της υπόθεσης των Τεμπών: «Χαμηλής ποιότητας ρεπορτάζ- Στόχος ο εντυπωσιασμός»
Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ άσκησε σφοδρή κριτική στον ρόλο των μέσων ενημέρωσης στην κάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών, επισημαίνοντας πως η υπερβολική προβολή και οι διαρροές πληροφοριών επισκίασαν κρίσιμα ευρήματα της έρευνας.
Στο πόρισμά του, κάνει λόγο για ρεπορτάζ χαμηλής ποιότητας, όπου ο εντυπωσιασμός και η απόδοση νομικών ευθυνών προηγήθηκαν της ουσιαστικής ανάδειξης των προβλημάτων ασφάλειας στους σιδηροδρόμους.
Παράλληλα, καταγγέλλει ότι η άναρχη παρουσία των ΜΜΕ στον τόπο του δυστυχήματος οδήγησε σε απώλεια σημαντικών αποδεικτικών στοιχείων, τονίζοντας την ανάγκη για περισσότερη υπευθυνότητα και σεβασμό στη δημοσιογραφική κάλυψη.
Αναλυτικά, το πόρισμα αναφέρει:
Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε τη σημαντική επίδραση του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης στην έρευνα, τα θύματα και τις οικογένειές τους.
Στις 28.02.2023, μετά τη λήξη της επιχείρησης αναζήτησης επιζώντων, η αποτροπή παρεμβάσεων των μέσων ενημέρωσης και η προστασία των πιο σκληρών και θλιβερών εικόνων από τη δημοσιοποίηση αποτέλεσαν μεγάλη πρόκληση στον χώρο του δυστυχήματος. Η πίεση από τους συντονιστές για την αποκατάσταση του χώρου του ατυχήματος οδήγησε σε απώλεια αποδεικτικών στοιχείων. Η ερευνητική ομάδα τονίζει την ανάγκη να διδαχθούμε από αυτή την έλλειψη σεβασμού και τάξης.
Ενώ το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης για το δυστύχημα στα Τέμπη ήταν και παραμένει έντονο, η εστίαση στην ασφάλεια των σιδηροδρόμων είναι ελάχιστη, συχνά ακόμη και παραποιώντας βασικά ευρήματα. Ένα παράδειγμα είναι η δυσανάλογη έμφαση στην αιτία της πυρκαγιάς, η οποία, αν και επιδείνωσε τις συνέπειες, δεν ήταν αιτιώδης παράγοντας του ατυχήματος. Επιπλέον, γενικά, οι διαρροές πληροφοριών μετατρέπονται σε άρθρα χαμηλής ποιότητας, καθώς η υπερβολική προβολή επισκιάζει σημαντικά στοιχεία της έρευνας.
Τα μέσα ενημέρωσης δίνουν συχνά προτεραιότητα στην απόδοση νομικών ευθυνών αντί στη βελτίωση της ασφάλειας, καταδικάζοντας ακόμη και δημόσια άτομα πριν από οποιαδήποτε δικαστική απόφαση. Οι διαρροές και η προσέγγιση των μέσων με επίκεντρο την επίρριψη ευθυνών επηρεάζουν σημαντικά την προσπάθεια της ερευνητικής ομάδας να διατηρήσει μια καλή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική, προοδευτική ερευνητική προσέγγιση.