Θρίλερ στο Προεδρικό: ΕΔΕ για το email της ΠτΔ – Τι ανακάλυψε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

31 mins read

Η υπόθεση για τα όσα συνέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο με το email της Προεδρίας της Δημοκρατίας παραπέμπει σε κατασκοπευτικό θρίλερ.
Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτουν σήμερα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά τους «ΤΑ ΝΕΑ», η διαπίστωση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ότι το email της Προεδρίας παρακολουθούνταν, δρομολόγησε μια σειρά από εξελίξεις που οδήγησαν τελικά στην αποκάλυψη ότι κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι δεν άλλαξαν οι κωδικοί του mail με αποτέλεσμα να διαρρέεται υλικό.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ όταν έγινε αντιληπτό από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι υπάρχουν διαρροές από το email της σήμανε  συναγερμός και εκλήθη η Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος, ενώ επιβλήθηκαν και ποινές στον υπεύθυνο, μετά από ΕΔΕ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, έκανε αρκετές μεταρρυθμίσεις εντός του Προεδρικού Μεγάρου. Ο ρυθμός των αλλαγών επιταχύνθηκε όταν εμφανίστηκαν κακόβουλες διαρροές στα ΜΜΕ, με πλούσιο μάλιστα φωτογραφικό υλικό, εναντίον της νέας Προέδρου, για όσα συνέβαιναν εκεί. Εκτιμήθηκε, μάλιστα, ότι οι διαρροές έγιναν από συγκεκριμένα πρόσωπα του προκατόχου της, Προκόπη Παυλόπουλου.
Το πρόβλημα εντοπίστηκε και στα emails της ΠτΔ όταν έγινε αντιληπτό ότι δεν είχαν αλλάξει οι κωδικοί του και παρέμεναν εκείνοι τους οποίους χρησιμοποιούσε ο προκάτοχός της. 
Αναζητήθηκαν αμέσως οι υπεύθυνοι και εξετάστηκαν προφορικά οι περιπτώσεις δύο υπαλλήλων της προεδρίας: Η πρώτη ήταν η τέως ιδιαιτέρα γραμματέας του Προκόπη Παυλόπουλου και ο δεύτερος ένας απλός υπάλληλος, υπεύθυνος των ηλεκτρονικών συστημάτων.
Το πράγμα όμως δεν έμεινε εκεί: ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου της ΠτΔ Ηλίας Νάτσιος διέταξε τη διενέργεια ΕΔΕ, η οποία διεξήχθη από μετακλητό υπάλληλο της ΠτΔ. Προηγουμένως, όμως, ο κ. Νάτσιος είχε καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση του απορρήτου των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και δεδομένων της ΠτΔ. Μετά από αυτό, τα δύο εμπλεκόμενα πρόσωπα κλήθηκαν και κατέθεσαν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Έγινε γνωστό ότι η πρώην γραμματέας του Προκόπη Παυλόπουλου ελάμβανε καθημερινά την αποδελτίωση των ημερήσιων δημοσιευμάτων των ΜΜΕ.
Οι ποινές
Σύμφωνα με την καταγγελία η ιδιαίτερα γραμματεύς του κυρίου Παυλόπουλου, η οποία έχει πλέον αποσπαστεί στο προσωπικό του γραφείο, προωθούσε στον προσωπικό της λογαριασμό μηνύματα που απευθύνονταν στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Η ίδια ισχυρίζεται ότι αυτό συνέβη για ένα μικρό διάστημα προκειμένου να ενημερώνεται ο τέως πρόεδρος (για την αποδελτίωση του τύπου) καθώς ακόμα δεν παραλάμβανε το σώμα των εφημερίδων.
Αφορμή όμως για την έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας ήταν ότι η γραμματέας του κ. Παυλόπουλου, από το γραφείο της στην Προεδρία, έστειλε σε φιλικό της πρόσωπο email με δημοσίευμα το οποίο περιείχε ειρωνικό σχόλιο για την κυρία Σακελλαροπούλου. Και το φιλικό αυτό πρόσωπο της απάντησε: «Καλά της κάνουν». Το απαντητικό αυτό email κοινοποιήθηκε και σε άλλες υπηρεσίες της Προεδρίας.
Το τριμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από έναν δικαστικό λειτουργό του ΣτΕ και δύο υπαλλήλους της Προεδρίας, επέβαλε στην μεν πρώην γραμματέα στέρηση αποδοχών 4 μηνών και στον πληροφορικάριο στέρηση αποδοχών 2 μηνών.
Το Πειθαρχικό καταλόγισε στην τέως γραμματέα ότι δεν προστάτεψε την ασφάλεια και το απόρρητο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, καθώς μετά την αποχώρηση του κ. Παυλόπουλου δεν άλλαξε τους κωδικούς πρόσβασης. πληροφορικάριου. Το ίδιο καταλόγισε και στον πληροφορικάριο, ο οποίος όμως υποστήριξε ότι δεν του δόθηκε εντολή να αλλάξει τους κωδικούς στο ηλεκτρονικό σύστημα και ότι από μόνος του δεν μπορούσε να λάβει πρωτοβουλία να κάνει κάτι τέτοιο.
Στο μεταξύ, μετά την ΕΔΕ και πριν από την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ο πληροφορικάριος για λόγους ευθιξίας παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του. Τώρα, όμως, η ΔΟΥ τού ζητάει να επιστρέψει στο ταμείο της Προεδρίας δύο μισθούς που είχε λάβει, πριν από την παραίτησή του, σε εκτέλεση της πειθαρχικής ποινής που του επιβλήθηκε.
Ποινική διάσταση
Μάλιστα η υπόθεση θεωρείται ότι έχει και ποινική διάσταση αφού πρόκειται για διάρρηξη ηλεκτρονικού λογαριασμού η διερεύνηση της οποίας εκκρεμεί.
Όλα δείχνουν πως πέρα από το τυπικό σκέλος, για να φτάσει η υπόθεση μέχρι την αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, υπάρχει και πολιτικό παρασκήνιο.
Οι σχέσεις της νυν Προέδρου με τον τέως Πρόεδρο δεν είναι προφανώς και στο καλύτερο επίπεδο όταν ο διευθυντής της νυν καταγγέλλει στην αστυνομία την ιδιαίτερα του πρώην.

Facebook Comments