Αιχμές Χαρίτση για Σαμαρά: «Συμφωνεί ο κ. Μητσοτάκης με την τοποθέτηση Σαμαρά περί ‘’λαθροεποικισμού’’;» (video)

21 mins read

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», αναφέρθηκε στην ομιλία του Α. Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ, διερωτώμενος «Τι μήνυμα στέλνει σε όλη τη χώρα ο πρώην Πρωθυπουργός, όταν μιλάει για ‘’λαθροεποικισμό’’;».

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι «Οι ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες αντιδράσεις που βλέπουμε στις τοπικές κοινωνίες καλλιεργήθηκαν από τη ΝΔ όλο το προηγούμενο διάστημα. Περιμένουμε ο κ. Μητσοτάκης να ξεκαθαρίσει αν υιοθετεί αυτές τις απόψεις όπως εκφράστηκαν στο συνέδριο του κόμματός του».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου υπενθύμισε «Όσα είπε ο κ. Σαμαράς για αποδέσμευση από την Συμφωνία των Πρεσπών, υπήρξε η κεντρική ρητορική της ΝΔ προεκλογικά» και διερωτήθηκε «Θα τηρήσει και θα τιμήσει τελικά η κυβέρνηση τη Συμφωνία;».

Αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε «Τα ελληνοτουρκικά είναι ένα μείζον ζήτημα και αφορά την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά συμφέροντα. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακούς όρους».

Και συνέχισε «Βλέπουμε μια ήπια αντιμετώπιση της κυβέρνησης απέναντι στη διαρκώς αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας. Και ενώ ακούγαμε διθυράμβους για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν στο τέλος του Σεπτέμβρη, βλέπουμε και στο προσφυγικό, με τη διαρκή αύξηση των ροών, και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με τη συμφωνία Τουρκίας –Λιβύης, τις εξελίξεις για τη χώρας μας να είναι εξαιρετικά δυσμενείς».

Επιπλέον, ο  κ. Χαρίτσης ότι «πρέπει η κυβέρνηση να μας πει ποια είναι τελικά η πολιτική της» και ξεκαθάρισε «εμείς ασκούμε εποικοδομητική κριτική. Η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει πιο ενεργητική στάση απέναντι στην Τουρκία».

Συνέχισε, λέγοντας ότι «Στη σύνοδο Κορυφής στις 30 Ιουνίου, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατάφερε και πέτυχε να υπάρξει η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία, εφόσον συνεχίσει αυτή την επιθετική πολιτική. Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ δεν διεκδίκησε την επιβολή αυτών των κυρώσεων όπως έκανε η Κύπρος».

Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «Το γεγονός ότι τα τελευταία 4,5 χρόνια δεν είχαμε επιθετική στάση από την πλευρά της Τουρκίας, οφειλόταν στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» και συμπλήρωσε ότι «Κεντρικό ρόλο στην αναβάθμιση της διπλωματικής θέσης της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, έπαιξε και η Συμφωνία των Πρεσπών».

Ερωτηθείς για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, ο Αλ. Χαρίτσης απάντησε ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κάλυψε με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος περισσότερα από 3,5 εκ. συμπολίτες μας, αυτούς που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση. Τότε η ΝΔ μιλούσε για ‘’ελεημοσύνη’’ και ‘’ψίχουλα’’. Και τώρα δίνει μέρισμα σε 200.000 μόνο ανθρώπους».

Και κατέληξε ότι «βλέπουμε τώρα ότι μία πολύ μεγάλη κατηγορία μένει εκτός. Δυστυχώς τα χρήματα που βρήκε η κυβέρνηση της ΝΔ στα δημόσια ταμεία, από τη μέχρι τότε υπεραπόδοση της οικονομίας επί ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε να τα διαθέσει για να ευνοήσει μια πολύ μικρή μερίδα πληθυσμού, η οποία βρίσκεται στην πλευρά των συμφερόντων της και όχι στην κοινωνική πλειοψηφία. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτή την πρακτική».

Δείτε την συνέντευξη του κ. Χαρίτση:

https://www.facebook.com/acharitsis/videos/440912099834968/

Facebook Comments