ΑρχικήΠολιτικήΑκύρωσε συνάντηση με τον Ελπιδοφόρο ο Αναστασιάδης - Τελικά θα τον συναντήσει...

Ακύρωσε συνάντηση με τον Ελπιδοφόρο ο Αναστασιάδης – Τελικά θα τον συναντήσει ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το «Ground Zero», το σημείο όπου πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, και στη συνέχεια θα ξεναγηθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, που πρόσφατα άνοιξε εκ νέου τις πύλες του.

Το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο θα πραγματοποιηθεί στην σκιά των εντυπώσεων που προκάλεσε η κίνηση του Ελπιδοφόρου να παραστεί στα εγκαίνια του «Τουρκικού Σπιτιού» στη Νέα Υόρκη παρουσία Ταγίπ Ερντογάν αλλά και Ερσίν Τατάρ.

Είχε δημιουργηθεί δυσαρέσκεια και υπήρξαν σκέψεις περί ακύρωσης της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, αλλά τελικά αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, την τελευταία στιγμή.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να μην τον συναντήσει, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επρόκειτο να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής σήμερα (22.09.2021) στις 11:00, στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ωστόσο, επικαλέστηκε το «βεβαρημένο του πρόγραμμα» για να αποφύγει το ραντεβού, καθώς η Λευκωσία εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από την παρουσία του κ. Ελπιδοφόρου στην εκδήλωση αλλά και τη φωτογραφία του δίπλα (σχεδόν) στον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Η απόφαση Αναστασιάδη έρχεται μετά και τις αντιδράσεις κυπριακών ομογενειακών οργανώσεων, που τις επόμενες ώρες προσανατολίζονται να βγάλουν ακόμη και καταδικαστικές ανακοινώσεις για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου».

Η κίνηση του κ. Ελπιδοφόρου έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων σε Ελλάδα και Κύπρο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Ελπιδοφόρος είχε ενημερωθεί σχετικά από το υπουργείο Εξωτερικών για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η παρουσία του εκεί και του είχαν εισηγηθεί να αποφύγει να παραστεί στα εγκαίνια.

Ωστόσο εκείνος αποφάσισε να παραστεί και μάλιστα την ημέρα των εγκαινίων συνεχάρη, με μήνυμα στο Twitter, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Έδωσα συγχαρητήρια στον πρόεδρο Ερντογάν στα εγκαίνια του Τουρκικού Κέντρου, μαζί με τον γγ του ΟΗΕ, Γκουτέρες. Πάντα επιμένω στη σημασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στη στήριξη των δικαιωμάτων και θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία», έγραψε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

Εκτός από τη φωτογραφία (την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική προεδρία) και το μήνυμα αυτό ήταν ένας από τους παράγοντες που προκάλεσαν ενόχληση.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ