Τι αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

14 mins read

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα ζητήματα που αφορούν τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη, σε συνέχεια των μέτρων που ανακοινώθηκαν μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 31 Αυγούστου 2019, αποφασίστηκε:

Α)Να συνεχιστούν τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών

Β) Να ενισχυθούν οι δυνάμεις του λιμενικού σε σκάφη και προσωπικό στο Ανατολικό Αιγαίο

Γ) Να αυξηθεί η εμπλοκή των εταίρων μας (Frontex – ΝΑΤΟ)

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν.Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχοϊδης, Άμυνας Ν.Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ.Πλακιωτάκης, Επικρατείας Γ.Γεραπετρίτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ.Κουμουτσάκος και οι υφυπουργοί Εθνικής Αμυνας Α. Στεφανής και Παρα τω Πρωθυπουργώ Στ.Πέτσας και Α.Σκέρτσος.

Νωρίτερα

Αμείωτες οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου με το Μέγαρο Μαξίμου να συγκαλεί εκτάκτως συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σημειωτέον ότι αποτελεί την τρίτη σύσκεψη σε λιγότερο από ένα μήνα.

Στη σύσκεψη θα μετάσχουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Θα εξεταστεί η πορεία υλοποίησης των μέτρων που είχαν αποφασιστεί στο τελευταίο ΚΥΣΕΑ υπό το φως και των κλιμακούμενων πιέσεων της Τουρκίας προς την ΕΕ.

Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τη χώρας μας, το τελευταίο διάστημα, φαίνεται πως έχουν αυξηθεί, ενώ μόνο τις τελευταίες πέντε ημέρες, τουλάχιστον 2.000 μετανάστες έφτασαν στα ελληνικά νησιά. Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη στις 12.00 του Σαββάτου.

Είναι ενδεικτικό πως από τη Δευτέρα μέχρι και αργά το μεσημέρι της Παρασκευής η Λέσβος έχει υποδεχτεί 1.414 άτομα, η Χίος 345 και η Σάμος 564. Συνολικά, τα τρία νησιά δέχτηκαν στα εδάφη τους 2.323 πρόσφυγες, σε μια περίοδο, μάλιστα, που οι καιρικές συνθήκες αρχίζουν να «αγριεύουν», με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία των ανθρώπων αυτών και τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Facebook Comments