Με δύο διακριτές διαδικασίες – μία ανοικτή συνεδρίαση της Ολομέλειας και μία διαβαθμισμένη, κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής – θα πραγματοποιηθεί σήμερα η παρουσίαση του εθνικού προγραμματισμού για τους αμυντικούς εξοπλισμούς και τη συνολική αμυντική πολιτική της χώρας για τα επόμενα δώδεκα χρόνια. Το συνολικό ύψος του σχεδιασμού εκτιμάται μεταξύ 25 και 28 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η ενημέρωση της Βουλής πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής.
Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Πρωθυπουργός θα περιγράψει το πώς οι Ένοπλες Δυνάμεις θα εισέλθουν στη νέα εποχή που διαμορφώνεται από τις τεχνολογικές εξελίξεις και τη μεταβολή της φύσης των σύγχρονων συγκρούσεων.
Δύο βασικοί άξονες στη νέα αμυντική στρατηγική
Ο πρώτος άξονας της ομιλίας του θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται για τα επόμενα χρόνια. Σε αυτά περιλαμβάνονται η αξιοποίηση drones, προηγμένων ραντάρ, αντιπυραυλικών και ανθυποβρυχιακών συστημάτων, καθώς και η δημιουργία θόλου αεράμυνας τύπου “anti-drone”. Η “Ασπίδα του Αχιλλέα”, όπως έχει ονομάσει το σύστημα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς το Ισραήλ συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα.
Ο δεύτερος άξονας αφορά την τεχνολογική μετάβαση των Ενόπλων Δυνάμεων, με έμφαση στην ένταξή τους σε επιχειρήσεις κυβερνοάμυνας και κυβερνοπολέμου. Το νέο αυτό πεδίο, που αναδείχθηκε με ένταση στον πόλεμο της Ουκρανίας, θα αποτελέσει βασικό πυλώνα του αμυντικού σχεδιασμού. Η τεχνολογική αναβάθμιση θα προκύψει μέσω συνεργασιών με ερευνητικά ιδρύματα και ελληνικές επιχειρήσεις, με στόχο την παραγωγή εγχώριων καινοτόμων συστημάτων.
Στροφή στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία
Βασική αρχή της νέας εξοπλιστικής φιλοσοφίας είναι η ενεργός συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. “Καμία προμήθεια δεν θα εγκρίνεται χωρίς ελληνική συμμετοχή, είτε σε επίπεδο εξαρτημάτων είτε σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού”, αναμένεται να υπογραμμίσει ο Πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία με την ΕΑΒ, τα ναυπηγεία και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα καθίσταται απαραίτητη προϋπόθεση για τις διεθνείς εταιρείες που επιθυμούν να συνάψουν συμφωνίες με την Ελλάδα. Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η πρόταση της γαλλικής Group Naval για δημιουργία γραμμής παραγωγής πλοίων επιφανείας, υποβρυχίων και αυτόνομων ναυτικών συστημάτων (USV) στην Ελλάδα.
Απαντήσεις για τις αυξήσεις στα Σώματα Ασφαλείας
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία της συζήτησης για να ξεκαθαρίσει το ζήτημα που προέκυψε εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, μετά την αρχική εξαίρεση των Σωμάτων Ασφαλείας από τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα παρουσιάσει το συνολικό πακέτο μέτρων που πλαισιώνει την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, εξηγώντας τις επιλογές και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αυξήσεων.
Παράλληλα, θα αναφερθεί στην ευρύτερη σημασία της Άμυνας για τη σταθερότητα της κοινωνίας σε ένα γεωπολιτικά ρευστό περιβάλλον, τονίζοντας την ανάγκη οικονομικής ανάπτυξης που θα υποστηρίζει διαρκώς τις αμυντικές ανάγκες της χώρας.
Ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τις βασικές γραμμές του εξοπλιστικού σχεδίου, αποφεύγοντας φυσικά τη γνωστοποίηση διαβαθμισμένων στοιχείων, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει εξειδικευμένη ενημέρωση από τον υπουργό Άμυνας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, σε κλειστή συνεδρίαση.