Αναστέλλονται όλες οι αιτήσεις ασύλου – Στον Έβρο την Τρίτη ο Μητσοτάκης

51 mins read

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στο Μέγαρο Μαξίμου, που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός με την κατάσταση στα σύνορα της χώρας στον Έβρο και τα παράλια να παραμένει έκρυθμη.

Στόχος των μέτρων που έλαβε το ΚΥΣΕΑ είναι η ενίσχυση των μέτρων σε ξηρά και θάλασσα. Στις ανακοινώσεις προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Η δήλωση του Στέλιου Πέτσα:

Τις τελευταίες μέρες, η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της.

Η μετακίνηση αυτή, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία. Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής.

Τα συγκεντρωμένα άτομα επιχειρούν δια της βίας να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά έχει καταστεί σαφές, με κάθε τρόπο ότι δεν επιτρέπεται καμία απολύτως διέλευση.

Λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης.

Η Ελλάδα ασκεί αταλάντευτα το κυριαρχικό δικαίωμα και τη συνταγματική υποχρέωση να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της.

Για τους λόγους αυτούς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίασε σήμερα, αποφάσισε τα ακόλουθα:

1. Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Αλκιβιάδη Στεφανή που επέστρεψαν από τον Έβρο.

Τα tweets του Κυριάκου Μητσοτάκη

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αποφάσισε να αυξήσει στο μέγιστο το επίπεδο αποτροπής στα σύνορά μας. Ξεκινώντας από τώρα, δεν θα δεχόμαστε νέες αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα. Επικαλούμαστε το άρθρο 78.3 της Συνθήκης για την ΕΕ για να εξασφαλίσουμε πλήρη ευρωπαϊκή στήριξη.

Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θα τα προστατεύσουμε. Θα επισκεφθώ τα χερσαία σύνορα του Έβρου μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel την Τρίτη. Επαναλαμβάνω: μην επιχειρήσετε να εισέλθετε παράνομα στην Ελλάδα – θα γυρίσετε πίσω.

Στα ελληνοτουρκικά σύνορα την Τρίτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα βρεθεί την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Υποστήριξη των ελληνικών προσπαθειών για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στο έδαφος. Θα επισκεφθώ τα ελληνοτουρκικά σύνορα την Τρίτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη», αναφέρει σε μήνυμά του στο twitter o Σαρλ Μισέλ.

Αποφασιστικότητα στον Έβρο: 5.500 αποτροπές εισόδου και 60 συλλήψεις για παράνομη είσοδο στη χώρα

Από τις 06.00 το πρωί της Κυριακής μέχρι πριν από λίγο έχουν καταγραφεί περίπου 5.500 αποτροπές εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν 60 συλλήψεις και σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Την ίδια ώρα, από την Τουρκία ρίχνουν χημικά που καθοδηγούνται από drones για να σπάσουν τον ελληνικό κλοιό και να περάσουν οι μετανάστες.

Όπως αναφέρει το grtimes.gr νέος γύρος επεισοδίων ξέσπασε στις Καστανιές Έβρου περίπου στις 18.00 με την τουρκική μεριά μάλιστα, όπως δείχνει τα βίντεο – ντοκουμέντο να κάνει χρήση δακρυγόνων προς τους Έλληνες στρατιωτικούς.

Πιο αυστηρό sms της κυβέρνησης: «Κανένας δεν μπορεί να περάσει τα σύνορα μας»

Διαφοροποιήθηκε το μήνυμα που μεταδίδεται στα κινητά όσων πλησιάζουν τα σύνορα από την Ελληνική Κυβέρνηση και έγινε ακόμη πιο αυστηρό.

Το μήνυμα είναι το εξής:

No one can cross the Greek borders. All those attempting illegal entry, are effectively prevented from entering. Numbers cited by Turkish authorities are entirely false and misleading.

Έχει ήδη ξεκινήσει η αποστολή του.

Έβρος: Τραυματίστηκε Έλληνας αστυνομικός

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων αποτροπής εισόδου παράνομων μεταναστών, άνδρας της Ελληνικής Αστυνομίας τραυματίστηκε στο πρόσωπο από πέτρα που εκσφενδονίστηκε από την άλλη πλευρά.

Ο αστυνομικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου για τις πρώτες βοήθειες. Είναι καλά στην υγεία του και παρά τον τραυματισμό του ζήτησε σύντομα να επιστρέψει στα καθήκοντά του.

Η Ένωση Καταστημάτων Εστίασης Έβρου στέλνει τρόφιμα και νερά στις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας στα σύνορα

Το Σωματείο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Και Συναφών Επαγγελμάτων στηρίζει τις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας που βρίσκονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα σύνορα και δίνουν μάχη να κρατήσουν ασφαλή τα σύνορα της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Γεωργιάδης Νικόλαος ανακοίνωσε:

«Με απόφαση του ΔΣ του Σωματείου μας και μετά από επικοινωνία με ανθρώπους που βρίσκονται στα σύνορα μας αποφασίστηκε και καλούμε όλα τα μέλη μας να έρθουν σε επαφή με το Σωματείο για να προσφέρουν Νερά, Χυμούς, Σπαστους καφέδες, κρουασάν και ενεργειακά ποτά για να μεταφερθούν την Δευτέρα το απόγευμα σε σημεία που υπάρχουν δυνάμεις του στρατού και της Αστυνομίας ώστε να βοηθήσουμε κι εμείς με την σειρά μας τους ανθρώπους που φυλάνε τα σύνορα μας κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Σας ευχαριστούμε»

Πορεία μεταναστών από Μόρια προς Μυτιλήνη – Σπάνε αυτοκίνητα – 605 αφίξεις μεταναστών σε 12 ώρες

Έκρυθμη είναι αυτή την ώρα η κατάσταση στη Λέσβο. Αντιδρώντας στην πρωτοβουλία κατοίκων, οι οποίοι προσπαθούν να αποτρέψουν την αποβίβαση μεταναστών στην παραλία της Θερμής, ξεσηκώθηκαν μετανάστες από τη Μόρια.

Οι μετανάστες πραγματοποιούν πορεία από τη Μόρια προς το κέντρο της Μυτιλήνης, ενώ στο δρόμο τους προκάλεσαν ζημιές και σε πολλά αυτοκίνητα, σύμφωνα με πληροφορίες του Daily Post.

Οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων είναι σήμερα 360 στη Λέσβο, 175 στη Χίο και 70 στη Σάμο, ως νωρίς το απόγευμα.

Παράλληλα, ακόμα και οι κάτοικοι της Λέσβου είναι χωρισμένοι στα δύο. Σε σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στην κοινότητα Μόριας παρουσία του Περιφερειάρχη Κωστα Μουτζουρη , του βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπου Αθανασίου, του Δημάρχου Μυτιληνης Στρατή Κύτελη και του Προέδρου της Μοριας Γιαννη Μαστρογιαννη αποφασίστηκε ότι ο Δήμος Μυτιλήνης κλείνει τα σύνορά του με το Δήμο Δυτικής Λέσβου για να μην έρχονται στη Μόρια οι μετανάστες που φθάνουν στη Δυτική Λέσβο.

Facebook Comments