Ψηφοδέλτια με κομματική κατεύθυνση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

17 mins read

Η κυβερνητική πρόταση για αναγραφή της κατεύθυνσης του άρθρου που αναθεωρείται στα ψηφοδέλτια, πέρασε κατά πλειοψηφία παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, τα κόμματα της οποίας απείχαν. Ο Νίκος Βούτσης σημείωσε πως συζητάμε από το πρωί πως αυτή η Βουλή έχει μια σχέση δέσμευσης – δεσμευτικότητας με την επόμενη, τονίζοντας πως “η επόμενη Βουλή έχει τον πρώτο και καθοριστικό ρόλο από τη στιγμή που παρεμβαίνει ο λαός”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως η Βουλή πρέπει να αποφασίσει και για την κατεύθυνση και για το σκοπό αυτό στο ψηφοδέλτιο του κόμματος θα αναγράφονται αναλυτικά οι προτάσεις του κόμματος. Με τον τρόπο αυτό θέλει να “περάσει” και η κατεύθυνση που πρέπει να έχουν οι διατάξεις που θα αναθεωρηθούν.
Η στάση της αντιπολίτευσης
Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αντίθετη άποψη και πιστεύει ότι οι αλλαγές πρέπει να αποφασιστούν από την επόμενη Βουλή. Συνεπώς στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας αναφορά θα γίνεται στα άρθρα που πρέπει να αναθεωρηθούν χωρίς να υπάρχει αναλυτική καταγραφή της κατεύθυνσης.
Ο εισηγητής της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση, Κώστας Τασούλας δήλωσε ότι “ο λαός και η επόμενη πλειοψηφία θα καθορίσει το περιεχόμενο της επόμενης αναθεώρησης και δεν μπορούμε να δεσμεύσουμε από τώρα την επόμενη Βουλή”.
Παράλληλα, ο Κώστας Τζαβάρας δήλωσε ότι “οποιαδήποτε απόφαση δεν μας δεσμεύει, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι δεσμεύεται η  επόμενη Βουλή όταν μάλιστα μεσολαβεί ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Εντολοδόχος της επόμενης βουλή θα είναι ο  λαού και όχι η  σημερινή Βουλής. Είναι κρίμα να χρησιμοποιείται η Βουλή για να επενδυθεί μια  κομματική απόφαση με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο”.
Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι “δεν μπορεί να αποφασίσει η παρούσα Βουλή αν δεσμεύει την επόμενη” και συνέχισε λέγοντας ότι είναι απαράδεκτες προτάσεις κομμάτων που εισάγονται στην Ολομέλεια με κατεύθυνση”.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι “η συζήτηση που κάνουμε τώρα είναι συζήτηση που αφορά τον τρόπο οργάνωσης της ψηφοφορίας. Το πρακτικό ζήτημα είναι τι θα τεθεί σε ψηφοφορία. Σε ψηφοφορία  αύριο πρέπει να τεθεί η ανάγκη αναθεώρησης αριθμητικά προσδιοριζομένων διατάξεων του Συντάγματος με άρθρο παράγραφο ή εδάφιο χωρίς αναφορά σε κατεύθυνση”.
Το θέμα της κατεύθυνσης μπαίνει με μια ήπια εκδοχή εισηγήθηκε ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ. “Δεσμεύεις και κατευθύνσεις δεν θα δώσουμε στην επόμενη Βουλή” σημείωσε από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης. “Δεν δεχόμαστε αυτή Βουλή να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα” ανέφερε και ο Κώστας Κατσίκης.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα