ΑρχικήΠολιτικήΣτην Ολομέλεια η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση

Στην Ολομέλεια η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση

Στην ολομέλεια της Βουλής εισέρχεται από σήμερα η αναθεώρηση του Συντάγματος, μέσα σε ένα πολωμένο και διχαστικό κλίμα. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 149 άρθρα που έχουν προταθεί για να αναθεωρηθούν μόνο στα 8 συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Στο επίκεντρο βρίσκεται το άρθρο 32 που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα δύο μεγάλα κόμματα να συμφωνούν πως θα πρέπει να αποσυνδεθεί από τις πρόκληση εθνικών εκλογών.
Σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης αναμένεται να υπάρξει σχετικά με το ποια Βουλή είναι αναθεωρητική. Στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η απόφαση αυτής της Βουλής είναι δεσμευτική και δεν μπορεί η επόμενη να αποφασίσει διαφορετικό περιεχόμενο, ενώ στην Πειραιώς θα επιμείνουν ότι η παρούσα Βουλή αποφασίζει μόνο για τις διατάξεις που απαιτούν αναθεώρηση και το ακριβές περιεχόμενο αποφασίζεται από την επόμενη που είναι και η αναθεωρητική.
Η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει την κυβερνητική πρόταση για τον τρόπο εκλογής του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της διευρυμένης πλειοψηφίας που απαιτείται. Με αυτό τον τρόπο η  ΝΔ αν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας θα μπορεί με 151 ψήφους να αλλάξει εκ νέου τον τρόπο της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας πριν από τις εκλογές του 2020.
Το άρθρο 86
Η κατάργηση του άρθρου περί ευθύνης υπουργών είναι ανάμεσα στα σχέδια του Μαξίμου και με αυτή συμφωνούν η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΚΙΝΑΛ), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το Ποτάμι. Επιφυλάξεις διατηρεί το ΚΚΕ, ενώ «όχι» ψηφίζουν η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων.
Παράλληλα, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντικατάσταση του άρθρου 86 συμφώνησε η Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με αυτή η Βουλή ασκεί τη δίωξη εναντίον όσων διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης, για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η πρόταση για δίωξη υποβάλλεται από 30 τουλάχιστον βουλευτές και για να ασκηθεί δίωξη πρέπει να ψηφιστεί από την πλειοψηφία όλων των βουλευτών. Δηλαδή με 151 ψήφους. Η προκαταρκτική εξέταση γίνεται από βουλευτές, το πόρισμα πάει μετά στην Ολομέλεια και αυτή αποφασίζει για το αν θα ασκηθεί ή όχι δίωξη. Και πάλι χρειάζονται 151 βουλευτές. Εφόσον αποφασιστεί να ασκηθεί δίωξη, μετά αναλαμβάνει η τακτική Δικαιοσύνη. Η Βουλή πάντως μπορεί να ανακαλέσει τη δίωξη.
Ανδρέας Λοβέρδος: Θα κάνουμε τα πάντα για να μην πάρει κανένα άρθρο 180 ψήφους
Τη θέση του Κινήματος Αλλαγής μετέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος, που δήλωσε ότι θα προσπαθήσουν κανένα άρθρο να μην πάρει πάνω από 180 ψήφους, έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η αναθεώρηση με 151 ψήφους από την επόμενη Βουλή. “Εμείς θα ψηφίσουμε δι’ ενός βουλευτή ώστε να μην επιτρέψουμε στην επόμενη Βουλή με 151 να κάνει ό,τι θέλει”, είπε ο κ. Λοβέρδος.
Στη ψηφοφορία που θα γίνει την Πέμπτη, ο κ. Λοβέρδος θα είναι ο μόνος βουλευτής της Κ.Ο., που θα συμπληρώσει το ψηφοδέλτιο προκειμένου να δώσει το στίγμα των προθέσεων και των θέσεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και οι υπόλοιποι βουλευτές θα απέχουν ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες του 180.
Κωστής Χατζιδάκης: Σέβομαι τη στρατηγική του ΚΙΝΑΛ, αλλά…
Σε σχόλιό του στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 FM, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ παρατήρησε σχετικά με τη στάση του Κινήματος Αλλαγής: “Αυτή είναι η στρατηγική του ΚΙΝΑΛ. Σέβομαι τη στρατηγική του ΚΙΝΑΛ. Εμείς λέμε ότι από την ώρα που μεσολαβεί ο λαός δεν θα έπρεπε να ακυρώσουμε τη δυνατότητα του λαού να καθορίσει την κατεύθυνση της συνταγματικής αναθεώρησης. Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προσδώσει στη συνταγματική αναθεώρηση την κατεύθυνση που θέλει. Αν κερδίσει η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει κατά κάποιον τρόπο η εντολή του λαού να υλοποιηθεί”.
Παράλληλα, ο κ. Χατζιδάκις σημείωσε ότι “έτσι όπως διαμορφώνεται το σκηνικό υπάρχει μια σύμπτωση σε επτά επιμέρους διατάξεις, μεταξύ των οποίων είναι η απλούστευση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, η αλλαγή του καθεστώτος ασυλίας των βουλευτών, η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών”. Τέλος, επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 για την παιδεία.