ΑρχικήΠολιτικήΑνδρουλάκης: «Μόνο σε ένα θέμα δεν έπραξε σωστά ο Δένδιας»

Ανδρουλάκης: «Μόνο σε ένα θέμα δεν έπραξε σωστά ο Δένδιας»

Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, μίλησε στο Brainstorming του Action24 με τους Σταμάτη Ζαχαρό και Κατερίνα Δούκα σχολιάζοντας τον χειρισμό του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα.

«Εγώ θα συμφωνήσω με όσα είπε ο κ. Δένδιας, αυτές είναι δικές μας θέσεις. Καλά έκανε και τα έβαλε τα θέματα, σε ένα θέμα θεωρώ μόνο ότι δεν το έπραξε σωστά. Είναι το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης που βάζουν οι Τούρκοι. Δεν πρέπει, είναι ένα επιχείρημα που εγώ το χρησιμοποιώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: το θέμα του casus belli. Αλλά σε τέτοιου είδους υψηλό επίπεδο η απάντηση πρέπει να έχει να κάνει με τις συνθήκες», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Όπως εξήγησε η δημοσιογράφος Κατερίνα Δούκα, ο κ. Δένδιας χτες είπε ότι «φυσικά και έχουμε στρατό στα νησιά μας αφού απειλούνται από εσάς».

Και ανέλυσε την θέση του ο κ. Ανδρουλάκης λέγοντας: «Εγώ το λέω αυτό γιατί η σωστή και ορθή απάντηση στο υψηλότερο διπλωματικό πεδίο έπρεπε να ήταν οι συνθήκες δηλαδή. Ουσιαστικά στη Λήμνο και στα νησιά, στη Σαμοθράκη υπάρχει αναθεώρηση της συνθήκης της Λοζάνης με τη συνθήκη του Μοντρέ. Άρα εκεί καλύπτεται, δεν μπορεί να θέσει κάτι η Τουρκία, υπάρχει δυνατότητα αυτή. Στα μέσα νησιά υπάρχει η Συνθήκη της Λοζάνης η οποία δεν λέει για αποστρατικοποίηση και υπάρχει και το θέμα στα Δωδεκάνησα που δεν μιλάει για την συνθήκη της Λοζάνης αλλά των Παρισίων, που μιλάει για αυτό που λέει ο κ. Τσαβούσογλου αλλά προσέξτε: Πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα αυτό και να ενημερώνεται σωστά η κοινή γνώμη. Είναι μία συνθήκη που δεν μπορεί να την επικαλεστεί η Τουρκία γιατί δεν είναι μέλος της και μάλιστα υπήρχαν νησιά που τότε η Σοβιετική Ένωση είχε θέση το θέμα, όπως η Λαμπεντούζα διότι η Ιταλία είναι μέρος της συμφωνίας, που στη Λαμπεντούζα μέχρι το 1950 υπήρχε νατοϊκή βάση. Άρα τα επιχειρήματα της Άγκυρας βάσει των τριών αυτών συνθηκών είναι απολύτως έωλα γιατί το casus belli ήρθε μετά. Είναι σωστό σε μία ρητορική συζήτηση, όπως στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και σε μία τηλεόραση να βάζουμε και το θέμα του casus belli και της απειλής. Πρέπει να προσέχουμε γιατί είναι απαράδεκτο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να απειλεί τη χώρα μας με επίθεση αλλά είναι το ορθό είναι αυτές τις συνθήκες».