Τζανακόπουλος: «Ανεπαρκή και σε λάθος κατεύθυνση τα μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

20 mins read

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για το ευρωπαϊκό «πακέτο» που θα λάβει η Ελλάδα, τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η ΝΔ για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, καθώς και για τα ελληνοτουρκικά.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε στον ΑΝΤ1 ότι «η επιλογή της Κομισιόν να κάνει την πρόταση για ένα μεγάλο πακέτο στήριξης δικαιώνει την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι σε αυτή τη φάση ο μοναδικός τρόπος να περιοριστεί η ύφεση είναι να ενισχύσουμε την ελληνική οικονομία με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους και είναι μια έμμεση απάντηση στους ισχυρισμούς του κ. Μητσοτάκη και του κ. Πέτσα περί λεφτόδεντρων».

Ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι «τα μέτρα όχι μόνο δεν είναι επαρκή, ως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά είναι και σε λάθος προσανατολισμό σε ό,τι αφορά τα εργασιακά». Συνέχισε λέγοντας ότι «η πραγματικότητα είναι το δεν υλοποιείται το σύνολο του πακέτου της κυβέρνησης αφού είναι πολλές οι επιχειρήσεις που έχουν μεγάλες δυσκολίες να λάβουν τη στήριξη». Τόνισε ότι «το κράτος πρέπει να δώσει μια ένεση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους περίπου τριών δισεκατομμυρίων με τη μορφή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης. Ο όρος για να πάρουν αυτήν την ενίσχυση οι επιχειρήσεις θα είναι η προστασία της εργασίας την οποία θα πρέπει να βοηθήσει και το κράτος».

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «οι εργαζόμενοι έχουν τρεις επιλογές: απόλυση, εκ περιτροπής εργασία με μείωση μισθού κατά 20%, ή επιδοτούμενη ανεργία». Ανέφερε ότι σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει «στις επιχειρήσεις που λειτουργούν με περιορισμούς και με την προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας, θα πρέπει το κράτος να καλύπτει το 100% οι ασφαλιστικές εισφορές και κατά 40% το υπόλοιπο του μισθού, ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να καλύπτεται το 50% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών, ένα μέτρο που είναι περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ως προς τη χρηματοδότηση αυτών των μέτρων ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να κινητοποιηθούν πόροι και από το μαξιλάρι ρευστότητας, και από το ΕΣΠΑ, και από το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Τόνισε δε, ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «έχει λάβει υπόψη του τη μείωση των εσόδων του κράτους».

Για τα ελληνοτουρκικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι έχουμε μια κυβέρνηση που «έχει χάσει την ψυχραιμία της, δεν έχει κανένα στρατηγικό σχέδιο, και είναι απολύτως ανεπαρκής να διαχειριστεί την προκλητική στάση της Τουρκίας». Συνέχισε λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σιωπά μπροστά στην υποκρισία της κυβέρνησης που πριν από λίγες εβδομάδες βρισκόταν σε μια υστερία απέναντι στους πρόσφυγες που εργαλειοποίησε ο Ερντογάν, και σήμερα που πρέπει να αντιμετωπίσει τον πραγματικό κίνδυνο, προσπαθεί να συγκαλύψει το γεγονός, λέει ψέματα, και δημιουργεί και μια αίσθηση ότι η σιωπή και το ψέμα μπορούν να αντικαταστήσουν ένα σοβαρό στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης της Τουρκίας».

Facebook Comments