ΑρχικήΠολιτικήΆνοιγμα στην Κεντροαριστερά από τον Τσίπρα έναντι ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού

Άνοιγμα στην Κεντροαριστερά από τον Τσίπρα έναντι ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού

Ο πρωθυπουργός εξερχόμενος από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και σε όσους θεωρούν ότι εντάσσονται στο προοδευτικό χώρο.

Ως κοινό αντίπαλο έθεσε την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Σε απάντηση δημοσιογράφων για τη διενεργεια εθνικών εκλογών απάντησε ότι οι μόνος εκλογές που έχουμε είναι οι αυτοδιοικητικές και οι ευρωεκλογές στις 26 Μαϊου.

Συγκεκριμένα είπε: “Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σήμερα ομοφόνως να εισηγηθεί προς την Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει την προσεχή Κυριακή, την απεύθυνση ενός πλατιού καλέσματος για τη δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου μιας ευρύτατης συμπαράταξης σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, κόμματα, συλλογικότητα αλλά και πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο των προοδευτικών προκειμένου να αποτραπεί ενόψει των επόμενων κρίσιμων ευρωπαϊκών εκλογών σε τρεις μήνες από σήμερα να αποτραπεί η άνοδος -η επέλαση θα έλεγα- στην Ευρώπη της ακροδεξιάς. Τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στις κοινωνίες μας, την δημοκρατία μας, την ίδια την Ευρώπη αλλά και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι νεοφιλελεύθερες επιλογές στην οικονομία και οι επιπτώσεις τους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρόκειται για μία απεύθυνση πλατεία που αφορά -επαναλαμβάνω- όλες τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο της προόδου και αντιλαμβάνονται τη μεγάλη ανάγκη σήμερα τις εξελίξεις, που ζουν μες στην Ευρώπη.”

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν περιμένει να ανταποκριθούν αυτή την φορά ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά απάντησε: “Η πρόταση είναι ειλικρινής απευθύνεται σε όλους όσοι αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο και αναγνωρίζουν ως μέγιστο διακύβευμα της εποχής την αναχαίτιση της ανόδου της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και την αντιμετώπιση των νεοφιλελεύθερων επιλογών”

Όσον αφορά την φημολογία περί πρόωρων εκλογών είπε χαρακτηριστικά: “Θα πάμε σε εκλογές, στις 26 του Μαΐου έχουμε Ευρωπαϊκές εκλογές, 26 Μαΐου οι αυτοδιοικητικές εκλογές την ίδια μέρα.