Απάντηση Πέτσα στον ΣΥΡΙΖΑ για τα €11εκατ. στα ΜΜΕ και τα fake news

35 mins read

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας στην συζήτηση του αιτήματος των μελών του ΣυΡιζΑ για την διαφάνεια στη χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης για τον κορωνοϊό ανέφερε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι μια αργή και μακρόσυρτη διαδικασία.

Ο κ. Πέτσας στην εισαγωγική τοποθέτηση τόνισε ότι μόλις το 0,16% των συνολικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αφορούν τα 11 εκατομμύρια € που θα δοθούν για λόγους ενημέρωσης και πρόσθεσε ότι η ενημέρωση μπορεί να σώσει ζωές.

«Αν υπάρχουν κάποιοι που αμφισβητούν την ανάγκη ενημέρωσης αναρωτιέμαι ποια είναι η επιδίωξη τους. Να μην κάνουμε ενημέρωση, να αφήσουμε τους πολίτες στο σκοτάδι της άγνοιας, στην παραπληροφόρηση στα fake news στις φήμες και στις θεωρίες συνωμοσίας; Θεριεύει η ανασφάλεια, ο φόβος και ο πανικός όταν δεν υπάρχει έγκυρη ενημέρωση. Τι θέλουν να παίξουμε κορώνα γράμματα τη ζωή των Ελλήνων κινούμενοι χωρίς στόχους και χωρίς οργάνωση;»

Ο κ. Πέτσας επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να τον κατονομάσει κάνοντας λόγο για κομματικές επιδιώξεις που μπαίνουν πάνω από το συλλογικό καλό.

«Η ενημέρωση των πολιτών δε σταματά στα τέλη Απριλίου τώρα θα μπούμε στην πιο κρίσιμη φάση της. Η ενημέρωση θα είναι η βέλτιστη απάντηση της πολιτείας απέναντι σε επικίνδυνα και ανυπόστατα fake news.
Πρέπει να σχεδιάσουμε στοχευμένα μηνύματα για όλες τις κατηγορίες των πολιτών η άρση των περιοριστικών μέτρων θα είναι οριζόντια και ταυτόχρονα.

Δε γίνεται να βάζουμε τις κομματικές επιδιώξεις πάνω από το συλλογικό καλό εμείς δεν κάνουμε χαριστικές ρυθμίσεις ούτε εκμεταλλευόμαστε την κρίση για να ελέγξουμε τους αρμούς της εξουσίας.
Μοναδικό μας μέλημα είναι να συμβάλουμε στην λειτουργία υγιών επιχειρήσεων.

Ο δικός μας δρόμος είναι καθαρός οδηγεί τους Έλληνες έξω από την πανδημία με ασφάλεια ώστε να βγούμε όλοι μαζί από την καραντίνα, αισιόδοξοι, δυνατοί και ενωμένοι».

Αναφερόμενος στην δόση που πρέπει να πληρώσουν οι πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί για την άδεια λειτουργίας τους ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι το ποσό αυτό δεν διαγράφεται ούτε ακυρώνεται απλά μετατίθεται για την επόμενη χρονιά.

«Η απόφαση μας αφορά το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών που έχουν λάβει άδεια. Αφορά όλα τα κανάλια εθνικής εμβέλειας, στόχος είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας τους για την εξασφάλιση της πολυφωνίας την ενημέρωση και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας

Η διάταξη δεν προβλέπει απαλλαγή ή διαγραφή ή έκπτωση του τιμήματος, τα μέσα ενημέρωσης είναι υπόχρεα για το συνολικό ποσό για το οποίο απέκτησαν την άδεια. Η διάταξη αφορά μόνο το 2020 το οφειλόμενο ποσό δε χαρίζεται ούτε διαγράφεται.

Η υποχρέωση για το 2020 απλά μετατίθεται χρονικά. Για παράδειγμα ένα κανάλι που έχει καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο 2 δόσεις έχει υποχρέωση να αποπληρώσει το υπόλοιπο ποσό των 28 εκατομμυρίων € σε επτά ισόποσες δόσεις αντί για οκτώ.

Μέλημα της κυβέρνησης είναι η διαφύλαξη των θέσεων εργασίας του πλουραλισμού και της πολυφωνίας»

Από την πλευρά του ΣυΡιζΑ που ζήτησε και την ενημέρωση ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανέφερε πως υπήρχε σχέδιο της γενικής Γραμματείας τύπου που πήγε στην άκρη και δόθηκε αυτή η αρμοδιότητα σε μια εταιρεία με αποτέλεσμα να μην υπάρχει υποχρέωση στην διαύγεια όπως θα ήταν αν είχε γίνει αυτό το σχέδιο μέσω της γενικής Γραμματείας τύπου να αναγράφονται το ποια είναι τα μέσα, ποια είναι τα κονδύλια και ποια είναι και τα κριτήρια με τα οποία δίνονται αυτά τα ποσά.

«Είμαστε υπέρ μίας διακομματική συναίνεση εάν θα ήταν δυνατόν, σε μία ολόπλευρη στήριξη με αυτά και μεγαλύτερα ποσά στο σύνολο των μέσων ενημέρωσης με βάση συγκεκριμένες αρχές οι οποίες ομως είναι καταγεγραμμένες.

Δώσατε διευκρινίσεις τις οποίες και χαιρετίζω για την αναστολή της δόσης των καναλιών για το 2020.

Ακούσαμε για πλουραλισμό και πολυφωνία, πόσο ακούστηκαν αυτές τις μέρες από τα μέσα ενημέρωσης οι προτάσεις της αντιπολίτευσης, οι ενστάσεις, η κριτική των εργαζόμενων που απασχολούνται στην πρώτη γραμμή, τις αντιπαραθέσεις που υπήρξαν ή τις συναινέσεις»

Μάλιστα ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι με δικά του μέσα ο ΣυΡιζΑ παρακολουθεί σε καθημερινή βάση το τι λέγεται στα μέσα ενημέρωσης και έκανε λόγο για ανατριχιαστική εικόνα. Ζήτησε μάλιστα να κληθεί το εθνικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης μετά το Πάσχα για να συζητηθεί το θέμα της πολυφωνίας.

«Να κληθεί το ΕΣΡ μετά το Πάσχα να κάνουμε συζήτηση για το αν είναι σε θέση ή αν κάνει τη δουλειά για την οποία έχει αρμοδιότητα.

Έχουμε καταγράψει ως ΣυΡιζΑ σε μία μέρα λεπτό προς λεπτό όλα όσα λέγονται στα μέσα ενημέρωσης.

Είναι ανατριχιαστική η εικόνα του τι λέγεται κάθε μέρα από τα μέσα ενημέρωσης, υπάρχει ένα ενιαίο και μόνο αφήγημα είναι το κυβερνητικό αφήγημα, σεβαστό βρισκόμαστε σε συνθήκες συγκεκριμένες που οι περισσότερες πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται από την κυβέρνηση, αλλά έχει καταργηθεί απολύτως η πολυφωνία, ο πλουραλισμός,η αντιπαράθεση, η σύνθεση, η συνεργασία. Η αναζήτηση συναίνεσης δεν μπορεί να είναι σε λευκή επιταγή.

Να γίνει ακρόαση και του εθνικού συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασής. Να υπάρξει με απόλυτη διαφάνεια η διαχείριση ή και η επιπλέον στήριξη των μέσων ενημέρωσης και του εντύπου τύπου μέσα από μία ανοικτή συζήτηση, δημιουργική συζήτηση που πρέπει να γίνει πάνω σε αυτά»

Facebook Comments