«Απαράδεκτο ότι είναι το Barbaros στην Κύπρο»- Επικοινωνία Μητσοτάκη-Αναστασιάδη

19 mins read

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας γνωστοποίησε ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε την κατάρτιση καταλόγου μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, εφόσον συνεχιστεί η τουρκική προκλητικότητα».

Αφού χαιρέτισε την απόφαση της Άγκυρας να σταματήσει τις σεισμογραφικές έρευνες στο Αιγαίο, εναντιώθηκε στην απόφαση της Άγκυρας να εκδόσει navtex εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Είμαστε στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας», διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος γνωστοποίησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης είχαν νέα τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα είπε ο κ. Πέτσας για τα ελληνοτουρκικά: 

Η Ελλάδα στα εθνικά θέματα κινείται με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και εθνική αυτοπεποίθηση.

Απέναντι στην παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αντιπαραθέσαμε το Διεθνές Δίκαιο που είναι με το μέρος μας.

Κινητοποιήσαμε τους συμμάχους μας, που βρέθηκαν στο πλευρό μας.

Και αναδείξαμε τόσο τη δυνατότητα, όσο και τη βούλησή μας να κάνουμε ό.τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. έδωσε εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, να καταρτίσει κατάλογο μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, εναντίον της γείτονος σε περίπτωση συνέχισης των προκλητικών ενεργειών της.

Με οδηγίες του Πρωθυπουργού, έγινε διάβημα στην Άγκυρα και ενημερώθηκαν τα Η.Ε., η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος είχε επικοινωνία με την Καγκελάριο Μέρκελ, καθώς και με τους Προέδρους της Γαλλίας, της Ρωσίας,  της Αιγύπτου και της Κύπρου.

Καταστήσαμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Είπαμε, ταυτόχρονα, ότι θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα, ιδίως σε περιόδους έντασης. Είπαμε – και είναι πάγια εθνική θέση – ότι θέλουμε το διάλογο για τη διευθέτηση της μιας και μόνης ελληνοτουρκικής εκκρεμότητας που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.

Θέλουμε να υπάρξει – όπως έγινε και με την Ιταλία – οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Η Άγκυρα έκανε ένα θετικό βήμα, με την αποκλιμάκωση που ανακοίνωσε σε σχέση με την παράνομη Navtex της 21ης Ιουλίου. Απαιτείται, όμως, συνέχεια και συνέπεια, προσήλωση στις αρχές καλής γειτονίας και σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στη Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Δυστυχώς, όμως, την ίδια ώρα, η Τουρκία εξέδωσε Νavtex για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και  το Barbaros  βρίσκεται ήδη στην Κύπρο. Και αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι έμπρακτη συνέχεια της παραβατικής συμπεριφοράς της.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει αταλάντευτα την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο στην προσπάθειά της να λυθεί το Κυπριακό, όσο και στην προσπάθειά της να αντιμετωπιστεί η τουρκική  παραβατικότητα.

Ήδη σήμερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Facebook Comments