ΑρχικήΠολιτικήΑπό σχόλιο στο facebook πήρε την ιδέα για το Dentist Pass ο...

Από σχόλιο στο facebook πήρε την ιδέα για το Dentist Pass ο Μητσοτάκης

Είναι δυνατόν ένας Πρωθυπουργός να έχει χρόνο και διάθεση να διαβάζει τα σχόλια σε αναρτήσεις του στο fb; Ο Κ. Μητσοτάκης λέει ότι ενίοτε το κάνει και μάλιστα την τελευταία φορά πήρε και μία ιδέα από σχόλιο, την οποία υλοποίησε άμεσα. Η ιδέα ήταν το dentist pass, το οποίο εφαρμοζόταν ήδη στην Κύπρο.

Αναφέρει ο Πρωθυπουργός στην ανάρτηση του στο facebook:

«Θα ξεκινήσω λίγο διαφορετικά αυτή την ανασκόπηση. Όσο μπορώ και προλαβαίνω, προσπαθώ να διαβάζω τα σχόλια που γράφετε κάτω από τις αναρτήσεις αυτές. Βέβαια είναι πάρα πολλά και δεν θα ισχυριστώ πως καταφέρνω να τα διαβάζω όλα, όμως θέλω να σταθώ σε ένα σχόλιο που διάβασα πριν μερικές εβδομάδες – ήταν μία ευγενική παρότρυνση, ή μάλλον, μία ιδέα. Και το θυμάμαι, γιατί όταν το διάβασα ήξερα πως η ιδέα αυτή ήδη σχεδιαζόταν.

Με αυτό θα ξεκινήσω: το σχόλιο έγραφε πως στην Κύπρο εδώ και 1 χρόνο έχει υιοθετηθεί οδοντιατρικός έλεγχος για παιδιά σχολικής ηλικίας και πως τα μηνύματα από εκεί είναι πολύ θετικά. Έχω τη χαρά λοιπόν να σας πω ότι αυτή την εβδομάδα ανακοινώσαμε το πρόγραμμα Dentist Pass – την δωρεάν προληπτική οδοντιατρική φροντίδα 660.000 παιδιών από 6 έως 12 ετών. Αυτό προσφέρεται πρώτη φορά στη χώρα μας και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Θα μου πείτε τι δουλειά έχει το «Ελλάδα 2.0» με την υγιεινή των δοντιών των μικρών παιδιών; Έχει! Γιατί έχουμε εντάξει στο «Ελλάδα 2.0» το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης», το πρώτο σοβαρό και οργανωμένο εγχείρημα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης στη χώρα μας. Αυτό που θέλουμε είναι να αλλάξουμε τη στάση της κοινωνίας απέναντι στην υγεία – να δώσουμε έμφαση, επιτέλους, στη σημασία της πρόληψης. Η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι ένας κρίσιμος δείκτης φροντίδας των παιδιών μας και δεν πρέπει να την παραμελούμε. Ενώ η υιοθέτηση υγιεινών προτύπων και συμπεριφορών από πολύ μικρή ηλικία μαθαίνει στα παιδιά τη σημασία της πρόληψης, και η πρόληψη οδηγεί σε καλύτερη υγεία. Το οποίο, μακροπρόθεσμα, οδηγεί σε εξοικονόμηση πόρων για το δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι μία προσπάθεια δηλαδή με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία!
Το Dentist Pass είναι κάτι που «δεν είπαμε (προεκλογικά), αλλά κάναμε». Θα σας πω τώρα κάτι που ίσως δεν ακούτε συχνά από κάποιον στην θέση μου: Θα σας πω για κάτι που «είπαμε, αλλά δεν κάναμε (ακόμη!)». Γιατί είναι πολύ σημαντικό για μένα να έχουμε μία σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Όπως εξήγησα και στους κατοίκους στον Κορυδαλλό κατά την επίσκεψή μου αυτή την εβδομάδα, το έργο της μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού (πρόκειται για ένα έργο που είχα εξαγγείλει στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης) – δεν προχώρησε με τους ρυθμούς που θέλαμε και περιμέναμε. Και αυτή είναι η αλήθεια. Είναι ένα έργο που μας έχει παιδέψει πολύ. Όχι ότι δεν έχει γίνει πρόοδος: έχει βρεθεί ο χώρος και τα χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν. Έχει καθυστερήσει λοιπόν – δεν έχει γίνει ακόμα. Όμως είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα υλοποιήσουμε, τη δεύτερη τετραετία, αυτή τη δέσμευσή μας. Οι φυλακές θα φύγουν από τον Κορυδαλλό και η τοπική κοινωνία θέλει να αξιοποιηθεί για την ανέγερση φοιτητικής στέγης και κοινωνικής κατοικίας με το εργαλείο της κοινωνικής αντιπαροχής που ψηφίσαμε τον Δεκέμβριο.