Από την κυβέρνηση στην Ευρωβουλή – Ποιοι υπουργοί ακούγονται για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

15 mins read

Ο δρόμος μέχρι τις ευρωεκλογές είναι μακρύς.

Ωστόσο, στο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ενδεχόμενη ήττα από τη ΝΔ (που ήδη ανακοίνωσε το μεγαλύτερο μέρος του δικού της ευρωψηφοδελτίου), με τη συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο στελεχών πρώτης γραμμής.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη έχουν γίνει κρούσεις σε διάφορους υπουργούς ώστε να κατέλθουν ως υποψήφιοι ευρωβουλευτές στις εκλογές του Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου επιθυμεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. Η κα Αχτσιόγλου δεν υπέστη την τριβή που θα περίμενε κανείς από το συγκεκριμένο υπουργείο, ενώ είναι δημοφιλής εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπουργός Εργασίας δήλωσε σχετικά σε συνέντευξή της στο Ρ/Σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «όταν τα αρμόδια όργανα του κόμματος κάνουν τις σχετικές συζητήσεις θα υπηρετήσω κι εγώ από όπου μου ζητηθεί, είναι τόσο απλό και δεν είναι καθόλου -μα καθόλου προσωπικό».

Οι σίγουρες υποψηφιότητες μέχρι στιγμής είναι οι νυν ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα και Στέλιος Κούλογλου, αλλά και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, που ανακοίνωσε πριν από μήνες ότι του προτάθηκε θέση στο ευρωψηφοδέλτιο. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρώην υπουργοί Γιάννης Μουζάλας, Λυδία Κονιόρδου, αλλά και ο νυν υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος θα είναι υποψήφιοι.

Δίλημμα γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο στόχος του Μαξίμου είναι οι ευρωεκλογές να προσλάβουν χαρακτήρα έγκρισης ή απόρριψης του κυβερνώντος κόμματος και της στροφής που επιχειρεί στην κεντροαριστερά. Στο πλαίσιο αυτό θα δομηθεί η επικοινωνιακή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και η ένταξη στο ψηφοδέλτιο προσωπικοτήτων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και άλλες κινήσεις.

Καθηγητές και «γεφυροποιοί» συμπληρώνουν το ψηφοδέλτιο

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θέλει να σχεδιάσει ένα ευρωψηφοδέλτιο με βαρύτητα, που θα διατηρεί επαφές με την πολιτική παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα υπογραμμίζει και την πραγματιστική στροφή του.

Κεντροαριστερές υποψηφιότητες που σκέφτεται ο πρωθυπουργός είναι η Λούκα Κατσέλη, η Μαριλένα Κοππά, ο Σωτήρης Βαλντέν και η Μαρία Ρεπούση. Ακόμη ακούγονται πρόσωπα που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος και στελέχη από τη νεότερη γενιά του κόμματος, όπως είναι η εκπρόσωπος τύπου Ράνια Σβίγκου και ο Γιάννης Μπουρνούς.

Facebook Comments